Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Kjøp Ahava!

- Det stinker av Vitas boikott, skriver Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred. (Skjermdump fra Ahava.com)
- Det stinker av Vitas boikott, skriver Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred. (Skjermdump fra Ahava.com)
Den beste motaksjon mot Vitas boikott er storinnkjøp av Ahava fra andre parfymerier som selger dødehavsproduktene. Ring rundt til dine lokale parfymerier for å spørre etter Ahava!

Denne uken ble det kjent gjennom Dagen at Vita boikotter Ahava fordi produksjonsstedet til skjønnhetsproduktene ligger noen kilometer inne på Vestbredden, ved Dødehavet. Vedtaket kommer etter en prinsipiell avgjørelse hos eierselskapet Norgesgruppen, som ikke vil kjøpe israelsk-produserte varer fra Vestbredden.

Venner av Israel i Norge har på privat initiativ satt i gang motaksjoner mot boikotten. En Facebook-gruppe som heter Boycott Vita. Support Israel har fått ca. 1700 medlemmer på bare to døgn.

 

Advarer mot Vita-boikott

Aviad Ivri, tidligere nestleder ved Israels ambassade i Oslo, mener boikott mot Vita ikke er den riktige veien å gå.

– Jeg er imot å boikotte boikotterne, siden i dette tilfellet vil ikke to feil ting gjøre noe riktig, skriver Ivri på Facebook-siden.

– Det jeg tror er viktig, er å avsløre hvor boikotterne kommer fra, hva deres ideologi er, hvordan de opererer og hvem som støtter dem, fortsetter Ivri.

 

Norgesgruppen står bak

Det er nok tusenvis av nordmenn som for framtiden vil velge andre parfymerier enn Vita dersom de har noe alternativ. Men skal man være prinsipiell i sin motstand mot boikotterne, må man boikotte hele Norgesgruppen – Spar, Joker, Kiwi, Meny, Ultra, Centra, Jakob’s, Fresh, MIX, Deli de Luca, Dolly Dimple’s, Flust.no, Le Cafe, Nærbutikken og Storcash.

 

Ahava doblet omsetning

På kort sikt er nok den mest effektive reaksjon på Ahava-boikotten å kjøpe Ahava-produkter gjennom andre kanaler. Såvidt MIFF kjenner til, er importen av Ahava til Norge doblet de siste to årene.

Sammen kan vi sørge for at utviklingen fortsetter, og at Ahava kommer inn i nye parfymerier.

Israels fiender i Norge har med skadefryd mottatt nyheten om Vitas boikott. Oppglødet av en foreløpig delseier vil de nå mobilisere til ny mobbing og trakassering av andre parfymerier som framdeles selger Ahava.  Det er dette vi kan stanse.

MIFF oppfordrer alle medlemmer og støttespillere til å bruke rolige påskedager til å ringe rundt til lokale parfymerier. Spør etter Ahava, og løp og kjøp hos dem som svarer ja. Det finnes et stort antall parfymerier i Norge som fortsatt selger disse gode og helsebringende dødehavsproduktene.

 

Israel tilbød tilbaketrekning

Nok om godlukt. – La meg til slutt slå fast at det stinker av Vitas boikott.

Kibbutz Mitzpe Shalem, hvor Ahava blir produsert, ble etablert i 1970-årene, etter at Israel erobret Vestbredden i en forsvarskrig i 1967. Det har aldri vært noen arabisk (eller palestinsk) befolkning av betydning i dette ørkenområdet, like ved en saltsjø. Kibbutzen har ikke fortrengt noen, men snarere gitt positive økonomiske ringvirkninger for befolkingen i hele Dødehavs-området. Israel kontrollerer området lovlig inntil det blir inngått en fredsavtale som trekker opp endelige grenser.

Styret i Norgesgruppen og Vita må gjerne ønske at Mitzpe Shalem tilfaller en framtidig palestinsk stat. Også Israel har foreslått, i de siste forhandlingene i 2008, at dette området blir en del av en palestinsk stat. Israel la fram tilbud om nesten full tilbaketrekning fra Vestbredden, og erstatningsområder fra israelsk territorium for de områdene som Israel ønsker å beholde. Tilbudet ble avvist av PA-president Mahmoud Abbas, som siden har nektet å forhandle med Israel.

 

Virker mot fred

Norgesgruppen sier de ikke vil kjøpe varer fra «okkupert område fra 1967-krigen». Dersom dette gjelder varer fra både palestinske og jødiske leverandører på Vestbredden, er man prinsippfast. Dersom det gjelder bare jødiske leverandører, skjuler man jøde-boikott bak fine ord og retter ensidig press på en part som krever vilje og innsats fra minst to parter for å løses.

Mitzpe Shalem kunne ha vært del av en palestinsk stat for lenge siden, dersom palestinske ledere hadde akseptert at Israel var kommet for å bli. Så lenge de fortsetter sin kompromissløse linje, hvor de har gitt bort sjanser til egen stat i 1937, 1947, 2000, 2008 med flere, blir det fullstendig feil å boikotte Ahava. Press bør i første rekke rettes mot den part som nekter å sette seg til forhandlingsbordet. Derfor motvirker Norgesgruppens boikott en fredelig løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne.

 

Bli medlem av MIFF!

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart