Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Nå føler vi at Norge har en regjering som gir Israel rettferdig behandling

Israels ambassadør til Norge Raphael Schutz. (Foto: Bjarte Bjellås)
Israels ambassadør til Norge Raphael Schutz får støtte for sine uttalelser. (Foto: Bjarte Bjellås)
Ambassadør Raphael Schutz er glad for et stadig bedre forhold mellom Norge og Israel.
  • Se MIFFs direktesending av hele foredraget til ambassadøren. Kort referat under. Følg nye direktesendinger fra fra slutten av generalforsamlingen rundt kl. 11-12 lørdag, foredrag kl. 13-15 lørdag og foredrag søndag kl. 09.15-13.00.

Fredag kveld åpnet MIFFs Israelkonferanse på Gjøvik. Konferansen varer frem til søndag. Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, fikk æren av å være første taler. Schutz begynte med å prate om tilstanden i dagens Israel.

– Nordmenn er de lykkeligste i verden, men vi gjør det ganske bra vi også. Vi er nummer elleve på listen over land med de mest lykkelige borgerne, så noe må vi jo gjøre riktig. Ting kan ikke være så galt når vi er nummer elleve, smilte Schultz.

Ambassadøren forklarte videre at selv om landet i dag opplever alvorlige trusler fra Hamas, Hizbollah og Iran, er trusselen mindre enn den var for 50 og 70 år siden. Da ble Israel angrepet av sine naboland og trusselen var eksistensiell.

– Siden staten Israels opprettelse har vi vokst og blitt en fremtredende nasjon blant annet innenfor teknologi og innovasjon. Det vi har fått til burde være en kilde til stolthet, sa Schutz, som kunne ønske konflikten mellom Israel og palestinerne ikke alltid skulle stjele overskriftene. Han vil få frem at Israel er mer enn konflikt.

– For mange handler Israel bare om konflikt. Jeg kunne ønske at vi kunne få flere til å innse at Israel er mer enn bare konflikten med palestinerne. Israel er innovasjon, teknologi, kultur og så utrolig mye mer, sa den israelske ambassadøren.

Schutz var første taler ut på Israelkonferansen. (Foto: Bjarte Bjellås)
Over 100 personer var til stede da Israelkonferansen åpnet fredag kveld. (Foto: Bjarte Bjellås)

Schutz snakket også om at Israel fikk stadig bedre forhold til den arabiske verden.

– Stadig flere i den arabiske verden innser at Israel ikke er deres fiende, men et anker av stabilitet i en urolig region, forklarte han.

Den israelske ambassadøren snakket også varmt om forholdet mellom Israel og Norge. Det mente han var blitt bedre etter at Høyre/Frp-regjeringen overtok makten.

– Med dagens regjering føler jeg at vi får en rettferdig behandling, sa Schutz, som også snakket om at Norge og Israel har knyttet tettere bånd på handel, teknologi og innovasjon. Og han håpet båndene skulle bli enda tettere.

Han fikk også et spørsmål fra salen om hvordan det ville påvirke forholdet mellom Norge og Israel hvis Norge fikk en regjering som ville boikotte Israel, eller varer produsert på Vestbredden. Schutz viste til at Israel i dag hadde et godt forhold til utenriksminister Børge Brende og den norske regjeringen.

– Tre ganger i året har Brende vært i Israel og hver gang har han fått møte statsminister Benjamin Netanyahu og andre høytstående regjeringsmedlemmer. En slik mulighet er det ikke mange land som har. Den kan forsvinne, forklarte han.

– Se på Sveriges utenriksminister Margot Wallström. Hun har vært så partisk mot Israel at ingen israelske politikere ønsker å treffe henne hvis hun kommer til Israel.

Han snakker også om LOs boikottvedtak og reaksjonene det har skapt.

– Det var oppmuntrende å se alle de negative reaksjonene som dette vedtaket fikk. Ikke bare fra medlemmer av LO og regjeringen, men også fra Arbeiderpartiet. Det var for meg et viktig signal, fortalte ambassadøren.

Til slutt benyttet han anledningen til å skryte av MIFF og norske Israel-venner.

– Jeg vet ikke om dere vet hvor unike dere er. En organisasjon på denne størrelsen og med så stort engasjement er helt unikt. Vi er veldig takknemlig for støtten deres.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart