Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Netanyahu med unikt besøk til Brasil

Benjamin Netanyahu blir den første israelske statsministeren som besøker Brasil. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Benjamin Netanyahu blir den første israelske statsministeren som besøker Brasil. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Den israelske statsministeren vil delta på innsettelsen av Brasils nye president.

Statsminister Benjamin Netanyahu reiser til Brasil i slutten av desember for å delta på innsettelsen av Brasils nye president Jair Bolsonaro. Det er første gang en israelsk statsminister besøker det latinamerikanske landet. I løpet av besøket vil han også møte lokale jødiske ledere, skriver Times of Israel.

Netanyahu setter kursen mot Rio den 27. desember og vil allerede første dag ha bilaterale møter med president Bolsonaro. 31. desember går turen videre til Brasils hovedstad Brasilia, hvor Netanyahu dagen etter skal delta på presidentens innsettelsesseremoni. Han skal delta på seremoniene ved presidentpalasset, ved utenrikspalasset og i den nasjonale kongressen.

– Dette er ikke hvilket som helst land, selv om alle land er viktige. Dette er et land med nesten en kvart milliard innbyggere, en supermakt. Og de er i ferd med å gjøre radikale endringer i sitt forhold til Israel, inkludert spørsmålet om Jerusalem, sa Netanyahu i et møte med partifellene i Likud.

Den nyvalgte presidenten har lovet å trosse internasjonal konsensus og anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, samt flytte ambassaden dit.

Brasils jødiske miljø, som består av rundt 120.000 mennesker, er glade for at en israelsk statsminister for aller første gang skal besøke landet deres.

– Brasils jødiske miljø ser lovende tegn på det bilaterale samarbeidet mellom Brasil og Israel i de kommende årene, sier Fernando Lottenberg, lederen av det jødiske miljøet i landet. Han peker på et tettere samarbeid mellom de to landene på felt som teknologi, kultur, sikkerhet, landbruk og andre felt.

I tillegg til løftet om å flytte Brasils ambassade til Jerusalem har Bolsonaro også lovet å stenge den palestinske utenriksstasjonen i landet. Den arabiske liga har truet med at en ambassadeflytting vil få konsekvenser for landets forhold til den arabiske verden. Bolsonaro har tidligere avfeid truslene.

– Israel er en suveren stat og det skal vi respektere, skrev han på Twitter.

Brasil er en av verdens største eksportører av halal-kjøtt til den arabiske verden. Landets kjøttbransje har iverksatt lobbyisme for å få presidenten til å ikke flytte ambassaden, da de frykter det vil skade landets eksport.

I desember 2017 kom USAs president Donald Trump med en offisiell anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad og varslet at ambassaden ville bli flyttet. Siden har flere andre land fulgt etter.

Brasils nye president Jair Bolsonaro har lovet å drastisk forbedre landets forhold till Israel. (Foto: Marcos Brandão/Flickr)
Brasils nye president Jair Bolsonaro har lovet å drastisk forbedre landets forhold till Israel. (Foto: Marcos Brandão/Flickr)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart