Skjermdump fra Østlands-Posten.

Svar til en sutrekopp

Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, svarer på et leserbrev i Østlands-Posten.

Det var leit å høre at Dag Bjørnefjell har mistet lommeboken sin, og at han opplever barrierer når han skal få alle sine kort tilbake. Da må det være en trøst at Østlands-Posten gir ham «Sutringsfrihet». Midt i en slik vanskelig tid får Bjørnefjell likevel tid til å sutre i avisspaltene over organisasjonen Med Israel for fred (MIFF). Vi kan ikke erstatte lommeboka, men vi kan rydde opp i Bjørnefjells tanker om MIFF.

Ifølge Bjørnefjell gir MIFF «jevnlig et tonedøvt forsvar for Israel som etter min mening bare vil forlenge konflikten og øke hatet mellom partene». MIFF er en organisasjon med 11.200 norske medlemmer. Gjennom lokalforeninger, nettsiden www.miff.no, avismagasin og aktivitet i mange ulike sosiale medier sprer vi informasjon med israelernes perspektiver. At nyheter og kommentarstoff fra Israel blir formidlet på norsk påvirker neppe hvor langvarig konflikten blir mellom befolkningsgrupper som snakker helt andre språk 3.600 kilometer unna.

Bjørnefjell tar feil når han hevder at MIFF anklager «alle som våger å heve stemmen mot Israel» for antisemittisme. Kritikk av Israel og ulike israelske ledere og politiske valg er helt legitimt og nødvendig, og i det åpne demokratiet Israel er det mye større toleranse for intern kritikk enn for eksempel i Norge. Sutringsfriheten er stor i Israel!

Kritikk av Israel beveger seg mot å ha antisemittisk effekt når den blir demoniserende, bygger på dobbeltstandard eller delegitimerer den jødiske staten. Når Bjørnefjell for eksempel tar avstand fra raketter fra Gaza og voldelige angrep på israelske innbyggere er han for eksempel mye mindre ensidig enn de fleste FN-resolusjoner, for disse pleier ofte helt å ignorere vold fra palestinsk side.

Bjørnefjell hevder «MIFF beskylder FN for å være antisemittisk». Hvis også vi skal få sutre litt, må vi påpeke at det bygger på en gedigen misforståelse. FN-systemet er mye forskjellig, og MIFF har aldri beskyldt det hele for jødehat. Men vi påpeker, og dokumenterer, at FN-systemet i flere tiår er blitt benyttet av palestinerne og deres allierte blant arabiske, muslimske og ikke-demokratiske land til å demonisere og delegitimere Israel. Som eksempel ble det gitt 112 fordømmende resolusjoner mot Israel fra FNs generalforsamling fra 2015 til 2021. Mot land som Kina, Qatar, Tyrkia, Venezuela kom det ikke noen kritiske resolusjoner. Tilsvarende tall finner man i andre FN-organer hvor den anti-israelske alliansen finner skaper flertall gjennom politiske hestehandler av verste sort. Det er bare sunt å være kritisk, gjerne sutre litt, også når det kommer fra FN.

Bjørnefjell skriver til slutt: «Tenk så flott for hele verden om Oslo-avtalens intensjon om en fredelig løsning mellom to stater kunne settes ut i livet.» Ja, tenk så flott om det hadde blitt en fredelig løsning!

MIFF påpeker at ingen palestinske ledere godtar en løsning med to stater, hvor den ene er arabisk/ palestinsk og den andre forblir jødisk. Palestinerne tror de har tiden på sin side i sitt langsiktige mål om å fjerne den jødiske staten. I en meningsmåling fra 2015 var det kun 23 prosent som svarte at de tror Israel kommer til å eksistere som en jødisk stat om 30 eller 40 år. 22 prosent tror det vil ha blitt en énstatsløsning, 20 prosent tror Israel vil gå til grunne i interne konflikter og 24 prosent tror Israel ikke vil eksistere fordi «arabisk eller muslimsk motstand vil ødelegge det».

Hvis Bjørnefjell derimot støtter det jødiske folkets rett til et nasjonalt hjemland i Israel, er han hjertelig velkommen som medlem i MIFF.

Conrad Myrland

Daglig leder Med Israel for fred (MIFF)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Én kommentar

  1. Ambassadør Alan Baker skriver om FNs Hovedforsamling og hvordan denne forsamlingen har «automatisk flertall» ved avstemminger, særlig når det gjelder «Palestina». FN utsteder flere fordømmende resolusjoner mot Israel pr. år, enn mot alle verdens land til sammen.
    Derfor vil jeg kalle FN for antisemittisk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart