Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

NRK: – Mathesons tirade hadde antisemittisk innhold (og MIFFs faktasjekk på beklagelsen)

Charlo Halvorsen, NRKs Underholdningssjef, i møtet i Kringkastingsrådet 11. februar 2021.
Charlo Halvorsen, NRKs Underholdningssjef, i møtet i Kringkastingsrådet 11. februar 2021.
- Deler av innslaget [til NRKs programsleder Shaun Henrik Matheson] var dessverre Innenfor definisjonen av antisemittisk, sa NRKs underholdningssjef Charlo Halvorsen til Kringkastingsrådet.


– Vi må aldri glemme hvor rævva Israel er, det er sykt viktig at vi aldri glemmer det, konkluderte NRKs programleder Shaun Henrik Matheson i en to minutters tirade tirsdag 2. februar.

I Kringkastingsrådet torsdag 11. februar kom det for første gang en erkjennelse fra NRK-ledelsen at tiraden ikke bare var et «sleivspark på direkten», men antisemittisk.

Etter en kort innledning med forklaring av Mathesons programform, sa underholdningssjef Charlo Halvorsen følgende:

«Programformen inviterer til sterke uttrykk, med fare for å tråkke over eller gå feil. Det skjedde i programmet tirsdag i forrige uke. Med bakgrunn i en rekke nyhetsoppslag om forskjellsbehandling i vaksinering av innbyggerne i Israel, så raste programlederen hardt mot denne urettferdigheten og brukte svært sterke virkemidler, som for eksempel at han nesten ønsket at Covid-vaksinen ikke skulle virke på innbyggerne i Israel. Riktignok trekker han utsagnet der og da, men det ble sagt slik. Det er flere ting som ble sagt i denne sekvensen som er problematisk: For det er legitimt, og for mange berettiget, å kritisere staten Israels behandling av sine palestinske innbyggere, men det bør gå et klart skille mellom den type kritikk og det som krysser grensen over til budskap med antisemittisk innhold. I dette tilfellet klarte vi ikke dette skillet godt nok.

Deler av innslaget på tirsdag var dessverre innenfor definisjonen av antisemittisk, ved blant annet bruk av begrepet ‘Guds utvalgte folk’ i denne sammenheng. Dette beklager vi sterkt. Vi tok tak i situasjonen tirsdag ettermiddag og kveld, hvor vi gikk offentlig ut og beklaget innslaget og avpubliserte denne delen av programmet. Programleder Matheson gikk også ut med en tydelig beklagelse i programmet sitt den påfølgende dagen, på onsdag.»

Halvorsen avrundet slik:

«Vi gjorde en feil i dette programmet. Det beklager vi. Redaksjonen har tatt lærdom av denne hendelsen. Matheson og vi ønsker å lage et inkluderende og mangfoldig program, og det helt motsatte av antisemittisk og rasistisk. Så bommet vi denne gang. Vi skal gjøre det vi kan for at det ikke skal skje igjen. Vi har som sagt lært, og skal bruke den lærdommen fremover.»

NRK mottok flengende kritikk fra alle rådsmedlemmene for innslaget.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen fortalte at han hadde erkjent allerede i forrige uke, i en e-post til preses Olav Fykse Tveit, at formuleringene var antisemittiske, men at han ønsket å vente med å gi en samlet offentlig beklagelse til møtet i Kringkastingsrådet.

Faktasjekk

Det stemmer ikke, slik Halvorsen sier, at Israel gjør forskjellsbehandling i vaksinering av innbyggerne i Israel. Alle statsborgere i Israel blir vaksinert på lik linje. Palestinske selvstyremyndigheter har hele tiden insistert på å kjøre sitt eget vaksineringsprogram for sine egne borgere.

Matheson kritiserte ikke, slik Halvorsen hevder, Israels behandling av sine palestinske innbyggere. Matheson kom med anklager, i all hovedsak falske anklager, mot Israels behandling av palestinere som er innbyggere i de palestinske selvstyremyndighetene, «Staten Palestina» som NRK ynder å kalle det.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart