Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Med sin oppfordring til boikott av Israel har NRK mistet «troverdighet som uavhengig nyhetsformidler»

NRK. (Illustrasjonsfoto: a grimz, flickr)
NRK svarer MIFF etter at de pisket opp sine lesere til kamp mot den jødiske staten.

NRK publiserte 8. juni en av sine verste saker noensinne, og lista er svært høy. Journalistene Helene Solheim og Kirsti Kringstad engasjerte sine lesere til å få skole eller arbeidsplass til å straffe Israel og til selv å boikotte den jødiske staten. NRK pisker opp folket til kamp mot den jødiske staten, kommenterte MIFF.

Senest i mai var det helt andre toner fra NRK-ledelsen. «Hvis vi skulle ta initiativ til en kulturboikott av Israel, så ville vi mistet vår troverdighet som uavhengig nyhetsformidler,» sa kringskastingssjef Vibeke Fürst Haugen.

MIFF sendte derfor følgende spørsmål til kringkastingssjefen mandag morgen:

 1. Har NRK nå mistet sin troverdighet som uavhengig nyhetsformidler?
 2. Vil NRK avpublisere denne aktivistiske artikkelen, som ikke er journalistisk, men oppvigleri til kamp mot Israel?

Pressesjefen i NRK henviste MIFF til Nareas Sae-Khow, som er redaktør for alt nyhetsstoff som publiseres av NRK Trøndelag. Her gjengi vi hans svar i sin helhet:

Takk for at du tar kontakt, så skal jeg prøve å svare (og begrunne) etter beste evne på det du spør om i de to punktene.

Først og fremst, Gaza-krigen er ikke et lett sakskompleks å dekke – noe vi også tar på største alvor. Det er mange dilemmaer og vanskelige redaksjonelle valg som vi gjør løpende i hver eneste nyhetssak.

Men jeg mener at denne saken er et direkte og ærlig forsøk på å adressere den maktesløsheten som mange av våre lesere, lyttere og seere (spesielt unge) har uttrykt at de har – på grunn av de ufattelige sivile lidelsene i Gaza-krigen. Det betyr ikke at NRK går ut og anbefaler disse tiltakene gjennom å publisere denne saken. 

Vi har snakket med og sammenfattet det som ulike kilder mener at folk kan gjøre, hvis de ønsker å gjøre noe. Nettopp for å motvirke maktesløsheten som mange føler på. Ingressen er selve premisset for hele saken: «Tusenvis av barn har blitt drepne, og mange i Noreg kjenner seg makteslause. Her er sju ting du kan gjere om du vil hjelpe.» (Min utheving)

Så kan jeg skjønne til en viss grad at noen kan reagere på selve formen til denne saken, som er veldig direkte. Det er jo en såkalt listesak, hvor målet er å gi leserne kunnskap (punktvis), slik at de selv kan ta velinformerte valg og bidra/hjelpe med noe i denne konflikten – hvis de ønsker – som medmennesker. Men at NRK presenterer denne lista, er ikke det samme som at NRK tar stilling til tiltakene, konflikten og de stridende partene som sådan. Jeg mener det er en god kildebredde gjennom hele saken, nettopp for å få med nødvendig kontekst. Men så vil det alltid være en diskusjon om vi burde ha hatt med flere kilder – og flere perspektiv – som det er i alle saker.

Men denne saken er bare én av mange måter NRK dekker Gaza-krigen, og konsekvensen av krigen, på. Akkurat denne saker handler altså om å adressere den maktesløsheten som er ute hos folk – særlig unge – i Norge.

Litt bakgrunnsinformasjon:

Saken er laget av vårt unge nyhetsmiljø i Trondheim, som jobber med P3nyheter og som driver nyhetskontoen @nrknyheter på Instagram. Redaksjonen har løpende og tett publikumskontakt med den yngre målgruppen. Tilbakemeldingen fra disse til oss, tyder på at det er stort behov for å nettopp kunne gjøre noe, blant annet illustrert av det voldsomme engasjementet for «All eyes on Rafah»-kampanjen som har versert på sosiale medier den siste tiden. (For unge er også krig og uro blant de temaene som bekymrer mest, ifølge Opinions UNG-rapport, som riktignok ble gjort før krigen i Gaza brøt ut) 

Denne saken er altså laget med tanke om å være konstruktiv, og svare direkte på denne maktesløsheten vi har inntrykk av at mange i Norge opplever nå – spesielt de unge. 

Så til dine spørsmål:

 1. Nei, jeg mener ikke at vi gjennom å publisere denne saken har mistet vår troverdighet som uavhengig nyhetsformidler. Men det selvsagt NRKs seere, lyttere og lesere som skal vurdere om de har tillit og tiltro til oss som uavhengig nyhetsformidler.
 2. Jeg som redaktør mener ikke dette er aktivisme, men et direkte og ærlig forsøk på å adressere den maktesløsheten som mange i vårt publikum har uttrykt at de har – på grunn av de ufattelige sivile lidelsene i Gaza-krigen. 

Jeg håper dette var oppklarende for hvordan vi har tenkt og resonert i forbindelse med denne saken.

MIFFs kommentarer

NRK-redaktøren mener det er «god kildebredde» gjennom hele saken, men glemmer at alle de fire kildene som er brukt konkurrerer om hvem som er mest opptatt av å straffe Israel. At listen ikke presenteres som en anbefaling fra NRKs redaksjon faller på sin egen urimelighet.
Saken var åpenbart aktivisme. At NRK-ledelsen ikke ser det gjør dem bare enda mindre troverdig.
NRK er fullfinansiert av staten og jeg stiller meg spørrende til at våre skattepenger skal gå til slik kampanjejournalistikk, skriver journalist Håvard Lied i en kommentar i M24.no.
MIFF sender nå følgende liste til Nareas Sae-Khow og NRK med tips om hva man kan gjøre i forhold til Gaza-krigen.

 • Gi gjerne penger, men pass på at pengene dine ikke går til politiske organisasjoner som vil gjøre at verdens eneste jødiske stat forsvinner. Mange av organisasjonene som opererer på Gaza-stripen har stilltiende sett Hamas forberede seg til krig mot Israel gjennom 17 år.
 • Les deg opp. Her er vi enig. Men les ikke bare NRK og Palestinakomiteen, men også israelske perspektiv.
 • Skolen og arbeidsplassen din skal sannsynligvis ikke ta mer stilling i denne krigen enn alle de andre titalls krigene rundt omkring i verden.
 • Krev at de israelske gislene må løslates.
 • Krev at Hamas-ledelsen overgir seg, så lidelsen for de sivile palestinerne kan ta slutt så raskt som mulig.
 • Krev stans i at norske skattepenger går til belønning av terrorister og til indoktrinering i jihad og jødehat.

«Ser fram til å høre fra dere, slik at det kan bli en sak som virkelig kan hjelpe dem som kjenner på maktesløsheten,» skrev MIFF til NRK.

Tror dere at noen av MIFFs punkter kommer med i en NRK-sak?

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

 1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
 2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
 3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
 4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart