Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– Vannkrisen er avblåst

Israelere trenger ikke lenger å ha dårlig samvittighet hver gang de bruker vann fra springen. (Foto: "::: M @ X :::", flickr.com)
Etter fire år med tørke vurderer regjeringen å innføre restriksjoner på vannforbruket igjen. (Foto: Flickr.com)
Etter sju år med et strengt vannsparingsregime er den israelske vannkrisen avblåst, varsler myndighetene. Satsingen på avsalting av sjøvann gjør at situasjonen nå er under kontroll.

Israel har slitt i sju år med tørke og følgelig nesten tomme vannmagasiner. Men denne vinteren har regnet kommet til Israel igjen – i strie strømmer. Landets satsing på å omgjøre salt sjøvann til ferskvann har også gitt betydelige resultater, forklarer Alexander Kushner, lederen for Vannmyndighetene.

Fortsatt er det Genesaretsjøen som er hovedkilden til vann i de israelske kjøkkenkranene og i drivhusene, men en hel industri har bygget seg opp rundt avsaltingsteknologien. Det gjør at hovedvekten om kort tid vil svinge i retning av Middelhavet som Israels vannkilde nummer én. I 2014 vil 75 prosent av produksjonen komme fra avsaltningsanlegget. Problemet er at det koster mye penger.

– Å produsere vann koster penger, det kan vi ikke gjøre noe med. Uansett ser vi på hvordan vi kan redusere antallet vannselskaper, som kan skape en 5 prosents prisreduksjon. Vi ser også etter effektiviserende tiltak og nye prissystemer, sier Kushner.

– De store nedbørsmengdene gir oss et sikkerhetsnett. Det tillater oss å unngå bruk av undergrunnsreservoarer. Dersom vi håndterer dette riktig, kan vi skape en «sikkerhetssone» som vil vare fram til 2025, selv om vi skulle få to eller tre tørre år til, forklarer Kushner.

Han understreker at israelere fortsatt må være forsiktige og at spesialtiltakene i forhold til vanning i hagen, bilvask og liknende fortsatt gjelder. De siste ti årene har det private forbruket av vann sunket med 10 prosent.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart