Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel tok farvel med de tre drepte soldatene: – Et ubegripelig tap

Venner og familie i begravelsen til Ori Izhak Iluz, som ble skutt og drept ved den egyptiske grensen 3. juni. (Foto: Flash90)
Tusenvis tok farvel med Lia Ben Nun (19), Ori Yitzhak Iluz (20) og Ohad Dahan (20). De tre soldatene ble drept av en egyptisk politimann.

Tusenvis hadde møtt opp for å vise sin sin respekt da de tre israelske soldatene som ble drept ved den israelsk-egyptiske grensen ble begravet søndag 4. mai. De tre ble drept av en egyptisk politimann som skjøt dem etter å ha infiltrert Israel fra Egypt dagen før.

Lia Ben Nun (19) ble gravlagt på den militære gravlund i Rishon Lezion, Ori Yitzhak Iluz (20) ble gravlagt på den militære gravlund i Safed mens Ohad Dahan (20) gravlagt på det militære gravstedet i Ofakim. Kistene til de tre drepte soldatene var drapert med det israelske flagget.

De tre soldatene tjenestegjorde i en bataljon med soldater av blandet kjønn som har ansvaret med å vokte den israelsk-egyptiske grensen.

Ben Nuns søster Ofir beskrev søsteren som en solstråle i begravelsen.

– Jeg kan ikke ta innover meg at hun ikke kommer tilbake, hva hun gikk gjennom. Takk for at du var min søster i 19 år. Våk over oss fra oven, sa Ofir i begrevelsen, som understreket at søsteren elsket militærtjenesten.

Ordstyrer i parlamentet, Amir Ohana, representerte regjeringen under begravelsen. Han sa Lia «er en helt som døde mens hun beskyttet hjemlandet» og at «hun døde mens hun ga oss andre fred og sikkerhet».

Venner og familie sørger i begravelsen til Lia Ben Nun. Hun ble begravet 4. juni 2023. (Foto: Flash90)

I Ofakim, hvor Dahan ble begravet, sa hans øverstkommanderende at Dahan «var et eksempel for alle andre soldater». Dahan var med en gruppe soldater som fikk stanset den egyptiske politimannen. I skuddvekslingen som fulgte døde både han og terroristen.

– Du viste hvilken kriger og helt du var. Ditt dødsfall er et ubegripelig tap, sa oberst Ido Sa’ad i begravelsen.

I begravelsen til Ori Izhak Iluz talte Aviad Gadasi, nestkommanderende i Paran-bataljonen. Han beskrev Iluz som «jordens salt».

– Som leder var du elsket og likt av alle. Du var lojal til oppgavene og utførte dem etter beste evne. Vi har fortsatt vanskelig med å forstå nyheten som har truffet oss. Selv om du ikke lenger er blant oss, vil minnet ditt alltid være med oss. Hvil i fred, din helt, sa Gadasi.

Tidligere statsminister Naftali Bennett var til stede i begravelsen.

Venner og familie i begravelsen til Ohad Dahan, en av de tre soldatene som ble drept. (Foto: Flash90)

Det israelske forsvaret sier de etterforsker hendelsen i fullt samarbeid med den egyptiske hæren. Foreløpig tyder etterforskningen på at den egyptiske politimannen infiltrerte Israel gjennom en liten port i grensegjerdet som brukes av IDF for å krysse grensen hvis det er nødvendig, i koordinasjon med den egyptiske hæren.

Egypt har identifisert politimannen, som ble terrorist, som 22 år gamle Mohamed Salah Ibrahim. Han hadde med seg et eksemplar av Koranen, en kniv og seks magasiner med kuler da han ble stanset. Det tyder på at han hadde planer om å utføre enda flere angrep. Det er ikke mistanke om at han samarbeidet med noen.

Det antas at egypteren snek seg bort til en israelsk vaktpost ved grensen og skjøt to israelske soldater et sted mellom klokken 06 og 07 på morgenen. Etter at soldatene ikke svarte på anrop over radio ble de funnet døde ved vaktposten klokken 09.

Terroristen ble senere oppdaget ved bruk av en drone flere kilometer inne på israelsk territorium. Der ble han skutt og drept i skuddveksling med israelske soldater, hvor også Ohad Dahan mistet livet.

Det israelske fotballandslaget vant lørdag kveld en sensasjonell seier over Brasil i U20-VM. Matchvinner Dor Turgeman dediserte seieren til de tre israelske soldatene som ble drept tidligere på dagen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart