Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hvordan Shaun ble et offer for NRKs siling av informasjon – tidslinje

Skjermdump fra radio.nrk.
Shaun Henrik Mathesons antisemittiske holdninger er utvilsomt preget av NRKs anti-israelske dekning.

Les denne tidslinjen, og spør deg selv om Shaun Henrik Mathesons antisemittiske tirade kan være påvirket av utvalget av informasjon som blir gjort av NRKs nyhetsredaksjon.

1967

Israel overtar helseansvaret for palestinerne

Da Israel tok kontroll over Vestbredden (fra Jordan) og Gazastripen (fra Egypt) i en forsvarskrig i 1967 var forventet levealder for palestinerne i området kun 48,8 år. Israel innfører moderne helsehjelp og medisin for den palestinske befolkningen.

Forventet levealder for palestinerne skyter i været under israelsk kontroll

I 1984 var forventet levealder for palestinerne økt til nesten 66 år. Det vil si en økning på 17–18 år i forventet levealder i løpet av de første 17 år under israelsk styre. (Kilden er en palestinsk professor som rapporterer til FN i 1990.)
Matheson har aldri sett spor av slik informasjon hos NRK.

1984
1993

Oslo-avtalene gir palestinske selvstyremyndigheter helseansvar for palestinerne

Forventet levealder for palestinerne har økt til 69 år. Oslo-avtalene gir palestinske selvstyremyndigheter (PA) ansvaret for palestinernes helse, inkludert vaksinering.

FN: Israel og PA har «utmerket» samarbeid

FNs spesialutsending Nickolay Mladenov beskriversamarbeidet mellom Israel og palestinske selvstyremyndigheter som «utmerket». Flere hundre tonn med medisinsk utstyr ble levert gjennom Israel til Gaza-stripen hver uke, inkludert testutstyr for Covid-19.
Matheson fikk aldri se det på Dagsrevyen, aldri lese om det på Nrk.no.

26. mars 2020
21. mai 2020

PA avviser hjelp gjennom Israel

Den første direkteflyvningen mellom Abu Dhabi og Ben Gurion-flyplass brakte med seg 16 tonn med medisinsk hjelp til palestinerne. Hjelpen ble avvist av PA fordi den kom via Israel. NTB meldte at flyet var på vei, men vi kan ikke se at noen store norske medier har meldt at hjelpen ble avvist.

PA avviser hjelp på ny

For andre gang avviste PA en flylast med medisinsk hjelp fra Emiratene, igjen fordi leveringen var koordinert med Israel og levert via israelsk lufthavn.
Matheson får det ikke med seg, for dette ble ikke meldt av NRK.

11. juni 2020
21. november 2020

PA er i full gang med å skaffe seg vaksiner på egenhånd

PA har møte med WHO, UNICEF og UNRWA «for å sikre at Palestina blir gitt tilstrekkelig korona-vaksiner». Israel blir ikke invitert.

3. desember 2020
12. desember 2020

PA bestiller «fire millioner doser russisk vaksine, forventet levert på slutten av året. PA henvender seg ikke til Israel.

PA: Forventer ikke hjelp fra Israel

En høytstående tjenestemann i PAs helsedepartement sier til Jerusalem Post at «palestinerne ikke forventer at Israel skal selge dem vaksine, eller kjøpe på deres vegne».
Uttalelsen er aldri blitt gjengitt av de store norske mediene som de neste ukene skulle demonisere Israel for ikke å ha levert vaksiner til palestinerne.

21. desember
31. desember

Ingen begrensninger på israelsk side av medisinske leveranser

Israel legger ikke noen begrensninger på innføring av medisinske produkter til Gaza. Totalt ble det levert 921 semitrailere med medisinske produkter gjennom israelske grensestasjoner til Gaza-stripen i 2020. I tillegg passerer ytterligere 105.472 semitrailere inn i Gaza i 2020. Bare 12 prosent av innførselen blir klassifisert som humanitær. Hvis Hamas som styrer i Gaza hadde ønsket det, kunne de importert mye mere medisinsk utstyr og andre varer, men dette er Hamas´ valg og ansvar. Tallene har MIFF fra FN.
Matheson får aldri vite slike konkrete tall fra NRK, som bare melder om «blokade».

The Guardian: PA har ikke bedt Israel om hjelp

Den britiske avisen The Guardian melder at palestinske myndigheter «offisielt ikke har bedt om hjelp fra Israel» (når det gjelder koronavaksine). Salama Ma’rouf, leder for Hamas-myndighetenes pressekontor, sier at vaksiner er ventet «innen to måneder». Arbeidet koordineres med WHO og de palestinske selvstyremyndighetene.

3. januar 2021
9. januar

PA: Vi har avtaler om vaksiner som dekker behovet

PA varsler: «Fire vaksineprodusenter vil levere vaksiner for 70% av den palestinske befolkningen… WHO vil skaffe vaksiner til 20%.» Israels hjelp er ikke nødvendig. Se detaljerte kilder for utspillene november-januar.
PA melder også: «To millioner doser ble bestilt [fra AstraZeneca]… også fra det russiske selskapet Sputnik, og en vaksine ble bestilt… Vi venter ikke bare… Vi arbeider… Israels hjelp er ikke nødvendig.
NRK melder aldri om PAs egne initiativ for å få vaksine.

PA: Det er apartheid at Israel ikke gir oss vaksine

Etter først å ha avvist samarbeid med Israel i flere måneder kaster PA seg på en internasjonal bølge hvor Israel kritiseres for å ikke vaksinere palestinerne. Nå krever PAs utenriksdepartementet at Israel «leverer koronavaksine til palestinere… [Israel] diskriminerer på rasistisk grunnlag mot det palestinske folk, og nekter dem rett til helsetjenester… det er apartheid mot det palestinske folk når det gjelder helse».
Norske medier, anført av NRK og NTB, kaster seg straks på demoniseringen. Stavanger Aftenblad, med sin palestinske kommentator Ahmad Budeiri hadde for øvrig begynt allerede 1. januar, noe MIFF korrigerte 4. januar.

10. januar
11. januar

MIFF korrigerer NTBs sak fra 10. januar

MIFF: Falske anklager fra NTB og Amnesty
Grelt eksempel på falske nyheter fra Norges største nyhetsbyrå.

Uttalelser fra statsministeren misbrukt til propaganda mot Israel og antisemittisme i NRK Nytt på Nytt

10. januar fikk NTB også statsminister Erna Solberg til å si: «Jeg syns Israel burde hatt kontakt med den palestinske selvstyremyndigheten og blitt enige om en fordeling som også ga palestinere vaksine.»
MIFF stilte tre spørsmål til statsministeren, som vi fikk svar på 15. januar. MIFF uttrykte skuffelse over Solbergs uttalelse, da Israel verken hadde ansvar eller mulighet til å gjøre noe annerledes.
«Ved den tilsynelatende nøytrale oppfordringen legger regjeringen et ansvar på Israel. Forhistorien til dette med grove anklager fra NTB og Amnesty International mot Israel, viser hva som blir resultatet. Slike uttalelser fra statsministeren blir misbrukt til å drive ensidig propaganda mot Israel. Det var utvilsomt hensikten da NTB provoserte frem en uttalelse fra henne. Det er særlig betenkelig at det kommer på et veldig sensitivt område,- nemlig medisinsk behandling. Det føyer seg inn i en mangehundreårig antisemittisk tradisjon for å beskylde jødene for å bringe epidemiske sykdommer til andre,» kommenterte Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF.
Samme kveld kom et antisemittisk utslag på NRK:
NRK Nytt på Nytt fremstiller israelere som massedrapsmenn (for andre gang på ett år)

15. januar

NRK resirkulerer falske nyheter

NRK resirkulerer falske nyheter i intervju med utenriksministeren
Heller ikke NRKs egne programledere får med seg hele bildet. Tross alle fakta i saken, fortsetter NRK sin kampanjejournalistikk mot Israel i vaksinesaken.
NRK svarer ikke på og fortier all kritikken rettet mot dem angående vaksine til palestinerne. Dermed får ikke Matheson med seg at han er offer for en ensidig dekning.

26. januar
2. februar

Mer om hva NRK har fortiet

NRK melder om leveranser av vaksine til palestinerne, men unnlater å fortelle at vaksinen kom fra Israel.
Hele tiden mens NRK og de andre norske mediene har kjørt denne kampanjen, har israelsk helsepersonell vaksinert landets innbyggere uten å gjøre noe forskjell på muslimer, kristne, jøder og andre. Israel har også vaksinert de 350.000 araberne i Øst-Jerusalem.

Tror du Matheson ville ha uttalt seg annerledes hvis han kjente til noe mer enn NRKs ensidige versjon av denne saken? – Skriv ditt svar i kommentarfeltet.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart