Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ambassaden i Damaskus støttet anti-israelsk utstilling

Den norske ambassaden i Syria gav 35.000 kroner i transportstøtte til Håkon Gullvåg, for å frakte hans anti-israelske kunstutstilling fra Beirut til Damaskus, opplyste utenriksminister Jonas Gahr Støre tirsdag.

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF), som også er leder for Israels venner på Stortinget, stilte i forrige uke spørsmål til utenriksministeren omkring norske myndigheters rolle i saken. Også den israelske ambassaden i Oslo gikk offentlig ut og krevde forklaring fra Utenriksdepartementet.

Gav økonomisk og praktisk støtte
I sitt svar til Syversen forteller Støre at Utenriksdepartementet 1. mars avviste en søknad om 150.000 kroner til Gullvågs utstillingsturné i fire arabiske hovedsteder «av budsjettmessige grunner».

Ambassaden i Damaskus har imidlertid vist større velvilje til Gullvågs prosjekt, og benyttet 35.000 kroner av sine lokale kulturmidler til å støtte transportkostnadene av maleriene fra Beirut til Damaskus.

– I sin beslutning la ambassaden vekt på at Gullvåg er en etablert og anerkjent norsk kunstner, og at utstillingen hadde gode muligheter til å bli vel mottatt av det lokale kunstpublikum. Jeg mener selv at dette var en helt legitim vurdering, skriver Støre.

Ambassaden bidro også med praktisk tilrettelegging for utstillingen i det franske kultursenteret, og Norges ambassadør holdt en tale ved utstillingens åpning.

Dårlig skjønn
Syversen mener personellet ved den norske ambassaden i Beirut har utvist dårlig skjønn i saken.

– Det er skuffende at UD ser det som naturlig å støtte en utstilling som er klart Israel-fiendtlig. Etter min mening har man utvist dårlig skjønn og det skader Norges rolle som presumptivt upartisk i Midtøsten-konflikten, kommenterer stortingsrepresentanten.

Journalist Bjørn Gabrielsen kritiserte rollen til den norske utenrikstjenesten i Dagens Næringsliv allerede 21. oktober.

– Er dette en klok rolle for norske ambassader å ha, å bidra til å piske opp hatstemning mellom nabofolk? Kan vi vente oss bilder av norske kunstnere som fremstiller kannibalistiske hinduer i Islamabad eller pornografiske fremstillinger av kvinnelige tsjetsjenske selvmordsbombere i Moskva, med støtte og velsignelse fra Norsk UD?

– Det er flere ting man mangler i Syria, men kritikk av Israel er ikke en av dem, påpekte Gabrielsen.

Den israelske ambassaden har ikke kommet med noen offisiell reaksjon etter at Støre ga sitt svar, men skrev slik i sin pressemelding i forrige uke.

– Israel ser med stor bekymring på det faktum at den norske regjeringen offisielt fremmer fredsavtaler, forståelse og forsoning mellom israelere og nabofolkene, samtidig som det norske Utenriksdepartementet eller de norske ambassadene finansierer en utstilling som fremmer hat og delegitimerer Israel.

– Dette handler ikke om ytringsfrihet. Maleren har rett til å stille ut hva han måtte ønske. Imidlertid stiller saken seg helt annerledes når en offisiell norsk institusjon støtter denne utstillingen, la ambassaden til.

Fjernet malerier med israelsk flagg
Det var Gullvåg selv som først vekket norske mediers interesse for utstillingen i Damaskus, da han 17. oktober fortalte til Aftenposten at to av hans malerier hadde blitt fjernet. På begge verkene var det israelske flagget sentralt, uten at det på noen måte framstilte Israel i et positivt lys. Tvert imot. Bildene framstiller israelske soldater som barnemordere og likbrennere.

– For meg er dette ren sensur. Det er en inngripen og et slags hærverk av mitt åndsverk, sa Gullvåg til avisen.

Gullvåg selv har videreformidlet to forklaringer til at bildene ble fjernet. Han har gitt inntrykk av at franske myndigheter ønsket de israelske flaggene fjernet av hensyn til sin egen rolle i Midtøsten, underforstått forholdet til Israel. Den virkelige årsaken ser imidlertid ut til å være at franskmennene fryktet reaksjoner fra Israel-fiendtlige krefter. De ansatte på kultursenteret husker nok hva som skjedde med den norske ambassaden i Damaskus, sist gang noen syrere ble provosert over bilder. «Den franske ambassaden var redd for at iranerne ville oppfatte bruken av flagget som israelvennlig,» fortalte Gullvåg selv til pressebyrået AFP allerede 18. oktober.

– Det er jo direkte ironisk at bilder ble fjernet fordi man fra syrisk side ikke liker israelske flagg, selv om flaggsymbolet her ble brukt på en temmelig grotesk måte. Det viser vel med all tydelighet at det syrerne trenger støtte til, er en grunnleggende påminnelse om at Israel er en demokratisk stat med et legitimt behov for å ha trygge og anerkjente grenser, kommenterer Syversen.

Norsk eksport av Israel-kritikk til Syria er som norsk eksport av sand til Sahara, mener Gabrielsen.

– I rangeringer over rettssikkerhet og pressefrihet finner man alltid Syria helt mot bunnen. Den dag i dag vet ingen om regjeringen massakrerte 7000 eller 40.000 av sine egne innbyggere i byen Hama i 1982. Et så usikkert tall forteller mye om mangelen på rettsstat og fri presse, og om fraværet av utenlandsk interesse for uavhengig granskning, skriver Gabrielsen.

Terra Sancta
Kunstutstillingen til Håkon Gullvåg i Damaskus er gitt navnet Terra Sancta. Utstillingen består av 42 verk i store formater og er «kunstnerens hyllest til Gazas barn», ifølge Gullvågs egne nettsider. Terra Sancta er tidligere vist på Trondheim kunstmuseum og UNESCO-palasset i Beirut.

Neste utstillingslokale skal etter planen bli det jordanske Nasjonalgalleriet i Amman.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart