Julie Brodtkorp
Julie Brodtkorp, leder av Kringkastingsrådet. (Skjermdump nrk.no)

Julie Brodtkorp: – Det er rett og slett ikke noe som skal kunne skje

Kringkastingsrådet ga en samlet fordømmelse av den antisemittiske tiraden til Shaun Henrik Matheson.

– Vi må aldri glemme hvor rævva Israel er, det er sykt viktig at vi aldri glemmer det, konkluderte NRKs programleder Shaun Henrik Matheson i en to minutters tirade tirsdag 2. februar.

I Kringkastingsrådet torsdag 11. februar kom det for første gang en erkjennelse fra NRK-ledelsen at tiraden ikke bare var et «sleivspark på direkten», men at den hadde «antisemittisk innhold».

Etter beklagelsen fra NRKs Underholdningssjef Charlo Halvorsen kom rådsmedlemmene med en kraftig fordømmelse av innslaget.

– Det var ikke å bomme, men å bomme særdeles grovt, innledet leder Julie Brodtkorp. Hun avsluttet runden med å si at dette «er rett og slett ikke noe som skal kunne skje».

– Maken til å ikke eie antenner, når man gjentar sterkt rasistiske ordelag, nesten i glede over sin egen fortreffelighet, da har man gått så langt at man kan hjemme seg bak hva man vil om hvordan programmet er ment. Jeg lurer på om man har en egnet programleder, eller om man overhodet bør ha denne type program, hvor grensene og objektivitet totalt er fjernet, sa Trude Drevland.

Ove Vanebo mente Mathesons uttalelser var «totalt uakseptable», men mente det var «uheldig at det har endt med politianmeldelse». MIFF og andre organisasjoner har anmeldt Matheson til politiet for hatytringer. Vanebo påpekte likevel en «merkelig dobbeltstandard» i NRKs dekning av Israel.

Vebjørn Selbekk ga ros til NRK for raskt å ha beklaget og avpublisere, men kritiserte NRK for ikke tidligere å erkjenne det antisemittiske innholdet.

– Da jeg leste om dette på nettet, trodde jeg først det var fake news. Dette innlegget krysset alle grenser, det er ren og skjær rasisme, sa Marvin Wiseth.

– Jeg er redd for at det svekker NRKs troverdighet å ha en slik programleder, la han til.

– Det var en svært upassende og helt uakseptabel uttalelse. Menneskeverdet gjelder alle. Det eneste rette var å ta selvkritikk, slik som NRK har gjort, sa Akhtar Chaudhry.

Også de andre rådsmedlemmene tok avstand fra Mathesons tirade.

– Jeg kan ikke se at det er mennesker som kan forsvare slike synspunkter i det hele tatt, sa Sigvald Oppebøen Hansen.

Synspunktene Matheson forfektet har fått støtte fra den nynazistiske bevegelsen Vigrid. Også palestinere i Norge har gitt sin støtte til Matheson, blant annet gjennom en online underskriftskampanje som er satt i gang av «Den palestinske patriotiske Hirak, Returrettskomiteen og Palestine Writers Association i Norge»

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart