Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Usann tale

Skjermdump fra klartale.no 13. mars 2024.
En serie feil i Klar Tale.

Gaza fikk mathjelp for første gang på lenge, skriver nettsiden Klar Tale 13. mars. «Land og organisasjoner sliter med å gi hjelp til folk på Gaza. Israel har stengt grensene siden Hamas sitt angrep 7. oktober 2023,» heter det senere i teksten.

Det tar bare noen sekunder å faktasjekke Klar Tales påstander. Først går vi til FN.

Oversikten til OCHA viser at antall lastebil-lass med mat levert gjennom israelske grensestasjoner til Gaza har ligget på mellom 23.000 og 28.000 årlig i perioden 2016 til 2022. Overføringene lå på det samme nivået i 2023, frem til 7. oktober da Hamas-gjennomførte en massakre på 1200 israelere og kidnappet 253 gisler.

Det stemmer at Israel kortvarig stengte grensene i oktober da krigen som fulgte raste på det mest intense, men allerede i november var antall lastebil-lass tilbake på 1.737. I desember økte dette til 2.216, omtrent på samme nivå som desember-måned i de seneste årene. I januar ble det levert 2.959 lastebil-lass, et betydelig høyere nivå enn januar-måned i de seneste årene. Matleveransene har bare økt på videre i februar og mars, og israelske myndigheter har lenge sagt at det ikke er noen begrensninger i nødhjelpen som kan leveres. «Koordiner [med oss], og vi skal legge til rette,» skrev COGAT senest i dag 13. mars. Se oversikten fra COGAT om alle de humanitære tiltakene for befolkningen i Gaza.

Tidligere denne måneden forklarte MIFF hva som kan skape matmangel for noen innbyggere på Gaza-stripen: Egen produksjon er helt opphørt. Det er vanskelig å drive jordbruk under en brennende krig. Matlagingsmuligheter mangler når elektrisitet og drivstoff reduseres kraftig. Matlagre har blitt ødelagt av kampene og maten har dermed blitt kastet bort. Bistand til den nordlige delen fungerer svært dårlig, men er forbedret de siste ukene. En betydelig faktor er også at Hamas-soldater og andre terrorgrupper med våpen har sørget for å ta det de trenger.

Å hevde at Gaza fikk mathjelp for første gang på lenge, og at grensene mot Israel har vært stengt siden 7. oktober hjelper ingen. Det er ikke klar tale, men usann tale. Klar Tale skriver ikke noe om all maten som kommer inn via Israel.

Det er også andre feil.

Klar Tale skriver også: «Tirsdag fikk de [Gaza] mathjelp fra sjøen. Det er første gang siden 2005 at et skip leverer hjelp til Gaza. Skipet seilte fra Kypros tirsdag. Det hadde med seg ris, mel, linser, bønner og hermetisk mat. Det er første gang siden 2005 at et skip leverer hjelp til Gaza.»

Et stort antall skip har tidligere levert hjelp til Gaza via israelske havner. Israel har også overført humanitære varer som ble funnet på skip som prøvde å bryte den lovlige sjøblokaden av regimet til terrororganisasjonen Hamas.  

Ifølge The Guardian forlot skipet med matvarer Kypros tirsdag morgen, men det betyr ikke at palestinerne på Gaza fikk slik mathjelp fra sjøen samme dag. Den britiske avisen anslår at matleveransen, som blir trukket på en flåte, sannsynligvis vil ta opptil to døgn. Det samme skriver nyhetsbyrået AP, «to til tre dager». Så også det fra feil tale i Klar Tale.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart