Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

MIFF svarer Märtha Louise (og alle andre som er forvirret om matsituasjonen på Gaza)

Märtha Louise. (Foto: Richter Frank-Jurgen, flickr)
Hvordan kan vi la dette skje? spør Märtha Louise på Instagram.

Mandag 4. mars la Märtha Louise ut en story på Instagram hvor hun sprer en uttalelse fra UNICEFs regionale direktør for Midtøsten og Nord-Afrika: «Barnedøden vi fryktet er her, fordi underernæring herjer på Gaza-stripen. Disse tragiske og horrible dødsfallene er menneskeskapte, forutsigbare og kan forhindres. Det må være en helt uutholdelig følelse av hjelpeløshet og fortvilelse blant foreldre og doktorer når de ser at livreddende hjelp, bare noen kilometer borte, blir holdt utenfor rekkevidde. Livene til tusenvis andre babyer og barn avhenger av rask handling nå.»

Til dette har Märtha Louise stilt spørsmålet: Hvordan kan vi la dette skje?

Her er MIFFs svar til den tidligere prinsessen og alle andre som er forvirret om matsituasjonen på Gaza-stripen.

Siden 7. oktober har Israel overført 187.920.000 kilo mat til Gaza. Det er om lag 92 kilo per innbygger, eller 600 gram mat per dag. Den siste tiden har overføringene økt betydelig. Søndag 3. mars alene overførte Israel 4.160.000 kilo mat til Gaza. Det er om lag to kilo per innbygger. Fra Israels side er det ingen begrensninger på overføring av mat og humanitær hjelp. Hos COGAT blir det daglig gitt oppdateringer om situasjonen.

For det første er det altså ikke Israel som er ansvarlig for det som måtte være av matmangel på Gaza-stripen.

MIFFs journalist Bjarte Bjellås forklarte det i detalj i en artikkel 29. februar:

«I september, måneden før Hamas startet krigen 7. oktober, kom det i snitt under ti lastebillass om dagen med nødhjelp inn til Gaza. Hvis man legger til medisinsk utstyr og matvarer til kommersielt salg, kom det rundt 80 lastebillass om dagen.

Når det søndag kom 245 lastebillass med nødhjelp inn til Gaza, så kom det altså betydelig mer enn det gjorde før krigen startet. NTB fører leserne regelrett bak lyset.»

Matimporten til Gaza-stripen har aldri vært større, skrev MIFF Sverige 3. mars 2024. «I løpet av januar måned 2024 kom 2589 lastebillass med mat inn på Gazastripen ifølge FN-byrået OCHA (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs). På årsbasis blir det 31.000 lastebillass med mat, mot forrige topp på 26.000 lastebillass.»

Så hvordan kan det likevel skje at noen på Gaza mangler mat? Om Marta Louise hadde lest miff.se i går, hadde hun ikke trengt å stille spørsmål på Instagram i dag:

«Krigen, som Hamas startet for fem måneder siden, har skapt store andre problemer for matforsyningen. Egen produksjon er helt opphørt. Det er ikke mulig å drive jordbruk under en brennende krig. Matlagingsmuligheter mangler når elektrisitet og drivstoff reduseres kraftig. Matlagre har blitt ødelagt av kampene og maten har dermed blitt kastet bort. Bistand til den nordlige delen fungerer svært dårlig. I tillegg har Hamas-soldater med våpen sørget for å ta det de trenger.»

Den beste hjelpen Märtha Louise kan gi til babyer og barn på Gaza-stripen, er at å kreve at Hamas straks utleverer sine gisler og legger ned sine våpen. Da vil krigen kunne avsluttes og gjenoppbyggingen starte.

Märtha Louise kan også kritisere FN og de andre hjelpeorganisasjonene som ikke effektivt nok klarer å distribuere nødhjelp som Israel har kontrollert og godkjent. Senest 1. mars stod 300 lastebiler på Gaza-siden av Kerem Shalom-grensestasjonen klar til å levere, men treghet på palestinsk side har ikke fått det ut til innbyggerne. Märtha Louise bør spørre hvordan det kan skje?

Det er viktig at alle Gazas innbyggere får mat, og det gjør Israel en stor innsats for å oppnå. Det er Hamas som er ansvarlig for lidelsene til Gaza-befolkningen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart