NRK Dagsrevyen feilinformerte om hendelsene i Jerusalem 29. mai 2022. (Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 29. mai 2022)

Etter faktasjekk fra MIFF måtte NRK korrigere seg selv

For andre gang på to måneder måtte NRK Dagsrevyen rette opp direkte faktafeil påpekt av MIFF.

Hvor mange feil kan NRK gjøre i minuttet? skrev MIFF 30. mai. Kvelden før hadde NRK Dagsrevyen og NRK Kveldsnytt begge feilaktig meldt at «israelske nasjonalister tok seg inn i al-Aqsa-moskéen».

MIFF påpekte at dette var feil: «Ingen israelske nasjonalister tok seg inn i al-Aqsa-moskéen. 2.600 jøder besøkte Tempelplassen i løpet av dagen, men fikk bare slippe inn i mindre grupper bevoktet av israelsk politi. Tempelplassen er 150.000 kvadratmeter stor (tilsvarende 18 fotballbaner). Muslimenes hellige moské Al-Aqsa ligger helt i utkanten av plassen. Klippedomen ligger mer sentralt. De to byggene dekker mindre enn ti prosent av arealet på plassen. Her er det store åpne plasser som ikke er mer hellige for palestinerne enn at de jevnlig for eksempel spiller fotball og kaster stein. Det er forskjell på å gå i Slottsparken og å ta seg inn i Slottet.»

Dette ble også påpekt overfor NRKs redaktører. Samme kveld kom følgende korreksjon på Dagsrevyen:

«NRK meldte i går at israelske nasjonalister tok seg inn i Al-Aqsa moskéen i Jerusalem, det korrekte er at nasjonalistene tok seg inn på området ved moskéen. En avtale mellom partene sier at jøder ikke skal be på dette området. De israelske nasjonalistene markerte i går Jerusalem-dagen, ved å legge en kontroversiell flaggmarsj til et område i nærheten av det muslimske hellige stedet, og dette førte til voldelige sammenstøt mellom israelere og palestinere.»

I mars tok det NRK Dagsrevyen tre døgn før de korrigerte en feil hvor journalist Sidsel Wold diktet opp en uttalelse av Ukrainas president. En rekke ganger har norske medier blitt tvunget til å korrigere faktafeil på grunn av MIFFs faktasjekker. Her er bare noen eksempler.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Én kommentar

  1. Dette er fremdeles feil. Det var først og fremst israelere som feiret og noen av dem er nasjonalister. Det er som å si at 17.mai ble feiret av nasjonalister. Men flott at Miff fikk gjennomslag for det viktigste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart