En gammel israelsk tanks ser ned mot den syriske byen Quneitra på Golanhøyden. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Rapport: Iran har doblet sine styrker langs grensen mot Israel siden 2018

Iran og pro-iranske militser skal nå kontrollere 88 militærbaser i Syria.

Iransk tilstedeværelse langs den syrisk-israelske grensen er et velkjent faktum, men en ny rapport hevder at Irans tilstedeværelse langs Israels nordlige grense er langt større enn tidligere antatt.

Rapporten er skrevet av det Istanbul-baserte instituttet Jusoor for Studies, som har tette bånd til opposisjon til den syriske presidenten Bashar al-Assads regime, skriver den israelske avisen Israel Hayom.

I 2018 ble Russland, USA, Jordan og Israel enige om å jobbe for å redusere iransk tilstedeværelsen på Golanhøyden, men ifølge rapporten har iransk tilstedeværelse i det sørlige Syria mer enn doblet seg siden den gang. De er utplassert i forberedelsen til en mulig fremtidig konfrontasjon med Israel.

Rapporten påstår at fra 2018 til 2021 har antallet militærbaser og utposter for pro-iranske militser og Hizbollah i det sørlige Syria har økt fra 40 til 88. Rapporten hevder også at flere av basene til den syriske hæren fungerer som logistikkstøtte til de pro-iranske militsene i landet. Det er i så fall motstridende i forhold til tidligere påstander om at Iran trapper ned sin aktivitet i Syria, på grunn av de mange israelske luftangrepene i landet.

I tillegg hevder rapporten at militsene inkluderer krigere fra Afghanistan, Pakistan, Irak og Libanon. Kommandoen skal bestå av medlemmer fra den iranske revolusjonsgarde forkledd som milits eller syriske offiserer.

Det er i hovedsak to rader med militærbaser. Den ene raden ligger nær den israelske grensen, mens den andre raden ligger lenger bak og er ment til forsyninger og til å kunne avfyre raketter og artilleri mot fronten.

Israel har sagt at iransk tilstedeværelse ved landets nordlige grenser er en rød linje. Derfor har landet i løpet av de siste årene gjennomført flere hundre luftangrep mot iranske mål og iransk-støttede militser i Syria.

Israelske soldater og artilleri nær den syriske grensen på Golanhøyden. (Foto: Basel Awidat/Flash90)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart