Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Likud kan oppgi Vestbredden etter Saddams fall

Høyresiden i Israel er i opprør. Statsminister Ariel Sharon og visestatsminister Ehud Olmert har gått inn for en fred med nesten full israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden, i samsvar med det såkalte "veikartet for fred" fra USA, EU, Russland og FN.

Noen anser det som svik mot det regjeringspartiet Likud (og dets forløpere) alltid har stått for. Og venstresiden sier «Velkommen etter, dette har vi sagt i mange år».

Holdningsendringen har mange grunner. En av grunnene er krav fra USA. En annen er den demografiske situasjonen, den arabiske (palestinske) befolkningen øker så raskt at jødene kan komme i mindretall i sitt eget land hvis ikke Vestbredden og Gaza kommer utenfor Israel. Men en av de viktigste grunnene er den nye situasjonen som Irak-krigen har skapt.

Vestbredden er en naturlig festning
På 1980-tallet var et storangrep fra øst (samlet fra Jordan, Irak, Iran, Saudi-Arabia, Syria og flere land) en reell mulighet, selv om det kanskje ikke var så veldig sannsynlig:

Vestbredden er militært sett et svært viktig område for Israel, og vil kunne bli helt avgjørende i en ny krig. Det skyldes landskapet. Tvers gjennom Vestbredden, i retning nord-sør, går en fjellkjede. I øst skråner fjellene bratt ned mot Jordan-elva. Der er det daler og få veier. Hvis Israel skal forsvare seg mot et angrep østfra, vil oppgaven være forholdsvis enkel hvis den israelske hæren står i skråningen der. En nokså liten styrke kan blokkere en stor angrepshær.

Grensen mellom Israel og Vestbredden går på vestsida av fjelltoppene. Der skråner landskapet ned mot Middelhavet, men ikke på langt nær så bratt som på østsida. Landskapet er såpass flatt at det ikke vil nytte å bygge festninger noe sted. Fiender kan bare kjøre rundt. Skal israelerne forsvare seg mot et angrep her, må de derfor bemanne ei forsvarslinje som mer eller mindre dekker hele grensen. Og da har det vesle landet ikke soldater nok til å ta seg av fronten mot Egypt og Syria også. Det vil lett kunne bli helt umulig for Israel å klare seg i en slik situasjon.

Trusselen redusert
Irak-krigen og Saddam-regimets fall har redusert trusselen om en invasjons fra øst vesentlig. For første gang står Israel ikke overfor noen reell fare for et storangrep fra øst, i hvert fall ikke på en del år fram i tiden.

Noen israelere vil beholde kontrollen over Vestbredden av bibelske grunner. Men for mange har det vært sikkerheten som var avgjørende. Det gjelder i stor grad lederne i Likud-partiet. Derfor er det ikke så rart at mange av dem nå er mer villige til å oppgi kontrollen over Vestbredden.

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart