Israelere trenger ikke lenger å ha dårlig samvittighet hver gang de bruker vann fra springen. (Foto: "::: M @ X :::", flickr.com)
Etter fire år med tørke vurderer regjeringen å innføre restriksjoner på vannforbruket igjen. (Foto: Flickr.com)

Fire års tørke skaper ny vannmangel

Investeringer til over 50 milliarder kroner har ikke klart å løse utfordringen.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Det var en kilde til nasjonal stolthet – teknologien og disiplinen som vant over vannmangelen. Men fire år med tørke har igjen fått overtaket over Israels avsaltnings- og avløpsrensningsanlegg, kvalt de mest fruktbare regionene og overrasket en uforberedt regjering, skriver Yedioth Ahronoth.

– Ingen kunne forestilt seg at vi skulle møte så mange tørre år på rad, for det har aldri skjedd før, sier Uri Schor, talsmann i israelske vannmyndigheter.

Det er ventet at Genesaretsjøen vil nå sitt laveste punkt noensinne før regnet kommer for vinteren. Vannet har sunket til et bunnivå til tross for at bruken av vannet er blitt betydelig redusert. Underjordiske akvifer, den andre store kilden til ferskvann, nærmer seg nivåer som vil gjøre dem salte.

Vannivået i Genesaretsjøen kan nå sitt laveste nivå noensinne før vinterregnet kommer. (Foto: Eduard Marmet/Flickr)
Vannivået i Genesaretsjøen kan nå sitt laveste nivå noensinne før vinterregnet kommer. (Foto: Eduard Marmet/Flickr)

Hvordan man skal overvinne denne krisen blir et stadig mer sensitivt tema i Israel. Forslag om å kutte vannforbruket, enkelte steder opp mot 50 prosent, har ført til voldsom motstand fra bønder, som allerede lider under strenge restriksjoner på vannforbruket. Regjeringen valgte å trekke forslaget.

I Midtøsten, en av de mest utsatte regionene for klimaendringer, kan vann også være årsaken til større spenninger. Et sterkt press på allerede knappe vannressurser kan føre til økt migrasjon og konflikt, advarer Verdensbanken.

Både Syria og Jordan er avhengige av noen av de samme vannressursene som Israel, noe som har ført til økt spenning tidligere. Palestinerne har lenge klaget på utilstrekkelig tilgang på vann, som hovedsakelig er underlagt israelsk kontroll på Vestbredden. Men sannheten er at Israel har gitt palestinerne mer vann enn de har lovet gjennom midlertidige fredsavtaler.

Vanning av jorder utenfor Tel Aviv. Forslag om vannrestriksjoner møtes med stor motstand av bønder. (Foto: Janie Easterman/Flickr)
Vanning av jorder utenfor Tel Aviv. Forslag om vannrestriksjoner møtes med stor motstand. (Foto: Janie Easterman/Flickr)

I forbindelse med diskusjoner om langsiktige løsninger på Israels utfordring er bygging av et nytt avsaltingsanlegg noe som er drøftet. Et lignende anlegg i Israel har kostet over 3,2 milliarder kroner. Flere nye vannreservoar for å samle regn- og flomvann kan også lette litt på trykket, på kort sikt.

Det er bare noen få år siden Israel, et land hvor to tredeler er tørt, erklærte en slutt på vannmangelen som hadde hjemsøkt landet i flere tiår. En langvarig og landsdekkende bevissthetskampanje opphørte og israelerne begynte igjen å ta lange dusjer og vanne sine hager.

Det var til og med snakk om å eksportere overskuddsvann til Israels naboland. Dette skjedde etter at det offentlige investerte over 35 milliarder kroner i vannettet og renseanlegg. I tillegg investerte kommersielle selskaper over 16 milliarder kroner i byggingen av fem avsaltningsanlegg.

Etter flere år med tørke har store landområder tørket inn i Galilea. (Foto: Dror Schindler/Flickr)
Etter flere år med tørke har store landområder tørket inn i Galilea. (Foto: Dror Schindler/Flickr)

Nå er det en ny situasjon. Den knappe tilgangen på vann oppleves tøffest blant bønder i den nordlige delen av Israel. Det er i denne regionen Dubai Amitay, fjerde generasjons bonde og leder av Israels bondelag, lever. Han sier mangel på vann har gjort at han bestemt seg for å la 1500 hektar med land tørke inn, noe som vil gjøre det vanskelig å høste av området senere.

Regionen hans i det østlige Galilea, et frodig område mellom kysten og Golanhøydene, kan tape opp over én milliarder kroner denne sesongen, sier Amitay. Mangelen på pålitelig vannforsyning skaper usikkerhet for framtiden.

– Kommer vi til å ha vann, eller ikke, spør han.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Indias statsminister Narendra Modi drikker vann fra et av Israels avsaltningsanlegg. Men til tross for investeringer for flere titalls milliarder er det fortsatt mangel på ferskvann. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Indias statsminister Narendra Modi drikker vann fra et avsaltningsanlegg. Men til tross for investeringer for flere titalls milliarder er det fortsatt mangel på ferskvann i Israel. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart