Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Nok en gang gjorde mediene seg til medløpere for Hamas

Dronevideo viser hvordan en av lastebilene med nødhjelp blir stormet av en stor folkemengde. (Foto: IDF)
Skjøt virkelig israelske soldater mot palestinere som stod i matkø?

Nok en gang har Hamas og norske medier manipulert fakta rundt en tragisk hendelse til å anklage og demonisere Israel. Vi så det samme da Israel ble anklaget for å ha bombet Al Ahli-sykehuset i Gaza by 17. oktober i fjor.

Med Hamas som eneste kilde påstod norske medier at Israel hadde angrepet sykehuset og drept 500 mennesker. Men det viste seg raskt at historien ikke stemte. Ikke var 500 drept og ikke var det et israelsk angrep. Det var en palestinsk rakett avfyrt mot Israel som hadde eksplodert utenfor sykehuset.

Torsdag 28. februar ble flere titalls palestinere drept da en stor folkemengde stormet forsyninger med nødhjelp nord på Gazastripen. I kaoset som oppstod skal flere mennesker ha blitt klemt til døde. Flere ble også påkjørt og drept da lastebilene som leverte nødhjelpen prøvde å komme seg unna kaoset.

Det tok ikke lang tid før Hamas utnyttet den tragiske hendelsen til å anklage Israel for å ha angrepet forsendelsen av nødhjelp. De påstod at Israel hadde skutt mot mennesker i matkø. Og mediene kastet seg raskt på anklagene.

«Israelske soldater åpnet ild mot matkø. Over 100 drept», skrev et mediehus. «Minst 104 palestinere er drept i et israelsk angrep mot en menneskemengde som ventet på nødhjelp», skrev Aftenposten. NRK intervjuet en palestiner som påstod at «Israel sendte nødhjelp for å kunne skyte på oss».

– Dette er helt nytt nivå av grusomhet, sa Lindis Hurum, generalsekretær for Leger uten grenser i Norge, til VG. Avisen skrev videre at palestinerne ble skutt av israelske styrker mens de ventet på å få utdelt mat.

– Dette er nok et eksempel på de fullstendig uakseptable handlingene den palestinske befolkningen i Gaza er ofre for, sa utenriksminister Espen Barth Eide.

Men i liket med bombingen av Al Ahli-sykehuset 17. oktober viste det seg at sannheten nok en gang ikke var slik Hamas og deres medløpere i media hadde fremstilt det som. Det israelske forsvaret hadde ikke skutt mot mennesker i matkø, slik Hamas og mediene anklaget dem for.

Den tragiske hendelsen skjedde rundt klokken 04.00 på morgenen, da 30 lastebiler med nødhjelp ankom kysten av Gaza by for å levere mat til palestinerne i området. Etter at lastebilene hadde passert et kontrollpunkt satt opp av det israelske forsvaret, ble de stormet av flere tusen palestinere.

Det israelske forsvaret (IDF) har publisert videoopptak fra en drone som viser hvordan store folkemengder stormer lastebilene med nødhjelp.

I kaoset som oppstod ble flere mennesker klemt ihjel. Andre ble drept da de ble påkjørt av lastebilene i kaoset som oppstod. De innleide sjåførene, som ikke var israelske, skal ha kjørt på flere mennesker da de prøvde å komme seg unna. Ifølge Hamas ble 104 mennesker drept, men dette tallet er ikke verifisert.

Til tross for kaoset klarte noen av lastebilene å kjøre nordover. Der skal flere av dem ha blitt stoppet av væpnede menn som stjal lasten deres, ifølge IDF.

Det israelske forsvaret sier de var til stede for å beskytte konvoien med nødhjelp. Da hjelpesendingen ble stormet ble det avfyrt varselsskudd i et forsøk på å få spredt folkemengdene som plyndret. Da folkemengden gikk fra hundrevis til tusenvis valgte de israelske soldatene å trekke seg tilbake.

En gruppe palestinere skal deretter ha forsøkt å storme de israelske soldatene. Da de ikke stoppet etter varselsskudd ble det avfyrt skudd mot beina deres. Ifølge det israelske forsvaret skal færre enn ti ha blitt truffet. De avviser påstandene fra Hamas om at de gikk til angrep på forsendelsen med nødhjelp.

– Det israelske forsvaret operer i henhold til egne etiske regler og internasjonal lov. Det var ikke noe IDF-angrep mot konvoien med nødhjelp, sier IDFs talsperson Daniel Hagari.

IDF har koordinert flere leveranser med nødhjelp til de nordlige delene av Gaza de siste ukene, men torsdagens leveranse var større enn vanlig. Det har ikke vært noen problemer i forbindelse med tidligere leveranser med nødhjelp.

– Denne nødhjelpen var koordinert av Israel til innbyggerne i Gaza. Vi ønsket at nødhjelpen skulle komme innbyggerne i Gaza til gode. Vi jobber døgnet rundt for at det skal skje og Israel har ingen begrensning på mengden nødhjelp som kan komme inn til Gaza, sier den israelske talspersonen.

Det israelske forsvaret sier de nå vil undersøke torsdagens tragiske hendelse og finne løsninger for å forhindre at noe slikt skal skje igjen.

– Vi anerkjenner lidelsene som uskyldige sivile på Gaza opplever. Det er derfor vi jobber med å øke vår humanitære innsats og det er derfor vi gjennomfører humanitære operasjoner. Vår krig er mot Hamas, ikke sivile i Gaza, sier Hagari.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart