Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Sidsel Wold på NRK Dagsrevyen 20. mars 2022. (Skjermdump tv.nrk.no)

Seier for MIFF! NRK måtte korrigere Wolds usanne påstander

Det tok tre døgn for NRK å rette opp en tydelig feil, og bare etter at MIFF truet med å klage dem inn for brudd på Vær Varsom-plakaten.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Det er ikke noe nytt at NRKs journalist Sidsel Wold dikter opp sitater. Men søndag 20. mars gjorde hun det igjen, direkte i studio hos NRK Dagsrevyen.

MIFF påpekte feilen i en artikkel mandag morgen, og gjorde også NRK oppmerksom på feilen gjennom flere ulike kanaler.

Da det ikke kom noen rettelse mandag, sendte MIFF tirsdag en henvendelse direkte til NRKs nyhetsredaktør og utenriksredaktør. «Vi kan ikke se annet enn at her har det vært brudd på 3.7, 4.1 og 4.13 (NRK ble varslet mandag formiddag, men har ikke rettet opp) i Vær Varsom-plakaten, og vi vil ta dette videre med PFU dersom ikke vi får tilfredsstillende svar,» skrev MIFF til redaktørene.

Onsdag kveld kom en rettelse: «I Dagsrevyen søndag rapporterte vi at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en tale til det israelske parlamentet ba Israel om hjelp til å opprette en flyforbudssone. Dette er ikke riktig. Han ba derimot om mer støtte fra Israel, og sa at de hadde et velutviklet rakettforsvar,» sa NRKs programleder.

I MIFFs artikkel hadde vi også kommenterte hvordan Sidsel Wolds dobbeltstandard mot Israel kom fram så overtydelig på søndag. Dette ble ikke rettet opp.

NRKs programleder spurte Sidsel Wold: Nå har jo Israel ønsket en nøkkelrolle i meklingen mellom Russland og Ukraina, hvor sannsynlig er det at det skjer?

Wold svarte: «Ja, statsminister Naftali Bennett vil veldig gjerne være mekler, men Israel er jo selv i en konflikt med palestinerne og Israel er jo selv en okkupant slik Zelenskyj sier at Russland er, så jeg vet ikke om Israel er det beste valget. Men jeg tror Tyrkia ligger mye bedre an som fredsmekler og tilrettelegger, det har tyrkerne vist til nå,» smiler Wold.

Tyrkerne er i konflikt, og tyrkerne okkuperer, men det diskvalifiserer dem visstnok ikke, skal vi tro Wold. Tyrkerne okkuperer Nord-Kypros, deler av nordvestlige Syria og store deler av det som det kurdiske folket ser på som sitt Kurdistan.

Ukrainas ambassadør til Israel sa allerede for to uker siden at Israels mekling «er mye viktigere enn salg av våpen og ammunisjon». Senest 16. mars skrev Financial Times at Israels statsminister har vært «den primære internasjonale mekleren».

Mandag 21. mars sa Zelenskyj selv: «Statsministeren i Israel prøver å finne en måte å holde samtaler på, og det er vi takknemlige for. Vi er takknemlige for hans innsats, slik at vi før eller siden kan starte samtaler med Russland, muligens i Jerusalem. Det er det rette stedet å finne fred, dersom det er mulig.»

Vi noterer oss at NRK ikke var villig til å rette opp noe på dette punktet. MIFF vil vurdere om vi skal gå videre med saken.

Advokat Jan Benjamin Rødner, nestleder i MIFFs hovedstyre, påpeker at det er stor forskjell på Israels og Tyrkias «okkupasjoner».

– Israel fikk kontroll over Judea, Samaria og Gaza i en forsvarskrig mens Russland er inne i Ukraina i en aggressiv angrepskrig. Tyrkias kontroll over store landområder har også kommet gjennom angrepskrig. Dette er en enorm forskjell, ikke bare moralsk, men også etter internasjonal rett. Dette gjør at Israels administrasjon i Judea og Samaria i aller høyeste grad er lovlig, uansett om man kaller det okkupasjon eller noe annet. Mens det Tyrkia gjør på blant annet Kypros og Russland i Ukraina er brudd på internasjonal folkerett, sier han.

Mer om Sidsel Wold

Sidsel Margrethe Wold (født 1959) er en norsk journalist og forfatter. Fra 2007 til 2011 var hun NRKs korrespondent i Midtøsten. En kort periode på begynnelsen av 1980-tallet var Wold engasjert i MIFFs avis Midtøsten i fokus.

Siden den gang har hun stort sett høstet kritikk fra MIFF.

Les MIFFs faktasjekk på Sidsel Wolds selvforsvar til Kringkastingsrådet i 2011.

I september 2012 gikk Wold langt i å uttrykke forståelse for terrorangrepet mot de amerikanske diplomatene i Benghazi.

I desember 2012 innledet Sidsel Wold adventstiden med å publisere bilde av et pepperkakehus som framstilte Palestina som et fengsel.

I juni 2013 formidlet Sidsel Wold en feil som hun har nektet å rette.

I januar 2014 tok Sidsel Wold pause fra sin lange rekke med innslag vinklet negativt mot Israel. Hun oversatte og leste kommentarstemmen til en film som avslørte Det muslimske brorskapets kamp for globalt herredømme.

I juni 2014 resirkulerte Wold sin feilinformasjon om Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

I juli 2014 ga Sidsel Wold legitimitet til terror og kastet alle hemningerNRK har på ny vist grov ubalanse, sterk slagside og manglende journalistisk objektivitet i sin dekning av konflikten mellom Israel og Hamas, skrev 20 organisasjonsledere og stemmer i den norske Midtøsten-debatten.

I august 2014 kom en Hamas-leder på banen og slo Sidsel Wolds analyse i fillebiter. Samme måned skrev MIFF en fyldig klage på NRKs dekning til Kringkastingsrådet. Det endte med enstemmig kritikk fra rådet.

I november 2014 lurte folk på hva MIFF sa til at Wold fikk Ossietzky-prisen. Svaret kan du lese her.

“Det mest alvorlige er at muren skaper et stort gap mellom israelere og palestinere,” sa Sidsel Wold i NRK Urix i november 2014. Israelerne er sjeleglade for avstanden barrieren har skapt til palestinske selvmordsterrorister. Men det viktigste om muren fortalte aldri Wold.

Samme måned avslørte Sidsel Wold sin partiskhet nok en gang. Hun overser fullstendig hvordan Mahmoud Abbas og hans Fatah-bevegelse oppildner til hat og vold gjennom offisielle og sosiale medier.

I oktober 2015 gjorde tendensiøse Sidsel nok en gang Wold på NRK-plakaten. Les også MIFFs faktasjekk på hva Wold sa om religion og Tempelplassen.

Senest i desember 2015 kommenterte MIFF Sidsel Wold slik: Hennes fortelling om den upålitelige israeleren som ødela fredsdrømmen for den tålmodige amerikaneren, er respektløs overfor både palestinere og israelere.

Selvmål i Sidsel Wolds nye bok må gjøre henne til en taper i kampen om ny korrespondentstilling i Midtøsten, skrev MIFF i 2016. Kort tid senere gjorde hun vold på sannheten i debatt på TV2.

I 2018 – i ytringsfrihetens navn? – var Wold opprørt over at Klassekampen slapp MIFF til i sine spalter. Da hadde vi, året før, vist til 400.000 nye eksempler på at Wold skriver feil.

Sitatfusk for åpen scene i Dagsrevyen

USAs utenriksminister Mike Pompeos besøk i Israel var sak i NRK Dagsrevyen 19. november. Pompeo «sier at kritikk av Israel er å regne som jødehat»,

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

3 kommentarer

  1. Sissel Wold er heilt skakkjørt som journalist. Som oftast tendensiøse ting ho kjem med. Stolar ikkje på henne.

  2. Dette dokumenterer at MIFF er sannferdig og efterrettelig. Derfor er det viktig å følge med på MIFFs sider dersom man ønsker å se forskjell på fakta og propaganda fra NRK og NTB.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart