Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

MIFF klager NTBs demoniserende artikkel inn for Pressens Faglige Utvalg

Bengt Ove Nordgård, styreleder i MIFF (2017-2021). (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Bengt Ove Nordgård, styreleder i MIFF (2017-2021). (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

Israel har lykkes med å vaksinere en mye større andel av befolkningen med de nye koronavaksinene enn noe annet land. Dette er det vanskelig for Israels fiender å rapportere nøytralt eller positivt om, derfor kommer Amnesty og NTB, Ship to Gaza, VG, NRK og andre med den ene pakken etter den andre med usannheter og kampanjejournalistikk.

En NTB sak 10. januar var ekstra ille, og MIFF har klaget saken inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Klage til PFU

NTBs sak: Palestinerne må se langt etter koronavaksine

Med Israel for fred (MIFF) er en norsk interesseorganisasjon med 10.400 medlemmer og 30 lokalforeninger. MIFF har i tillegg rundt 650 medlemmer i Danmark og på Island. Gjennom saklig og allsidig informasjon om Israel, det jødiske folk og Midtøsten ønsker MIFF å skape en dypere og større sympati for Israel og det jødiske folk. Vår posisjon som Norges største livssynsnøytrale Israel-organisasjon gir oss en naturlig klagerett i denne saken.

Artikkelen klagen gjelder

Nyhetsbyrået NTB sendte 10. januar ut saken «Palestinerne må se langt etter koronavaksine». Saken er publisert av Dagens Næringsliv, Nettavisen, MSN Nyheter, ABC Nyheter og sannsynligvis flere andre nettaviser og papiraviser. VG hadde samme dag en lederartikkel som langt på vei bryter de samme prinsippene i Vær Varsom-plakaten som NTB-saken.

Brudd på VVP 3.2 og 4.13

NTB i ingress: «Israel har vaksinert hver femte innbygger, men millioner av palestinere som lever under israelsk okkupasjon får ikke tilbudet.»

NTB i brødtekst: «Den israelske regjeringen har lovet å vaksinere alle landets innbyggere over 16 år innen utgangen av mars. Tilbudet gjelder imidlertid ikke de rundt 5 millioner palestinerne som lever under israelsk okkupasjon på Vestbredden og Gazastripen.»

Dette er brudd på Vær Varsom-plakaten 3.2 (opplysninger ikke korrekte, ikke i bredde i kilder) og 4.13 (feilaktige opplysninger ikke rettet og beklaget).

A) Oslo-avtalen fra 1993 ga helseansvar for palestinerne til palestinske selvstyremyndigheter.

«Immediately after the entry into force of this Declaration of Principles and the withdrawal from the Gaza Strip and Jericho area, with the view to promoting economic development in the West Bank and Gaza Strip, authority will be transferred to the Palestinians on the following spheres: education and culture, health, social welfare, direct taxation, and tourism.» (Article VI)

Israel har ikke jurisdiksjon til å innføre sitt helsesystem i de palestinske befolkningsområdene. Dersom Israel skulle begynt med vaksinering i Gaza og Vestbredden ville også det blitt møtt med fordømmelse. Israel har gått langt utenfor sine legale forpliktelser, inkludert å holde kurs for medisinske team og laboratorieteknikere og donert testutstyr for korona, respiratorer m.m.

B) 21. desember 2020 opplyste en «høytstående tjenestemann i palestinernes helsedepartement» at de ikke forventer at Israel selger dem vaksine eller kjøper inn på deres vegne. Han kunne også opplyse til Jerusalem Post at palestinerne «snart» vil få nesten fire millioner russisk-produserte vaksiner.

«Vi arbeider selv med å skaffe vaksinen fra flere kilder. Vi er ikke underlagt Israels forsvarsdepartement. Vi har vår egen regjering og helsedepartement og vi gjør store anstrengelser for å få tak i vaksinen.»

https://www.jpost.com/israel-news/palestinians-we-didnt-ask-israel-for-covid-19-vaccine-652703

3. januar anslo Salama Ma’arouf, talsperson for Hamas-myndighetene i Gaza, til den britiske avisen The Guardian at vaksiner vil ankomme «i løpet av to måneder». Han opplyste også om at dette blir koordinert med WHO og palestinske selvstyremyndigheter.

https://www.theguardian.com/world/2021/jan/03/palestinians-excluded-from-israeli-covid-vaccine-rollout-as-jabs-go-to-settlers

Senest 11. januar skrev Times of Israel: «Ramallah har ikke ennå offentlig spurt Israel (…) om å ta ansvar for å skaffe vaksiner til palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen.» (Ramallah er setet for PA.)

9. januar sa Kamal al-Shakra, talsperson for palestinernes helsedepartement, at vaksineprodusenten AstraZeneca har lovet å levere vaksiner innen 15. februar.

https://www.timesofisrael.com/palestinians-hope-for-vaccines-by-march-knock-israel-for-not-providing-doses/

Til sammen har PA sikret seg framtidige leveranser av vaksiner fra fire ulike vaksineprodusenter.

Det hører med til historien at De forente arabiske emirater sommeren 2020 sendte medisinsk utstyr til palestinske myndigheter. Dette nektet PA å ta imot fordi hjelpen kom via en israelsk flyplass.

Ved å inkludere feilaktige opplysninger og utelate viktige opplysninger har NTB gitt et feilaktig bilde av situasjonen.

Brudd på VVP 4.14 og 4.15

NTB lar Amnestys generalsekretær komme med en serie sterke beskyldninger mot Israel. Israelske talspersoner får ikke samtidig imøtegåelse, og det gis ingen opplysninger om at adgang til tilsvar er gitt.

Brudd på VVP 3.3

10. januar kom NTB også med saken «Solberg kritiserer manglende vaksiner til palestinerne». Saken ble publisert av Dagen.

«Jeg syns Israel burde hatt kontakt med den palestinske selvstyremyndigheten og blitt enige om en fordeling som også ga palestinere vaksine,» sier Solberg til NTB.

Dersom NTB hadde opplyst til statsministeren at Oslo-avtalen gir PA ansvaret for palestinernes helsetjenester, og at PA åpent har erklært at de selv ønsker å sørge for vaksiner uavhengig av Israel, tviler vi på at statsministeren hadde gitt en slik uttalelse.

NTBs historie og norske mediers forhold til VVP 1.4

NTB hevder det «alltid [er] et mål å opptre så objektivt som mulig og bringe det nærmeste vi kommer vår forståelse av sannheten». I rapporten Not To Believe – NTBs svik mot leserne fra februar 2019 viste MIFF en lang rekke eksempler på at NTB ikke lykkes med dette. Rapporten viste at

  • NTB gir en ekstrem overdekning av anklager om krigsforbrytelser rettet mot Israel, til tross for at statistikk over statsbasert vold gir Israel ansvaret for kun 6,7 promille av drepte på verdensbasis fra 1993 til 2017.
  • NTB melder om palestinske flyktninger 25 ganger mer enn jødiske flyktninger, til tross for at flere jøder måtte flykte fra arabiske land etter 1948 enn arabere fra landområdet som ble til staten Israel. Når NTB skriver om jødiske flyktninger, er det bare om flyktninger fra nazismen i Europa, ikke fra arabiske og muslimske land.
  • NTB systematisk overrapporterer den arabisk-israelske konflikten i forhold til andre konflikter som krever ti, hundre og tusen ganger flere menneskeliv.
  • NTB har formidlet faktafeil og/ eller presentert en sak ensidig eller mangelfullt mange titalls ganger fra 2012 til 2018.

I november 2020 kom MIFF med boken Det falske bildet av Israel (vedlagt som skjermbok til PFUs medlemmer), hvor enda flere eksempler på NTBs urettferdige dekning er inkludert. MIFFs «drepende analyse viser at NRKs og NTBs dekning av Israel og krigene i Midtøsten over lang tid har demonisert Israel og gjort det umulig for folk uten spesielle kunnskaper å forstå hva konflikten dreier seg om. De bærer derfor et tungt med-ansvar for spredning av antisemittiske holdninger i befolkningen», skriver journalist og forfatter Alf R. Jacobsen i forordet.

MIFF har sendt boken til en rekke norske redaksjoner, annonsert for den i flere store aviser og bransjenettsted for journalister, men ingen store medier har vist interesse for å oppfylle 1.4 i Vær Varsom-plakaten med å omtale bokens innhold: «Det er pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle.»

Konklusjon

PA kjører to spor: På det ene nekter de å samarbeide med Israel og ta imot hjelp derfra. Det kan de gjøre, for vestlige media vil sjeldent og da gjerne bortgjemt fortelle om det. På det andre sørger de for at villige medhjelpere, i dette tilfellet Amnesty International, sprer usanne påstander om at Israel forhindrer humanitær hjelp. Dessverre lykkes PA med slik dobbeltsnakk så altfor ofte ved hjelp av falske nyheter som denne. NTB har gitt saken en vinkling som det ikke er grunnlag for i fakta. Hensikten synes å ha vært at Israel skal svertes. Derfor framstår dette som en demoniserende kampanjejournalistikk på et svært sensitivt område, nemlig medisinsk bistand. Denne type journalistikk har NTB gjort seg skyldig i en rekke ganger tidligere. Det er på tide at PFU påpeker at dette er et brudd på pressens etiske retningslinjer.

Med vennlig hilsen,

Bengt-Ove Nordgård, styreleder MIFF

Conrad Myrland, daglig leder MIFF


OPPDATERING: Klagen er oppdatert 14. januar med avsnittet NTBs historie.


I boken Det falske bildet av Israel (utgitt i november 2020), dokumenterer MIFF hvordan NTB i en årrekke har gitt urettferdig dekning av Israel. Bestill boken her

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart