Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

NTB fastholder Hamas-tall

Faksmile av NTBs notis i Aftenposten 15. juni 2015.
Hvor useriøst kan et nyhetsbyrå bli?

De fleste drepte palestinerne i Gaza-krigen var sivile, hevder nyhetsbyrået NTB – i en kort notis om en israelsk rapport som viser at en klar overvekt av de drepte var militante.

I slutten av juni er det ventet at FNs menneskerettighetsråd kommer med en rapport om Gaza-krigen i 2014. I forkant av publiseringen har en gruppe internasjonale militæreksperter gitt sitt innspill til rådet. – Israel forsøkte å unngå Gaza-krigen og overgikk ofte de internasjonale standarder for lover om væpnet konflikt, konkluderte gruppen.

14. juni publiserte israelske myndigheter en omfattende rapport om Gaza-krigen 2014. Ifølge israelske medier er det lite i de 270 sidene som ikke er kjent fra tidligere.

Den israelske regjering har valgt å ikke samarbeide med granskningskomitéen til FNs menneskerettighetsråd. Gjennom en årrekke har arabiske stater og andre land som støtter diplomatisk krigføring mot Israel kunnet misbruke rådet til ensidig fordømmelse av verdens eneste jødiske stat.

Nyhetsbyrået NTB kom med melding om Israels rapport på ettermiddagen 14. juni. «En rapport fra Israels regjering slår fast at israelske angrep mot mål på Gazastripen i fjor sommer var lovlige og ikke rettet mot sivile mål,» innleder NTB. «Rapporten hevder at Israels forsvar bare gikk til angrep på mål man ‘med rimelig sikkerhet’ kunne slå fast at var militære eller deltok i kamphandlinger.»

Så fortsetter NTB: «Over 2.100 palestinere ble drept under den 50 dager lange krigen i fjor sommer. De fleste av dem var sivile.» (MIFFs uthevning.)

Man kan lure på om NTB har lest Israels rapport. I et eget kapittel på ti sider blir de palestinske dødstallene drøftet.

«Dødstallene som noen palestinske kilder har publisert fra Gaza-konflikten i 2014 er svært lite til å stole på. Hamas har bevisst søkt å blåse opp tallet palestinske sivile til sin egen strategiske fordel ved å skjule identiteten til militante. Det er også alvorlige feil ved listene over drepte som kommer fra det Hamas-kontrollerte helsedepartementet og palestinske selvstyremyndigheter.»

IDF anslår at 2.125 palestinere ble drept i krigen. Av disse er det slått fast at minst 936 var militante (44 prosent av totalen) og 761 sivile (36 prosent av totalen).  Det gjenstår fortsatt å klassifisere 428 personer, alle menn i alderen 16 til 50 år. Det er grunn til å anta at andelen militante blant menn i denne aldersgruppen er minst like høy (sannsynligvis mye høyere) enn andelen blant alle som ble drept.

Graf fra Israels rapport.
Graf fra Israels rapport.

NTB må være ærlige: Når de fortsetter å hevde at et flertall av de drepte var sivile, må de skrive at dette er Hamas sin versjon. Balanserte og rettferdige blir de bare dersom de også melder israelernes tall.

Rapporten gir en rekke eksempler på hvordan Hamas-myndighetene har forsøkt å blåse opp antallet sivile.

Allerede under krigen ifjor presenterte MIFF en analyse, på bakgrunn av listen over døde i Al Jazeera, som viste at menn i stridsdyktig alder var sterkt overrepresentert blant de drepte. Andelen drepte barn under USAs og Storbritannias invasjon av Irak i 2003 var nesten dobbel så stor som andelen barn drept under Gaza-krigen i 2014.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart