Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Yama Wolasmal
Yama Wolasmal. (Skjermdump fra nrk.no)

Ber Wolasmal beklage falske anklager mot Israel

NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal gjorde seg til velvillig mikrofonstativ for usanne påstander mot Israel.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Israel har lykkes med å vaksinere en mye større andel av befolkningen med de nye koronavaksinene enn noe annet land. Dette er det vanskelig for Israels fiender å rapportere nøytralt eller positivt om, derfor kommer Amnesty og NTBShip to GazaVGNRK og andre med den ene pakken etter den andre med usannheter og kampanjejournalistikk. En NTB sak 10. januar var ekstra ille, og MIFF har klaget saken inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

13. januar publiserte Palestinian Media Watch en sak som dokumenterer hvordan palestinske myndigheter har gitt tydelig beskjed om at de ønsker å skaffe seg vaksinen uavhengig av Israel, for siden å fordømme Israel.

På radionyhetene torsdag 14. januar sendte NRK flere ganger et innslag med NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal. MIFFs styremedlem Jan Benjamin Rødner har sendt protest til NRK, som vi gjengir i sin helhet:

«Kl 0830 på NRK1 radio rapporterte Wolasmal om vaksinering mot korona i Israel. Det begynte med at Israel allerede har vaksinert en imponerende stor andel av befolkningen. Han forklarte dette forbilledlig med sannheten, nemlig at det israelske helsesystemet er meget godt og velorganisert. Men så kom han med påstand om at befolkningen at Israel ikke vaksinerer på Vestbredden – med unntak for bosetterne – og at Israel begrunner dette med at det er de ikke forpliktet til. Dette er falsk informasjon.

Forholdet er at efter Oslo-avtalen hører helsen til befolkningen på Vestbredden inn under den palestinske myndigheten PA. Det Israel er forpliktet til, er å samarbeide med PA. Og det har Israel vært villig til å hjulpet til med,- så langt PA har tillatt det. Israel har bedrevet opplæring av helsepersonell på Vestbredden i hvordan de bør behandle pasienter, levert utstyr, bl.a. respiratorer m.m. Men PA har ikke bedt om noen hjelp til vaksineringen. Tvert imot har de flere ganger avvist hjelp fra Emiratene fordi denne hjelpen kom via israelske flyplasser,- hvilket virkelig er en nyhetssak. Videre har PA, i stedet for å be Israel om hjelp, bestilt inn millioner av vaksiner fra andre kilder og de vil kunne begynne å vaksinere i løpet av en måneds tid. Men PA vil altså greie seg uten hjelp fra fienden. Det er PAs rett, men også PAs ansvar. Det blir å sette saken på hodet å anklage Israel for dette.

Og så kan man lure på om Wolasmal har gjort seg opp noen tanker om hva som ville skje om Israel skulle sette i gang med vaksinering av befolkningen på Vestbredden uten at det er i samarbeide og med godkjennelse fra PA. Tenk hvilket opprør og hvilke anklager det ville bli om Israel skulle sette i gang med noe som sikkert ville bli fremstilt som tvangsvaksinering på Vestbredden! Antisemittiske fantasier mot jødene/Israel florerer og det ville blitt et ramaskrik og Israel ville blitt fordømt,- denne gang med rette.

Det er videre slik at vaksineringen i Israel foregår uten noen form for diskriminering – alle blir vaksinert på like fot, muslimer og kristne som jøder. Når det gjelder Øst-Jerusalem er dette Israels ansvar og der blir også alle vaksinert, bl.a. 350.000 Palestina-arabere. Bosetterne på Vestbredden blir også vaksinert for de er israelske statsborgere.

Dette går inn i rekken av at for ethvert problem – reelt eller innbilt – som palestinerne måtte oppleve, får Israel skylden. PA kjører to spor: På det ene nekter de å samarbeide med Israel og ta imot hjelp derfra. Det kan de gjøre, for vestlige media vil sjeldent og da gjerne bortgjemt fortelle om det, hvilket dette innslaget på NRK er et godt eksempel på. På det andre sørger de for at villige medhjelpere, som i dette tilfellet Amnesty International, sprer usanne påstander om at Israel forhindrer humanitær hjelp. Dessverre lykkes PA med slik dobbeltsnakk så altfor ofte. Det er svært skuffende, men dessverre som forventet, at NRK lar seg være mikrofonstativ for den slags.

Denne kampanjen mot Israel startet i Norge på mange måter med oppslag i NTB med mer eller mindre de samme falske anklagene. Dette er så alvorlig at Med Israel For Fred har anmeldt det til PFU og jeg viser til denne: https://miff.no/mediedekningen/2021/01/13miff-klager-ntbs-demoniserende-artikkel-inn-for-pressens-faglige-utvalg.htm

Jeg imøteser gjerne en beriktigelse og en beklagelse!»

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart