Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Slik vil Israel redde Genesaretsjøen

Israelere nyter et bad i Genesaretsjøen 17. september 2022. Det er Israels eneste ferskvannssjø. (Foto: Flash90)
- Dette prosjektet vil gå inn i historiebøkene, sier lederen for Israels nasjonale vannselskap.

Israelske myndigheter har igangsatt et prosjekt som skal hjelpe til med å pumpe avsaltet sjøvann inn i Genesaretsjøen, skriver Yedioth Ahronot.

Israels nasjonale vannselskap Mekorot vil sammen med israelske vannmyndigheter lede prosjektet, som går ut på å lage et system for å pumpe avsaltet vann fra Middelhavet inn i Genesaretsjøen, Israels eneste ferskvannssjø. Prosjektet vil koste over tre milliarder kroner.

– Dette prosjektet vil gå inn i historiebøkene til israelsk vannforvaltning. Ved å pumpe vann inn i Genesaretsjøen beskytter vi våre nasjonale innsjø og det gir oss kontrollen vi trenger for å kunne handle raskt og effektivt i krisetider, sier Yitzhak Aharonovitch i Mekorot.

Planene om å pumpe avsaltet vann inn i ferskvannskilden oppstod etter at nedbørsmengden ble langt lavere enn forventet mellom år 2013 og 2018. Det gjorde at mange fryktet for fremtiden til Genesaretsjøen. Det ble nesten ikke hentet ut drikkevann fra innsjøen i denne perioden.

Blir vannivået i Genesaretsjøen for lavt vil saltinnholdet øker, som kan ødelegge ferskvannskilden. De siste årene har det derimot vært godt tilsig av nedbør og problemet har ikke vært like kritisk som for noen år siden. Likevel vil man være forberedt på mer tørke i årene fremover.

Den første fasen i prosjektet inkluderer et 30 kilometer langt rør fra elven Tzalmon til Genesaretsjøen. Den andre fasen inkluderer bygging av fire pumpestasjoner nær byen Rosh Haayin. Prosjektet skal også bidra til økt vannføring i områder som har sett lite vann de siste årene.

– Dette prosjektet viser at Israel er i front i innovativ tenking og kreativ planlegging for å takle de utfordringene som klimaendringene medfører. Dette gjør vi samtidig som vi opprettholder tilstrekkelig vannforsyning og beskytter israelske naturreservat og den strategiske betydningen av Genesaretsjøen, sier Yechezkel Lifshitz i Water Resources Agency.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart