Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Israelsk artilleri som deltok under operasjon Skarp Beskyttelse mot Hamas-regimet på Gaza-stripen i juli 2014. (Foto: IDF)
Israelsk artilleri som deltok under operasjon Skarp Beskyttelse mot Hamas-regimet på Gaza-stripen i juli 2014. (Foto: IDF)

Tre store slag i Gaza

Det regnes som uskrevet tabu for mange nyhetsjournalister å interessere seg for håndfaste militære fakta på bakken, påpeker den erfarne pressemannen Odd Sverre Hove. Han gir oversikt over de store slagene i krigen.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Det er vanskelig for folk flest å få et klart bilde av de militære realitetene under tredje Gazakrig (de to første i januar 2009 og november 2012). Men går man bak de daglige nyhetene, avtegner det seg bilde av tre betydningsfulle slag i Gaza. Israel vant alle tre.

Det er flere grunner til at det er vanskelig for folk flest å danne seg noe klart bilde av denne krigens gang.

Dels beror det på at vestlige medier hyller et antimilitaristisk nyhets-paradigme. Det regnes som uskrevet tabu for mange nyhetsjournalister å interessere seg for håndfaste militære fakta på bakken (bortsett fra spektakulære eksplosjoner, rystende flyktningestrømmer og dryppende blod).

Dels påvirkes også medienes nyhetsbilde av at partenes militære informasjonstjenester med flid unngår å gi fra seg informasjoner som kan avsløre militære hemmeligheter for motparten.

På den andre siden har israelske medier fra gammelt av utviklet en svært avansert form for antydningskunst. Også via de nye elektroniske mediene lar det seg gjøre å komme på baksiden av det ytre nyhetsbildet.

De tre store slagene som hittil har preget Tredje Gazakrig, fant sted under den første bakkekrig-fasen mellom 18. og 24. juli. De israelske bakkestyrkene synes å ha rykket inn i Gaza langs tre akser, i sør ved Rafah, i nord ved Beit Hanoun og i sentrum mot de østlige utkantene av Gaza City.

Fra slagene ved Beit Hanoun og Rafah er først og fremst utfallet kjent. Israel vant. Og Hamas tapte. Men det brer seg et inntrykk av at israelske militære toppledere skal være ualminnelig vel fornøyd med den veldisiplinerte og effektive måten styrkene deres rykket frem på.

Fra det tredje store slaget, slaget ved Sjujaja, vet vi litt mer. Sjujaja er en bydel i den østlige utkanten av Gaza City. På dette frontavsnittet møtte de israelske styrkene forrykende intens motstand fra Hamas’ side. Åpenbart var Hamas desperat oppsatt på å hindre Israel adgang til det hemmelige underjordiske tunnel-systemet under Sjujaja.

Det underjordiske tunnell-nettverket er Hamas’ viktigste militære fortrinn i denne krigen. Israel synes (hvis jeg tolker kildene mine riktig) å ha valgt å bruke flere dager på å sikre seg seieren i slaget ved Sjujaja. Det var også her Israel led noen av de mest smertefulle tapene, så langt i krigen. Men fra 22. juli tydet kildene mer og mer på at hele Sjujaja var på Israels hender.

Generelt tegner kildene bilde av at de 20.000 hamassoldatene kjemper strategisk og militært klokere enn under de to forrige Gazakrigene. Ikke minst fremtrer Hamas’ underjordiske tunnell-hovedkvarter under Shifa-sykehuset i Gaza City som uventet avansert i militær henseende.

Men også på israelsk side har man lært seg mye nytt siden sist. Hamas skal være rystet og forskrekket over effektiviteten i det israelske rakettskjoldet, Jernkuppelen. Men også det avanserte beskyttelsesskjoldet rundt de israelske stridsvognene Merkava 4 skal ha skremt Hamas-strategene kraftig.

Dette beskyttelsesskjoldet kalles på engelsk Trophy og på hebraisk «Vindjakken» («me’il ruakh»). Vindjakken består av avansert elektronikk som på brøkdelen av et sekund identifiserer fiendens antistridsvogn-raketter og hindrer dem i å treffe målet sitt. Hamas skal ha prøvd både russiske Kornet-raketter og såkalte Konkurs-raketter mot de israelske stridsvognene. Men Vindjakken har slått dem ut, alle sammen. Til Hamas’ store forskrekkelse.

Israel har dessuten denne gangen er ganske usedvanlig allianse med Egypt og Saudiarabia. De regner Hamas som en av sjia-Irans stedfortreder-hærer. Og de regner Obama og USA som støttespiller for fiendene i Muslimsk Brorskap og Qatar. Derfor er det Saudiarabia og Egypt som denne gangen har hindret Qatar, Kerry og Obama i å påtvinge Israel den formen for forhastet våpenhvile som så ofte tidligere har reddet Israels fiender fra totale nederlag.

Det kan nå virke som om Israel utsetter å gå inn i sluttkamper om Hamas-hovedkvarteret i tunnell-byen under Gaza City. Jeg tror det er tvingende nødvendig for Israel å erobre dette hovedkvarteret, siden det er derfra Hamas trykker på de bryterne som hver dag fortsetter å skyte raketter mot den israelske sivilbefolkningen. Under fremrykningen til det avgjørende slaget gjetter jeg også på at stridsvognen Merkava 4 med Vindjakke-skjoldet vil spille en viktig rolle for den endelige israelske seieren.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart