Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Smurt med dine skattepenger leder norsk teolog global svertekampanje mot Israel

Olav Fykse Tveit har vært generalsekretær for Kirkenes Verdensråd siden 27. august 2009. (Foto: LWF/Maximilian Haas, flickr.com)
Olav Fykse Tveit har vært generalsekretær for Kirkenes Verdensråd siden 27. august 2009. (Foto: LWF/Maximilian Haas, flickr.com)
Deltakerne i ledsagerprogrammet til Kirkenes Verdensråd deltar i boikottkampanjer og sammenligner Israel med apartheid Sør-Afrika og Nazi-Tyskland, dokumenterer NGO Monitor i en fersk rapport.

Mandag 14. januar publiserte NGO Monitor en rapport om Kirkenes Verdensråd og deres «ledsagerprogram». Kirkens Nødhjelp, som er koordinator i Norge, beskriver programmet slik: «Gjennom ledsagerprogrammet utplasseres mennesker fra hele verden i utvalgte byer og landsbyer på Vestbredden og i Jerusalem. Der ledsager de palestinere og israelere som med fredelige midler arbeider mot den israelske okkupasjonen.»

Men som MIFF har påpekt tidligere, handler ikke ledsagerprogrammet bare om solidaritet. Norske deltakere har kommet tilbake og formidlet løgnkart om Israel og sammenlignet Israel med nazi-Tyskland i 1930-årene. I januar 2018 skrev MIFF:

Politisk aktivisme mot verdens eneste jødiske stat er i Kirkens Nødhjelps DNA. (…)

Kirkens Nødhjelp (KN) ønsker å frata det jødiske folket suverenitet over hovedstaden Jerusalem. («Jerusalem må sikres en internasjonal status,» skriver Kirkens Nødhjelp.)

KN vil at Norge ensidig skal anerkjenne en palestinsk stat, og dermed undergrave folkeretten og Oslo-avtalene.

«Samtidig må Israels borgere kunne leve i sikkerhet innenfor statens internasjonalt anerkjente grenser,» skriver Kirkens Nødhjelp. Ikke la deg lure! Kirkens Nødhjelp kjemper nemlig for en framtid der staten Israels karakter innenfor disse grensene blir grunnleggende endret, gjennom kravet om «rett til å vende tilbake» for palestinerne som flyktet i 1948 (og deres 10-15 millioner etterkommere).

I realiteten går Kirkens Nødhjelp inn for en politikk der verdens eneste jødiske stat forsvinner.

Den nye NGO Monitor rapporten dokumenterer at ledsagerprogrammet har den samme anti-israelske vinklingen også globalt, fra topp til bunn.

 

Antisemittisme

NGO Monitor er en israelsk organisasjon som undersøker hvilken rolle humanitære og frivillige organisasjoner spiller i konflikten mellom israelere og palestinere. I sin nye rapport forteller de at ledsagerprogrammet har sendt 1800 frivillige til området de siste 16 årene.

– Kirkenes Verdensråd har ingen lignende aktivitet i noen andre konfliktområder. Ved ensidig å kritisere Israel, står ledsagerprogrammet [EAPPI] for antisemittisme, slik den er definert i International Holocaust Remembrance Associations arbeidsdefinisjon, skriver NGO Monitor.

– Når frivillige kommer tilbake til sine hjemland og kirker, deltar de i anti-israelsk arbeid som boikottkampanjer og sammenligninger av Israel med apartheid Sør-Afrika og Nazi-Tyskland, konkluderer NGO Monitor.

Generalsekretæren for Kirkenes Verdensråd er den norske teologen Olav Fykse Tveit. «Jeg hørte om okkupasjonen av mitt land i fem år under den andre verdenskrig som historien til mine foreldre. Nå ser jeg og hører jeg historiene om 50 år med okkupasjon…», skrev Fykse Tveit i 2017.

– Denne type språk kommer inn under definisjonen av antisemittisme til International Holocaust Remembrance Association og vedtatt av Det europeiske parlamentet 1. juni 2017, skriver NGO Monitor.

Den amerikanske teologen Robert Smith, en av lederne i Kirkenes Verdensråds Palestine Israel Ecumenical Forum (PIEF) deltok i 2015 på et seminar for boikott av Israel. «Kristen teologi som støtter zionisme er vranglære… falsk lære som må bli konfrontert,» sa Smith. «Det er avgjørende for oss alle å forstå at Israel i Bibelen, israelittene i oldtiden, ikke har koblinger på noen betydningsfull eller grunnleggende måte til den nåværende moderne staten Israel,» fortsatte han. «Det israelske samfunnet er full av rasisme og fordeler for hvite (light skin privilege),» hevdet han.

 

Smurt av dine skattepenger

I 2012 utga ledsagerprogrammet et ressurshefte hvor det oppfordres til økonomisk boikott av Israel, å klage Israel inn for lokale og internasjonale domstoler og å «protestere mot apartheid og kolonisering». Den norske regjeringen sier de ikke vil støtte organisasjoner som har uttrykt hovedformål å fremme BDS-kampanjen, men til tross for dette fortsetter ledsagerprogrammet å bli sponset med millioner av kroner. Det norske utenriksdepartementet ga over fire millioner kroner i 2017 og 2018.

Helt til slutt i NGO Monitor 18 siders rapport er konklusjonen klar: «Kirkenes Verdensråd, de nasjonale koordinatorene [Norge: Kirkens Nødhjelp], og ledsagerprogrammet spiller en svært viktig rolle i delegitimeringskampanjene mot Israel, inkludert ved å koordinere innsatsen til andre organisasjoner på Vestbredden Fra antisemittiske uttalelser fra KV-ledere til ledsagerprogrammets opplæringsprogram og internasjonale aktivitet, er det klart at ledsagerprogrammet er et politisk program som ikke handler om å fremme eller sikre menneskerettigheter.»


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart