Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

NTBs dekning av forhandlingene ble født i synd

Les MIFFs analyse av NTBs dekning i perioden 15. juli til 5. august 2013.
Les MIFFs analyse av NTBs dekning i perioden 15. juli til 5. august 2013.
I juli 2013 innledet Israel og palestinske selvstyremyndigheter den ni måneder lange forhandlingsperioden som utløper 29. april 2014. Nyhetsbyrået NTB fortiet viktige opplysninger i opptakten og starten av forhandlingene.

Denne artikkelen bygger på en analyse av alle NTBs artikler som omhandlet Israel og forhandlingene i perioden 15. juli til 5. august 2013. Analysen ble gjennomført av MIFF i august 2013. Den er blitt presentert i ulike foredrag siden, men publiseres nå for første gang på nettet.

 

Vi begynner med konklusjonene:

  • Israels argumenter blir tilnærmet fullstendig fortiet.
  • Israelske ledere som er skeptiske til forhandlinger blir gjengitt uten at begrunnelsene blir tatt med.
  • NTB gjør lite forsøk på å beskrive smerten som fange­løslatelsen medfører i Israel. Gjengir ikke motstanden internt i regjeringen.
  • NTB fremstiller det som om Israel alene har ansvaret for brudd i tidligere forhandlinger.
  • NTB fortier at det er palestinerne som har nektet forhandlinger.

 

Her følger kommentarer til enkeltartikler fra NTB i perioden:


17.07.2013

NTB overskrift: Kerry ber Israel studere arabernes gamle fredsplan

Ikke ett eneste argument for hvorfor Israel har avvist ”fredsplanen” fra 2002. Israel avviser den såkalte saudiske “fredsplanen” fordi den legger opp til at millioner av palestinere skal flytte inn i Israel. “Freden” araberne tilbyr er en “fred” hvor den eneste jødiske staten i verden forsvinner.

 

18.07.2013

NTB overskrift: Palestinere krever endringer i fredsplan fra Kerry

Ikke et ord om at det er palestinerne som har nektet å forhandle siden 2010. (Heller ikke i 2010 ble det reelle forhandlinger, til tross for midlertidig byggestans i israelske bosetninger.) I realiteten hadde forhandlingsnekten vart siden 2008.

 

19.07.2013

NTB overskrift: Obama ber Netanyahu gjenoppta forhandlingene

Netanyahu har helt siden mars 2009 sagt seg villig til å starte forhandlinger uten forhåndsbetingelser. Obama ba i virkeligheten Netanyahu om å betale utpressingsprisen PA krevde for at de skulle gå med i forhandlinger.

 

21.07.2013

NTB overskrift: Netanyahu sier fredssamtaler er viktige for Israel

Dette er den eneste artikkelen som gjengir Netanyahus mål: – Å hindre en to-nasjonal stat som vil sette den jødiske statens framtid i fare, og å hindre opprettelsen av enda en Iran-støttet terroriststat innenfor våre grenser. Netanyahu sier ja til en demilitarisert palestinsk stat.

 

21.07.2013

NTB tekst: Israels statsminister Benjamin Netanyahu har ikke en gang støtte i sitt eget parti Likud for en tostatsløsning.

NTB overser at støtten i folket og Knesset er stor. Også i Likud er støtten for en demilitarisert palestinsk stat økende.

 

21.07.2013

NTB overskrift: Israel skal løslate over hundre palestinere

NTB: Mange av dem «er dømt for å ha drept israelere», og statsministeren ba folket sitt om støtte til å ta en «svært smertefull avgjørelse».

NTB tar ikke med noen detaljer: Til sammen drept de løslatte terroristene 55 sivile, 15 soldater, 1 turist, samt titalls palestinere mistenkt for samarbeid med Israel. Fangeløslatelsen ble vedtatt med 13 mot 7 stemmer i den israelske regjeringen, 2 avstod. NTB nevner ikke dette.

 

29.07.2013

NTB tekst: Men israelske aviser reagerer krast på løslatelsen av det kritikere mener er mennesker med israelsk blod på hendene.

Igjen blir detaljene utelatt. De løslatte fangene er ikke bare noen man kan mene har blod på hendene, de har blod på hendene.

Gjengir fra Jerusalem Post at de kommer til å bli feiret som helter når de kommer hjem. Det er nettopp fordi de har blod på hendene at de blir feiret som helter. Se for eksempel hvordan palestinske selvstyremyndigheter hyller en barnemorder.

 

29.07.2013

NTB skriver: «Israels statsminister Ehud Barak tilbyr palestinerne selvstyre på Gazastripen og det meste av Vestbredden. Forhandlingene blir lagt på is i 2001 etter at Barak tapte valget i Israel, og det andre palestinske opprøret varer fra 2000 til rundt 2005.»

FEIL: Arafat avviste tilbudet som USAs president Bill Clinton presset Ehud Barak til å gå med på i januar 2001. Arafat startet intifadaen allerede høsten 2000.

NTB skriver: «2007: Israels statsminister Ehud Olmert og palestinernes president Mahmoud Abbas inngår en intensjonsavtale om å forhandle fram en varig fredsavtale innen slutten av 2008 basert på veikartet. Forsøket bryter sammen et drøyt år senere når Israel starter en storoffensiv mot Gazastripen.»

FEIL: Abbas vendte aldri tilbake til Olmerts tilbud høsten 2008. Forhandlingene hadde stått i stampe i flere måneder da Israel innledet offensiven på Gaza-stripen helt i slutten av desember 2008.

NTB skriver: «2010: Israels statsminister Benjamin Netanyahu møter Abbas til fredsforhandlinger i Egypt. Forhandlingene bryter sammen fordi Netanyahu nekter å forlenge Israels selvpålagte byggestans i bosetningene på Vestbredden.»

FEIL: Netanyahu sier Israel var villig til å forlenge byggestansen. PA kom ikke til forhandlinger i første del av byggestansen.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart