Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

NRK med grov slagside

Sidsel Wold rapporterer direkte fra Gaza-stripen på NRK Dagsrevyen 10. juli 2014. (Skjermdump fra tv.nrk.no)
Sidsel Wold rapporterer direkte fra Gaza-stripen på NRK Dagsrevyen 10. juli 2014. (Skjermdump fra tv.nrk.no)
NRK har på ny vist grov ubalanse, sterk slagside og manglende journalistisk objektivitet i sin dekning av konflikten mellom Israel og Hamas. Les brevet som er underskrevet av 20 organisasjonsledere og stemmer i den norske Midtøsten-debatten.
  • Følgende reaksjon fra 20 ledere av organisasjoner og kirkesamfunn er sendt til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, med kopi til Kringkastingsrådet og partilederne på Stortinget.

På nytt har NRK vist grov ubalanse, sterk slagside og manglende journalistisk objektivitet i sin dekning av konflikten mellom Israel og Hamas.

I NRKs Dagsnytt Atten 9.juli, uttaler programleder Erik Wold: «Odd Karsten Tveit, tidligere mangeårig Midtøsten korrespondent her i NRK: Du har fulgt denne konflikten i årevis og jeg får en sånn følelse, Odd Karsten Tveit, at vi liksom er tilbake til start».

Odd Karsten Tveit: «Ikke helt tilbake, fordi Israel ville ikke engang anerkjenne representanten for det palestinske folk 25 år etter at de okkuperte Vestbredden og Gaza og Øst Jerusalem, altså PLO. Og 22 år senere vil de heller ikke anerkjenne eller snakke med et av de store partiene som har kanskje brorparten av det palestinske folket bak seg; Hamas. Slik at det er jo det som er grunnlaget for at det går som det går, når den ene parten ikke vil snakke med den andre».

Nå hevder et samlet Vesten, med både EU og USA, at Hamas er en terrororganisasjon. I deres charter er målsetningen utslettelse av staten Israel. De står bak terror med sprengte busser og tusener av raketter mot Israel. Når Odd Karsten Tveit hevder at det er Israels manglende anerkjennelse av Hamas og kontakt med dem som er årsaken til den pågående konflikten, beskriver det et ytterliggående ståsted som ikke burde komme fra sentrale stemmer i NRKs Midtøsten dekning.

Den påfølgende dagen avsluttet NRKs Midtøsten korrespondent Sidsel Wold sin reportasje fra Gaza i Dagsnytt kl.07.30 med følgende påstand: «Men palestinerne her i Gaza vet godt at deres liv er ingenting verd for den israelske hæren» Dette er en grovt injurierende påstand fra Wold.

I sterk kontrast til NRKs påstander sier oberst Richard Kemp, tidligere øverstkommanderende for de britiske styrkene i Afghanistan, at det ikke er noen annen arme som går så langt for å beskytte fiendens sivilbefolkning i krig som Israel.

I mai 2012 publiserte Holocaust senteret rapporten «Antisemittisme i Norge». Her kom det frem at 38% av befolkningen mener at «Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under andre verdenskrig». Dette er utrykk for en graverende historieløs virkelighetsoppfatning.

I oktober samme år presenterte OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) en rapport med reaksjoner på sterke anti israelske holdninger i det norske samfunnet.: «Utenriksministeren bør fremme en sivilisert diskusjon om Midtøsten-konflikten, og reagere overfor dem som i debatten demoniserer staten Israel», konkluderte OSSE.

Som allmennkringkaster og statskanal har NRK et særlig ansvar som opinionsdanner. Derfor påligger det også et ansvar for NRK å korrigere og motvirke den slagsiden som er påvist i de nevnte rapportene, og fremme et så objektivt virkelighetsbilde som mulig. Dette forhindrer ikke en kritisk journalistikk overfor de involverte i konflikten.

Vi ber NRK om å ta grep for å unngå både ubalanse og slagside mot Israel i sin dekning av Midtøsten.

Vår kritikk av mediedekningen innebærer ingen bagatellisering av de faktiske lidelser som sivilbefolkningen er blitt utsatt for i de siste ukers konflikt. Underskriverne av denne uttalelsen representerer også ulike nyanser og synspunkter på konfliktens ulike aspekter.

 

Underskrivere:
Dag Øyvind Juliussen, nasjonal direktør Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem

Rolf Gunnar Heitmann, generalsekretær Den Norske Israelsmisjon

Conrad Myrland, daglig leder Med Israel For Fred/ Styreleder Felleskomiteen for Israel

Margit Apelthun, Norge-Israel foreningen i Hordaland

Thure Andre Eriksen, daglig leder Stiftelsen TX-Vikings

Erik Furnes, generalsekretær Indremisjonsforbundet

Hans Aage Gravaas, generalsekretær Stefanusalliansen

Øyvind Haraldseid, generalsekretær Misjonsforbundet

Halvard Hasseløy, daglig leder Open Heart Ministries

Leiv Holstad, generalsekretær Maritastiftelsen

Sigmund T. Kristoffersen, leder i Pinsebevegelsens lederråd

Anne Bergitte Langmoen Kvelland, generalsekretær Normisjon

Arnfinn Løyning, synodeformann Den Evangelisk Lutherske Frikirke

Gunnstein Nes, formann Ordet og Israel

Jostein Nielsen, major / kommunikasjonssjef Frelsesarmeen

Andreas Nordli, daglig leder Ungdom i Oppdrag

Anne Sender

Sten Sørensen, pastor

Haldor Aasebø, De Frie Evangeliske Forsamlinger

Øyvind Åsland, generalsekretær Norsk Luthersk Misjonssamband


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart