Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Kurdistans flagg.
Kurdistans flagg.

– Et fritt Kurdistan blir «et Israel nummer to»

Arabiske ledere bruker det som et motargument, i Israel blir det sett på som en strategisk mulighet.

Mandag 25. september vil det bli avholdt folkeavstemning om selvstendighet i de kurdiske områdene i Nord-Irak. Kurderne er ett av mange folkeslag i verden uten sin egen stat. Deres tradisjonelle område ligger i Irak, Tyrkia, Syria og Iran. Alle disse statene, pluss de arabiske landene, går imot at Kurdistan skal opprettes.

– Kurdistan vil bli «et Israel nummer to», sier Nuri al-Maliki med forakt. Maliki var statsminister i Irak fra 2006 til 2014.

Israelske ledere er svært forsiktig med å uttale seg om utviklingen i Kurdistan, men statsminister Benjamin Netanyahu har tidligere sagt at Israel «må støtte kurdernes ønske om uavhengighet». – De fortjener det, la han til.

Den israelske akademikeren og forfatteren Edy Cohen mener israelske myndigheter må engasjere seg sterkere på kurdernes side.

– Det vil være i Israels interesse å trene kurdiske soldater, og det kan være fornuftig å bygge en flybase, skriver Cohen.

 

Relaterte artikler:

Tyrkia, Syria, Irak og Iran ivrer for opprettelse av en palestinsk stat, men konsekvensen kan bli stor på egen hjemmbane. Hvis noen få millioner palestinere skal få sin egen stat, hvorfor kan da ikke flere titalls millioner kurdere få det?

Å gi kurderne mer frihet i Irak kan skape en øy av stabilitet som kan inspirere resten av det tidligere Irak og siden resten av Midtøsten.

Med Israel for fred (MIFF) har en rekke norsk-kurdiske medlemmer. Noen av dem er aktive og deltar på våre landsmøter og samlinger ellers. Dette gjenspeiler at mange kurdere, både av dem som er bosatt i Vesten og dem som bor i Kurdistan, har sympati for Israel.

– Kurderne er et eldgammelt, demokratisk, fredselskende folk, som aldri har angrepet noe land. Det er på tide å hjelpe dem, sa Israels justisminister Ayelet Shaked (Bayit Yehudi) i 2016.

 

Takket være våre medlemmer og støttespillere er alle Med Israel for freds artikler på miff.no gratis tilgjengelig for alle interesserte. Den beste takken du kan gi er å bli medlem (klikk her for å gå til registreringsskjema), bli Fast for Israel! eller trappe opp for Israel på annen måte. Du kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539. Med din hjelp kan vi nå enda flere med israelernes perspektiver og beste argumenter!

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart