Dette er gribben S-98 som ble returnert fra Syria denne uken (Skjermbilde fra Channel 2/ToI)
Dette er gribben S-98 som ble returnert fra Syria til Israel denne uken (Skjermbilde fra Channel 2/ToI)

Syrisk opprørsleder returnerte gribb på avveie til Israel

Gribben hadde forvillet seg inn på et område i Syria kontrollert av den såkalte Islamske staten (IS).

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Oppdatering fredag kl. 23:40: Yedioth Ahronoth skriver i sin artikkel at fuglen er en gribb, og ikke en ørn slik Times of Israel først meldte i sin artikkel. MIFFs undersøkelser tyder på at det er en gåsegribb. Artikkelen er nå oppdatert med ordet «gribb» i stedet for «ørn».

Den israelske tv-stasjonen Channel 2 meldte i går, torsdag, om et svært uvanlig eksempel på samarbeid over den israelsk-syriske grensen. Det skriver Times of Israel i dag.

Hendelsen gjelder en gribb, med navnet S-98 gitt av medarbeiderne i Israel Nature and Parks Authority, som hadde havnet i et område i Syria der det pågikk krigshandlinger.

Gribben, som var ID-merket og utstyrt med en GPS-sender, ble for fire måneder siden sluppet fri i et naturreservat på Golanhøydene i Israel.

Kartet viser Golan.

Forrige måned forsvant GPS-signalet etter at den åtseletende fuglen fløy over grensen og inn i Syria uten å returnere til Israel. Det førte til at de som fulgte GPS-signalene, begynte å bli bekymret.

Men så, for noen få uker siden, fikk de svar på hva som hadde skjedd. Da tok en ikke navngitt syrisk mann kontakt og fortalte at gribben var i hans varetekt.

Det viste seg nemlig at fuglen hadde fløyet over grensen til IS-kontrollert område i Syria, og havnet midt i krigshandlingene der.

Mannen – som leder en syrisk opprørsgruppe – fortalte til Channel 2 at han og hans menn forberedte et bakholdsangrep mot IS da han oppdaget gribben sittende på bakken.

– Jeg gikk sakte mot gribben og fanget den med hendene, kunne han fortelle.

Den syriske mannen i samtale med israelske soldater. (Skjermbilde fra Channel 2/ToI)
Den syriske mannen i samtale med israelske soldater. (Skjermbilde fra Channel 2/ToI)

Etter å ha oppdaget ID-merket og GPS-senderen forsto han at gribben kom fra Israel. Han bestemt seg for å gi den god behandling og returnere den til Israel.

Syreren kontaktet Israel Nature and Parks Authority og de informerte ham om hvordan han kunne gi fuglen stell og mat.

Han spurte deretter om Israel kunne levere to levende kyllinger per dag som mat til gribben, og det ble ordnet.

Mannen sa også at han og mennene hans var bekymret for at andre personer ville forsøke å stjele fuglen for egen vinning.

Det var den israelske hjelpeorganisasjonen Israeli Flying Aid som organiserte overleveringen. Israeli Flying Aid leverer nødhjelp internasjonalt til folk som er utsatt for konflikt og naturkatastrofer i land uten diplomatiske forbindelse til Israel.

Her er ørnen i bur på grenseovergangen. (Skjermbilde fra Channel 2/ToI)
Her er gribben i et bur på grenseovergangen til Israel. (Skjermbilde fra Channel 2/ToI)

Grunnleggeren, Gal Luski, sa til Channel 2 at gribben hadde fått god omsorg i Syria. Hun la til at den syriske kommandanten og hans menn hadde overlevd på brød og vann i flere uker mens den åtseletende fuglen fikk spise kyllingene som ble levert fra Israel.

Gribben ankom denne uken i et bur til en israelsk grenseovergang, og ble deretter overlevert til mannskap fra Israel Nature and Parks Authority for oppfølging og behandling.

Alle artikler på MIFFs nettsted er gratis. Tjenesten er finansiert av MIFFs medlemmer, og vi håper du vil bli med på laget! Klikk her for å gå til registreringsskjema. Du som allerede er medlem, kan bli Fast for Israel! eller trappe opp for Israel på annen måte. Hvem som helst kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart