Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

NRKs intifada skapte løgnbilder av Israel

Odd Sverre Hoves rapport ble først publisert i Dagen i mars 2001.
Odd Sverre Hoves rapport ble først publisert i Dagen i mars 2001.
De første ukene av den andre intifaden fortiet NRK Dagsrevyen systematisk palestinernes skyting, og blandet konsekvent sammen reportasje og kommentarer. Her er et gjensyn med Odd Sverre Hoves rapport fra mars 2001.

I løpet av de første åtte ukene av Den andre intifadaen, fra slutten av september 2000, ble omkring hundre ulike israelske posisjoner på Vestbredden og Gaza-stripen utsatt for over 1.500 væpnede angrep. Daglig var det altså mellom 20 og 30 skarpe kamp-episoder. I tillegg var det omkring 3000 steinkaster-angrep, hvor palestinske angripere ikke tok i bruk skytevåpen, men israelske soldater likevel kunne være truet på livet.

I 2001 gjorde Odd Sverre Hove, daværende sjefsredaktør for avisen Dagen, en grundig gjennomgang av NRK Dagsrevyens dekning av de åtte første ukene av Den andre intifadaen. Dag for dag viste Hove hva som skjedde på bakken, basert på en rekke israelske og internasjonale kilder, og sammenlignet hvordan dette ble presentert på NRK Dagsrevyen.

 

Hove gjorde følgende tre hovedkonklusjoner:

 

Yasser Arafat hadde en klar mediestrategi i forbindelse med intifadaen. Han ønsket å mobilisere opinionen mot Israel, i håp om å få FN eller Nato til å intervenere militært. Dagsrevyen tilpasset seg friksjonsfritt til Arafats mediestrategi, påviste Hove.

På NRK ble intifadaepisodene framstilt som om det utelukkende var fortvilte ungdommer som kastet stein mot en overlegen og brutal militærmakt. NRK fortiet at midt i flokkene av steinkastende barn, var det også palestinske militssoldater som skjøt med skarpt. Det internasjonale pressekorpset ble gitt strengt forbud mot å ta bilder av disse skytende palestinerne. – De som sier at Israel skyter på tenåringer som “bare kaster stein”, snakker ikke sant, skrev Wall Street Journal 24. oktober 2000.

Fra Beit Jalla utenfor Betlehem ble det nesten daglig skutt med maskingevær mot den jødiske bydelen Gilo i Jerusalem. Formålet var å få israelerne til å skyte så kraftig tilbake at den kristne landsbyen ble jevnet med jorden. På den måten ville Arafat mobilisere den kristne verden mot Israel. I kun to innslag dekket Dagsrevyen den spesielle skytingen mellom Gilo og Beit Jalla. Dekningen var preget av at NRK tilslørte palestinernes skyting og polemiserte mot israelernes selvforsvar.

NRK vil får store problemer med å forsvare seg mot anklager om implisitt jødehat, argumenterte Hove i 2001. Ser vi på utviklingen i Norge de siste elleve årene, er det grunn til å tro at NRKs urettferdige dekningen av Den andre intifadaen bidro betydelig til å bygge opp det falske bildet av Israel som mange nordmenn sitter med. Dekningen har også bidratt til å piske opp hat mot jøder og Israels støttespillere i Norge. Om intensjonen aldri var jødehat, så har i hvert fall det blitt effekten. NRK har fortsatt en lang vei å gå før de kommer i nærheten av å gi Israel en rettferdig behandling.

Den viktige rapporten til Odd Sverre Hove kan du lese i sin helhet her. Det er verdt å spre lenken miff.no/NRKsintifada2000/ til alle som fortsatt har illusjoner om at NRK har «balansert nyhetsdekning av konflikten». Blant dem er dessverre flertallet i Kringkastingsrådet.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart