Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Netanyahu utsatt for grovt sitatfusk av nyhetsbyrået NTB

Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Skjermdump fra video)
Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Skjermdump fra video)
Israel «er ikke en stat for alle, men bare for jøder», proklamerte statsminister Benjamin Netanyahu nylig, ifølge nyhetsbyrået NTB. Men stemmer det?

Palestinske israelere uten håp for valget, melder NTB i en artikkel 8. april. Nyhetsbyråets fremste anti-israelske propagandist, Nils-Inge Kruhaug, er tydeligvis på reportasjetur i Israel i forkant av Knesset-valget 9. april. I artikkelen har han gjort seg flid med å samle en lang rekke anti-israelske og kritiske kommentarer.

I kjent, gammel stil, gjør Kruhaug seg selv til mikrofonstativ for helt ville anklager, uten å stille kritiske spørsmål. Israel er selvsagt ikke et militærregime hvor hæren til sjuende og sist bestemmer, slik en kilde hevder. Israel blir styrt av en demokratisk valgt regjering, og de sivile lederne har gang på gang overstyrt viljen til generalstaben (hvor det også er ulike meninger).

Israel har ikke 70 lover som diskriminerer ikke-jødiske borgere, slik Kruhaug siterer Jonathan Cook på å ha sagt. MIFF korrigerte dette i artikkelen NTBs feil og skrøner om staten Israel. Etter at vi publiserte den artikkelen, gikk det ikke lang tid før NRK fjernet den såkalte «faktarammen» som var full av feil. MIFF skrev i september 2018:

NTB bygger påstanden om disse såkalte diskriminerende på den israelsk-arabiske organisasjonen Adalahs liste. Ifølge den israelske organisasjonen NGO Monitor bruker Adalah oppdiktet rasisme for å demonisere Israel. En av lovene som listes som diskriminerende er for eksempel krav om å bruke den hebraiske kalenderen i all kommunikasjon fra statsmyndigheter. Er det diskriminerende for muslimer og jøder i Norge at norske myndigheter bruker den gregorianske kalenderen?

Adalah mener også det er diskriminerende når Israel innvilger statsborgerskap til jøder som ønsker å flytte til den jødiske staten. Adalah påstår at Davidsstjernen i det israelske flagget er diskriminerende. Er korset i de nordiske flaggene diskriminerende? NGO Monitor har laget en svært grundig artikkel om Adalahs liste hvor de påpeker en serie feil, fordreininger og falske anklager.

Det sier mye om NTBs uprofesjonelle og useriøse linje når de velger å bruke slike kilder som Adalah. Nyhetsbyrået er tydeligvis villig til å legge alle profesjonelle retningslinjer for god journalistikk til side når det gjelder Israel. Da kan de kjøre på med ensidig kildebruk i en mangeårig kampanje for å sverte Israel.

 

Sitatfusk

Vi kan ikke gripe fatt i alt i NTBs siste demonisering av Israel, men sitatfusket kan vi ikke forbigå i stillhet.

Under deloverskriften «Bare for jøder» skriver NTB:

«Israel «er ikke en stat for alle, men bare for jøder», proklamerte statsminister Benjamin Netanyahu nylig. Det var i tråd med den omstridte nasjonalstatsloven som ble vedtatt i Knesset sist sommer.

Loven fratar arabisk status som offisielt språk, slår fast at Israel er en jødisk stat og at «retten til å utøve nasjonal selvbestemmelse i staten Israel er unik for det jødiske folk».»

NTB sikter til en Instagram-post som Netanyahu la ut 10. mars. Men hva skrev egentlig Netanyahu?

«Israel er ikke en stat for alle dets innbyggere. Ifølge nasjonalstatsloven som vi vedtok, er Israel nasjonalstaten for det jødiske folket – og dem alene. Som du skrev [Netanyahu skriver til en kvinnelig israelsk journalist], er det ikke noe problem med arabiske innbyggere i Israel – de har de samme rettigheter som oss alle og Likud-regjeringen har investert i den arabiske sektoren mer enn noen annen regjering.» [MIFF har oversettelsen fra den venstreorienterte avisen Ha’aretz.]

Det passet ikke for Kruhaugs kampanjejournalistikk å ta med verken det presise sitatet eller hvordan den israelske statsministeren fortsatte sitt avsnitt.

Den israelske journalisten Ben-Dror Yemini, som er kritisk til nasjonalstatsloven, bekreftet i august 2018 at «den nåværende regjering faktisk gjør mer budsjettmessig [for arabisk sektor] enn alle foregående regjeringer».

I februar 2019 lanserte MIFF en rapport om NTBs Israel-dekning. Vi presenterte bevis for at NTB blant annet:

  • gir en ekstrem overdekning av anklager om krigsforbrytelser rettet mot Israel, til tross for at statistikk over statsbasert vold gir Israel ansvaret for kun 6,7 promille av drepte på verdensbasis fra 1993 til 2017.
  • melder om palestinske flyktninger 25 ganger mer enn jødiske flyktninger, til tross for at flere jøder måtte flykte fra arabiske land etter 1948 enn arabere fra landområdet som ble til staten Israel. Og når NTB skriver om jødiske flyktninger, er det bare om flyktninger fra nazismen i Europa, ikke fra arabiske og muslimske land.
  • systematisk overrapporterer den arabisk-israelske konflikten i forhold til andre konflikter som krever ti, hundre og tusen ganger flere menneskeliv.

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart