Sidsel Wold på NRK Dagsrevyen 20. mars 2022. (Skjermdump tv.nrk.no)

Sidsel Wolds falske sitat, dobbeltstandard og forsnakkelse på Dagsrevyen

Innslaget på NRK Dagsrevyen søndag 20. mars avslørte Sidsel Wolds dobbeltstandard mot Israel i all sin tydelighet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til Israels nasjonalforsamling Knesset søndag 20. mars. Dette fikk også dekning på NRK Dagsrevyen, med Sidsel Wold i studio.

– En grunn er kanskje at han selv er jøde, og ville snakke til den jødiske staten. Han tiltalte dem som brødre og søstre, men så refset han dem, innledet Wold.

Zelenskyj oppfordret Israel innstendig til å gi mer hjelp til den ukrainske forsvarskampen, slik at han gjort i taler til nasjonalforsamlinger i en rekke andre vestlige land.

Wold nevnte ikke hvordan Zelenskyj innledet sin tale, men NRKs teksting fikk det heldigvis fram: «Både Ukraina og Israel er truet av ødeleggelse». «Vi er i forskjellige land og i fullstendig ulike situasjoner. Men trusselen er den samme både for oss og dere – den totale ødeleggelsen av folket, staten og kulturen. Og til og med mot våre navn: Ukraina og Israel,» sa Zelenskyj, ifølge den offisielle oversettelsen til engelsk fra Ukrainas ambassade i Israel.

Sidsel Wolds falske sitat

Wold gjenga noen av Zelenskyjs oppfordringer til Israel, og fortsatte: «Noe av det Ukraina mest trenger, er en flyforbudssone, og han sa også at det israelske flyvåpenet som er veldig sterkt kanskje kunne hjelpe dem med det, siden Israel ikke er medlem i NATO.»

Ifølge den offisielle engelske versjonen av talen nevnte ikke Zelenskyj flyforbudssone med et ord i talen. Han nevnte heller ikke Israels flyvåpen eller Israel ikke er medlem av NATO. MIFF har fått bekreftet at Zelenskyj heller ikke nevnte dette i den muntlige framføringen av talen som ble tolket til hebraisk.

Selv om Israels flyvåpen er sterkt, har ikke Israel mulighet til å operere betydelige styrker 2.000 kilometer borte fra sine egne flybaser. Langt mindre hjelpe til å opprettholde en flyforbudssone over tid i konfrontasjon med russiske flystyrker. Hvis Zelenskyj hadde framsagt et slikt krav, ville han vite at det er helt urealistisk, men alt tyder på at Wold diktet det opp.

«Han er ikke fornøyd med Israels politikk,» smilte Wold. Hun glemte å nevne at Zelenskyj åpnet talen med å takke Israels statsminister «veldig mye for din støtte». Zelenskyj er ikke fornøyd med noen vestlige land, og mener hjelpen som de har mottatt er utilstrekkelig.

Sidsel Wolds dobbeltstandard

Til slutt spurte NRKs programleder: Nå har jo Israel ønsket en nøkkelrolle i meklingen mellom Russland og Ukraina, hvor sannsynlig er det at det skjer?

Wold svarte: «Ja, statsminister Naftali Bennett vil veldig gjerne være mekler, men Israel er jo selv i en konflikt med palestinerne og Israel er jo selv en okkupant slik Zelenskyj sier at Russland er, så jeg vet ikke om Israel er det beste valget. Men jeg tror Tyrkia ligger mye bedre an som fredsmekler og tilrettelegger, det har tyrkerne vist til nå,» smiler Wold.

Her kommer Wolds dobbeltstandard mot Israel fram i all sin tydelighet. Tyrkerne er i konflikt, og tyrkerne okkuperer, men det diskvalifiserer dem visstnok ikke, skal vi tro Wold. Tyrkerne okkuperer Nord-Kypros, deler av nordvestlige Syria og store deler av det som det kurdiske folket ser på som sitt Kurdistan.

Du vil aldri få høre det fra Wold og NRK, men Ukrainas ambassadør til Israel sa allerede for to uker siden at Israels mekling «er mye viktigere enn salg av våpen og ammunisjon». Senest 16. mars skrev Financial Times at Israels statsminister har vært «den primære internasjonale mekleren».

Mandag 21. mars sier Zelenskyj selv: «Statsministeren i Israel prøver å finne en måte å holde samtaler på, og det er vi takknemlige for. Vi er takknemlige for hans innsats, slik at vi før eller siden kan starte samtaler med Russland, muligens i Jerusalem. Det er det rette stedet å finne fred, dersom det er mulig.»

Israels militære kontroll av Vestbredden er forøvrig lovlig, og historisk sett har nok de fleste land som har inntatt en meklerrolle mellom krigførende parter også selv vært i konflikt.

Sidsel Wolds forsnakkelse

Hva var Wolds forsnakkelse? «Zelenskyj sammenlignet Russlands aggresjon og angrep mot ukrainerne med Holocaust, nazistenes utryddelse av seks jøder,» sa Wold. Millioner glimret med sitt fravær.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

5 kommentarer

 1. Det er ikke bra med NRK sine manglende objektive reportasjer i slike viktig saker. Framstillinger i nasjonale mediekanaler farger både det politiske og folkets syn på hvordan situasjonen er, for eksempel i Midtøsten. Det er slik, at klemmes det på en Ketchup flaske så vet alle hva som kommer ut. Hopper du på den, kommer samme innholdet. Når en person er fylt med et visst innhold, så kommer dette ut. Da blir det umulig at en slik kan ha en objektiv dekning. Dette er alvorlig, de fleste skjønner det når det gjelder Putins fremstilling av saker og ting at det må tas med en klype salt, ja mange gjennomskuer at det er blank løgn mye av det han presenterer. Når en reporter i NRK forteller med glimt i øyet at det er slik og slik, vil dessverre mange tro på det. Takk til MIFF som følger med !

 2. Hei!
  Det er veldig bra at dere påpeker denne saken, og jeg synes det er bare trist at NRK bruker en så lite objektiv person. Wold er i mine øyne ikke en profesjonell jornalist, men hun er en tydelig motstander av Israel.
  Jeg håper dere konfronterer henne med bedraget og løgnen hun sa på NRK i går, og det blir interessant å se hva hun svarer (og om hun da innrømmer og beklager det hun sa).

 3. Wolds holdninger er her tydelig. Hun forfalsker og for dreier sannheten. Bør ikke en nrk reporter være objektiv og mer etterrettelig 😠jeg blir lei meg og flau på hennes vegne.

  1. Sissel Wold reflekterer bare den Israelfiendtlige linjen som NRK har forfektet i årevis, og i så måte var hennes kommentar helt som forventet. Selvsagt fikk hun flettet inn en positiv omtale av Tyrkia, det også helt som forventet. Kort sammenfattet: Det er overhodet ikke verd å kaste bort tid på å forholde seg til de » analyser » som springer ut fra Wold’s verdensanskuelse.
   Jeg noterer for øvrig at Yama Wolasmal konstaterer at han, i overført betydning, ikke vil kunne fylle den notoriske Israel uvenn, Odd K Tveit, sine sko når det kommer til rapportering fra
   Midt Østen. Nei, det skulle da bare mangle, men fraværet av innsikt og objektivitet blir etter hvert mer enn tydelig, så det er ikke urimelig å forvente at Wolasmal vil gjøre sitt for å opprettholde
   NRK’s anti Israelske ståsted.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart