Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Skjermdump av NTB-artikkelen publisert på ABC Nyheter 7. mars 2019.
Skjermdump av NTB-artikkelen publisert på ABC Nyheter 7. mars 2019.

NTBs «gladsak» og hvorfor du bør være skeptisk

«Stadig færre amerikanere sympatiserer med Israel,» melder NTB i en overskrift 7. mars.

Nyhetsbyrået NTB er en av de største leverandørene i den norske løgnindustrien mot Israel. En lang rekke eksempler på dette kommer fram i MIFFs rapport Not To Believe fra februar 2019. Her er to eksempler:

Torsdag 7. mars meldte NTB at «støtten til Israel er fallende i USA, og aller mest faller støtten blant republikanere». Slike meldinger blir tatt imot som en gladsak i mange norske redaksjoner.

Men du bør være skeptisk, som med alt om Israel fra NTB. Senest i 2018 var andelen amerikanere med et positivt syn på Israel på et rekordhøyt nivå – det høyeste siden 1991. Det nevner ikke NTB med et ord.

De siste årene har støtten ligget på 62 prosent, før den økte til 64 prosent i 2018. Nå har den dalt til 59 prosent, og det er selvsagt trist. Men det er høyere enn alle årene fra 2001 (51 prosent) til 2009 (59 prosent). Ja, det dalte fra et rekordnivå i 2018, men «stadig færre» i overskriften er i beste fall upresist.

NTB skal ha ros for å legge inn lenken til Gallups undersøkelse, slik at alle kan se at sympatien med Israel – etter fallet fra 2018 til 2019 – blant republikanerne ligger 18 prosentpoeng over nivået i 2001, 9 prosentpoeng over for uavhengige og 1 prosentpoeng over for demokratene.

PS! Tror du NTB meldte om den rekordhøye støtten til Israel da en tilsvarende måling ble publisert av Gallup i mars 2018?

– Skriv ditt svar i kommentarfeltet under –

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart