Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ernas statssekretær til MIFF: – Vi er imponert over farten på vaksineringen i Israel

Statsminister Erna Solberg. (Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret, flickr)
Statsminister Erna Solberg. (Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret, flickr)
Ble statsminister Erna Solberg lurt ut på limpinnen av NTBs journalist?

Israel har lykkes med å vaksinere en mye større andel av befolkningen med de nye koronavaksinene enn noe annet land. Dette er det vanskelig for Israels fiender å rapportere nøytralt eller positivt om, derfor kommer Amnesty og NTBShip to GazaVGNRK og andre med den ene pakken etter den andre med usannheter og kampanjejournalistikk. En NTB sak 10. januar var ekstra ille, og MIFF har klaget saken inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

13. januar publiserte Palestinian Media Watch en sak som dokumenterer hvordan palestinske myndigheter har gitt tydelig beskjed om at de ønsker å skaffe seg vaksinen uavhengig av Israel, for siden å fordømme Israel.

NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal fortsatte å gjøre seg til velvillig mikrofonstativ for usanne påstander om Israel senest 14. januar. MIFF har krevd korrigering og beklagelse.

10. januar lokket NTB statsminister Erna Solberg til å uttale seg om saken. NTB skrev:

«Hun er kritisk til at Israel ikke har sikret vaksiner også til palestinerne på Gaza-stripen.

– Jeg syns Israel burde hatt kontakt med den palestinske selvstyremyndigheten og blitt enige om en fordeling som også ga palestinere vaksine, sa Solberg.

Statsministeren vil imidlertid ikke svare direkte på om hun mener Israels linje er akseptabel eller ikke.

– Jeg har gitt min uttalelse i den setningen jeg ga deg.»

13. januar sendte MIFF følgende tre spørsmål til statsministerens kontor:

Vi har grunn til å tro at NTBs journalist ikke har opplyst deg om sakens realiteter. MIFF har klaget en NTB-sak publisert samme dag inn for Pressens Faglige Utvalg. Les klagen her.

1. Før du kom med din uttalelse, var du kjent med at palestinske myndigheter (PA) etter Oslo-avtalen har helse (og vaksineansvar) for palestinerne, at PA har avvist medisinsk hjelp fra Israel og har lykkes på egenhånd med å skaffe seg vaksiner før NTB satte fokus på dette?

2. Gjorde NTBs journalist deg oppmerksom på noen av disse forholdene?

3. Etter at du har lest de andre medierapportene som vi henviser til i vår PFU-klage, mener du det er grunn til å kritisere Israel i denne saken?

14. januar svarte statssekretær Ingvild Stub (H) slik på vegne av statsministeren:

«Vi er imponert over farten på vaksineringen i Israel. Samtidig er vi bekymret for covid-19-situasjonen i Palestina. Pandemien må bekjempes i begge befolkningene, fordi ingen er trygge før alle er trygge. Vi oppfordrer israelske og palestinske myndigheter til å styrke samarbeidet for å legge til rette for snarlig oppstart av vaksinasjoner også i Palestina.»

Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF, kommenterer svaret fra statsministerens kontor slik:

«Dette ‘svaret’ besvarer ikke de konkrete spørsmålene som MIFF har stilt statsministeren. I og med at statsministerens uttalelse innebar kritikk mot Israel for noe Israel verken hadde ansvar eller mulighet for å gjøre, er det skuffende. Tilsynelatende er det balansert når statssekretæren oppfordrer israelske og palestinske myndigheter til å styrke samarbeidet for å legge til rette for snarlig oppstart av vaksinasjoner også i Palestina. Men i dette ligger det implisitt at Israel har noe av ansvaret dersom samarbeidet ikke er godt nok. I denne uttalelsen ser man helt bort ifra at det er PA som har ansvaret for den medisinske behandlingen av Palestina-araberne i Judea og Samaria. Videre ser man bort ifra at PA har valgt å ikke ville samarbeide med Israel om dette og i stedet valgt å importere vaksiner uten Israels bistand og at vaksinering er rett rundt hjørnet også uten slikt samarbeide. Dette er PAs rett, men det er også PAs ansvar. Ved den tilsynelatende nøytrale oppfordringen legger regjeringen et ansvar på Israel. Forhistorien til dette med grove anklager fra NTB og Amnesty International mot Israel, viser hva som blir resultatet. Slike uttalelser fra statsministeren blir misbrukt til å drive ensidig propaganda mot Israel. Det var utvilsomt hensikten da NTB provoserte frem en uttalelse fra henne. Det er særlig betenkelig at det kommer på et veldig sensitivt område,- nemlig medisinsk behandling. Det føyer seg inn i en mangehundreårig antisemittisk tradisjon for å beskylde jødene for å bringe epidemiske sykdommer  til andre.»

Som MIFF har meldt, har palestinske selvstyremyndigheter sikret vaksineleveranser fra fire ulike leverandører. De har tydelig erklært at de ikke har ønsket samarbeid med Israel. Sommeren 2020 avviste palestinske myndigheter medisinsk hjelp fra Emiratene fordi leveransen kom via en israelsk flyplass. Dette ble ikke meldt av NTB, og ingen norske ledere har kommentert det.

Antallet nye smittede med korona er dramatisk mye høyere i Israel enn i de palestinske selvstyreområdene, som denne grafen viser.

Oppdatering kl. 10.30 15. januar: Oppdatert med kommentar av Jan Benjamin Rødner.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart