Innbyggerne i Ashkelon i Sør-Israel løper til bomberom under et rakettangrep under Gaza-krigen i 2014. (Foto: Wikipedia)

Millioner av israelere uten tilgang på bomberom

Setter sivile liv i fare, mener statskontrolløren.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Nesten 30 prosent av innbyggerne i Israel har ikke tilgang på et fungerende bomberom nær sitt hjem. Dette inkluderer en kvart million mennesker som bor nær grensen mot Gazastripen eller Libanon – områder svært utsatt for rakettangrep. Det viser en fersk rapport fra den israelske riksrevisjonen.

Ifølge statskontrollør Matanyahu Englman vil en femtedel av alle offentlige bomberom – 2494 av 12.601 – ikke tilby god nok beskyttelse ved et angrep.

Disse manglene anses som spesielt bekymringsfulle, siden Hizbollah, Hamas, Islamsk Jihad og andre terrorgrupper langs Israels grenser har flere hundre tusen raketter i sitt arsenal – en av de største truslene Israel står overfor.

Israelske militære planlegger frykter at det i en framtidig krig på flere fronter vil kunne regne over tusen raketter ned over Israel daglig.

Mangelen på bomberom har vært et tema som statskontrolløren har pekt på i flere år. Nesten 40 prosent av israelerne – 3,5 millioner – har bomberom i sitt eget hjem, 27% har tilgang på felles bomberom i boligblokken sin mens 6% har tilgang på offentlige bomberom i nærheten av sitt hjem. Likevel mangler nesten 2,6 millioner israelere tilgang på funksjonelle bomberom.

Innbyggerne i Sør-Israel er vant med å tilbringe tid i bomberom. De siste årene har det vært 2600 rakettangrep. (Foto: IDF)

Delte og offentlige bomberom i områder hvor rakettangrep er sjeldnere er ofte brukt som lagringsplass av kommunale myndigheter og andre med tilgang til bygget, skriver Times of Israel, som har omtalt rapporten.

Statskontrolløren påpeker at selv om myndighetene har vedtatt planer for å bedre landets forsvar mot raketter, er mange av disse initiativene ikke blitt fullført. Men siden 2015 er det brukt over en milliard kroner på å utvikle et varslingssystem som tidligere varsler befolkningen om forestående angrep.

Undersøkelsen til statskontrolløren har også avdekket at israelske myndigheter mangler planer for å evakuere lokalsamfunnene som står i størst fare for å bli angrepet ved en krig, inkludert byen Sderot nær Gaza og Kiryat Shmona nær Libanon. Flere byer har tidligere blitt evakuert uten slike planer, spesielt under Gaza-krigen i 2014, men statskontrolløren peker på at en helhetlig plan vil gjøre evakueringen raskere, tryggere og mer effektivt.

Enkelte sikkerhetseksperter påpeker at Israel setter sin lit til rakettforsvaret Iron Dome og andre rakettforsvarssystemer. I stedet for å bygge opp fysiske forsvarsverk setter de sin lit til at Iron Dome raskt nøytraliserer trusselen.

Statskontrolløren advarer derimot om at myndighetene risikerer sivile liv ved å ikke sørge for tilstrekkelig bomberom og annet fysisk forsvar mot raketter.

De siste årene er det skutt over 2600 raketter mot Israel. Flere personer er drept og flere titalls er blitt alvorlig skadet i rakettangrepene. Noen av dem hadde ikke tilgang på trygge bomberom, eller bomberommet var langt unna.

Sikkerhetseksperter mener Israel prioriterer å utvikle rakettforsvaret fremfor å bygge nye bomberom. (Foto: Det israelske forsvarsdepartementet)

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart