Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Faktasjekk etter NRK Debatten: «Det har ingenting med religion å gjøre»

Celestyna Hamad
Celestyna Hamad på NRK Debatten onsdag 19. mai. (Skjermdump tv.nrk.no)
- Konflikten har ingenting med religion å gjøre, hevdet Celestyna Hamad på NRK Debatten onsdag 19. mai.

«Jeg tror det er veldig viktig å skille religion og det som skjer her [krigen som raste i mai 2021], for det har ingenting med religion å gjøre. Israel bruker det jødiske stemplet sitt, og bruker den jødiske identiteten sin til å legitimere det de gjør, men palestinere er både muslimer, kristne, ikke-religiøse, og det har ingenting med religion å gjøre,» hevdet norsk-palestineren Celestyna Hamad på NRK Debatten onsdag 19. mai.

Det kom mange rare uttalelser under NRK Debatten. Forsker Marte Heian-Engdal var invitert som en såkalt nøytral ekspert. Hun leverte en serie ensidige anklager mot Israel og uttrykte undring over at Hamas ikke har angrepet Israel med raketter tidligere. (Som om de ikke har gjort det.)

Også Hamads doble påstand om at konflikten ikke har noe med religion å gjøre, fortjener en faktasjekk.

Hamad kan vanskelig ha lest Hamas-charteret, som slår fast allerede i forordet at «Islam vil eliminere Israel. Hamas er en del av Det muslimske brorskap, “den største islamske bevegelsen i moderne tid”. Bevegelsens kjennetegn er at Islam påvirker alle deler av samfunnet. Hamas er en palestinsk bevegelse, som ønsker “å reise Allahs banner over hver tomme [jord] av Palestina” [Hamas inkluderer staten Israel i Palestina]. “Bare under Islams skygge kan folk i alle regioner leve sammen i trygghet og sikkerhet for deres liv, eiendom og rettigheter.”

Vi synes å merke en smule tilknytning til religion.

Hvis de siste ukers konflikter internt i Israel ikke har noe med religion å gjøre, hvorfor har synagoger og jødiske bibelskoler i Israel blitt påtent under arabisk opprør?

Hvis det ikke har noe med religion å gjøre, hvorfor er Torah-ruller [jødenes helligste skrift] blitt vanhelliget?

Hvorfor er biler blitt vandalisert først etter at vandalene hadde slått fast at de var eid av en jøde?

Hvis religion ikke spiller noen rolle, hvorfor har vi hørt rop om «Allah Akbar» [Allah er større] når jødiske sjåfører og passasjerer er dratt ut av kjøretøy og banket opp?

Hvis tusenvis av muslimer gjør voldelig opprør og roper «Med vårt blod og våre sjeler vil vi redde al-Aqsa moskéen», er religion da helt ute av bildet?

Hvis all aktiviteten nevnt i disse eksemplene blir klassifisert som jihad [hellig krig], spiller religion da en rolle?

Når jihadistiske kamprop som «Khayber, Khayber ya Yahud» gjaller i gatene fra Jerusalem til Oslo, er det ingen spor av religiøse referanser?

Konflikten handler dypest sett om islams absolutte avvisning av jødisk rett til nasjonal suverenitet, påpekte professor Mordechai Kedar i en artikkel 13. mai. Etter tradisjonell islamsk tankegang, er ikke jødene et folk, men deler av en religiøs gruppe som skal ha dhimmi-status under styret til islam, verdens eneste sanne religion. Slik sett har ikke jødene rett til noe uavhengig område i noen del av Palestina, et område som er en del av Dar a-Islam [Islams hus].

– Fra begynnelsen av den palestinsk-jødiske konflikten er den blitt kjempet som en religiøs krig, skriver Kedar. Først ble kampen ledet av Hajj Amin Husseini fra tidlig 1920-tallet til slutten av 1940-tallet. Husseini fikk etter hvert bistand fra Det muslimske brorskapet som vokste fram og spredte seg fra Egypt fra 1920-tallet. Hamas er en gren av Det muslimske brorskapet blant palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen, slik Den islamske bevegelsen er det blant arabiske statsborgere i Israel.

Israel bruker ikke den jødiske identiteten til å legitimere det de gjør. Israel er tvunget til å forsvare sine jødiske innbyggere og sin identitet som verdens eneste jødiske stat fordi landet er omgitt av naboer som ikke har akseptert at Israel kan forbli en jødisk stat. USAs president Joe Biden sier det som det er: Inntil regionen anerkjenner Israel som en uavhengig jødisk stat, vil det ikke bli fred.

– Bare et mektig, godt organisert, fast besluttsomt og militært uovervinnelig Israel kan ha noen sjanse til å overleve i dette voldelige og nådeløse nabolaget, konkluderer Kedar.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart