Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– En rystende opplevelse av politisk vold

Videoopptak med mobil viser en av voldsaktivistene i det han river til seg Israel-flagget, før han løper fra stedet. Til høyre er deltakerne fra Fremskrittspartiets Ungdom, før de ble angrepet. (Foto: Privat)
Videoopptak med mobil viser en av voldsaktivistene i det han river til seg Israel-flagget, før han løper fra stedet. Til høyre er deltakerne fra Fremskrittspartiets Ungdom, før de ble angrepet. (Foto: Privat)
Her river tyven til seg Israel-flagget til Fremskrittspartiets Ungdom i Stavanger. Først ble ungdommene fysisk angrepet av deltakere i 1. mai-toget i Stavanger. - Det var helt klart Israel-flagget som angrepet rettet seg mot, sier bystyremedlem Mats Danielsen (frp). - En rystende opplevelse av politisk vold, skriver øyenvitne.

Fremskrittspartiets Ungdom anmelder tirsdag deltakere i 1. mai toget i Stavanger for vold, krenking av ytringsfriheten og tyveri, melder Stavanger Aftenblad.

 

«Hatet lyste av angriperne»

Statsviter Kjell Skartveit ble tilfeldigvis øyenvitne til angrepet mot FpU-medlemmene.

– Uten noe forvarsel ser jeg flere ungdommer og eldre angripe Israel-sympatisørene. De blir slått, sparket og flagget blir ødelagt. Det er en rystende opplevelse av politisk vold. Men mest av alt er det et sjokk med selvsyn å erfare hvilken provokasjon et enslig israelsk flagg kan fremstå som. Hatet lyste av angriperne, og det ble klart for alle hvilke midler som er tillatt i kampen for de røde, skriver Skartveit på sin private blogg.

 

Forteller om grov vold

Mats Danielsen, bystyremedlem for Fremskrittspartiet i Stavanger, har publisert et videoopptak av episoden da Israel-flagget ble stjålet på YouTube. Kvaliteten i opptaket er dårlig, men det viser tydelig hvordan en aktivist kommer ut av 1. mai toget, river til seg Israel-flagget, som allerede tidligere var revet av flaggstangen av aktivistene, og løper tilbake inn i toget. Se video.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yak6qRarjvI[/youtube]

– Vi hengte oss på 1. mai toget, men folk prøvde å skyve oss ut av toget. Fem aktivister samlet seg rundt ham som bar Israel-flagget. En aktivist spyttet en røyk rett i brystet mitt, og slo kneet i skrittet mitt. De truet oss, ikke på livet, men veldig grovt, forteller Danielsen til Miff.no.

– Var det noen av deltakerne i 1. mai toget som prøvde å stanse dem som brukte vold?

– Ja, det var én som prøvde å roe dem ned, forteller Danielsen. FpUerne opplevde situasjonen som veldig skremmende.

– Israel-flagget var absolutt hovedmålet for deres aksjon. Det var det de gikk etter, sier Danielsen.

Bystyrerepresentanten anslår at ti personer deltok i volden og sjikanen.

Det var både ungdommer og personer helt opp i 50-60 årene som deltok.

– I første omgang viste politiet lite interesse i å hjelpe oss, forteller Danielsen.

 

Støre tok avstand fra boikott

I 1. mai toget i Stavanger deltok også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), som var hovedtaler på 1. mai arrangementet i byen.

– Han så ikke episoden, fordi han gikk lengre framme, sier Danielsen. I sin tale tok Støre avstand fra kravene om boikott av Israel.

– Det er flere paroler jeg kunne gått under, men jeg er ikke enig i alt. Jeg er for eksempel for en palestinsk stat, men imot boikott av Israel, sa Støre, ifølge Aftenbladet.

 

Avviser at det ble brukt vold

Truls Drageset Dydland, bystyrerepresentant for Rødt, hevder overfor Stavanger Aftenblad at han så hele opptrinnet og avviser at noen brukte vold mot FpU-erne.

– Det ble ampert og diskusjoner og en kom og tok et flagg, men det var ingen slåssing. De [FpUerne] kom bare for å lage kvalm. De tok seg ulovlig inn i vårt tog som vi hadde søkt politiet om å få holde. Politiet kom også og tok dem ut av toget etter hvert, sier Dydland.

– Det er tåpelig at Drageset Dydland skal unnskylde og bortforklare kriminelle handlinger fra sine meningsfeller, kommenterer Danielsen.

 

Rune Henry Klevstad og Håkon Auke fra MIFF Vestfold hadde tatt oppstilling med israelske flagg da 1. mai toget gikk gjennom Tønsberg.
Rune Henry Klevstad og Håkon Auke fra MIFF Vestfold hadde tatt oppstilling med israelske flagg da 1. mai toget gikk gjennom Tønsberg.

Blandet mottakelse i Tønsberg

I Tønsberg ble det ikke brukt noen form for vold mot personer med Israel-flagg.

– Vi ble møtt av sinte tilrop med «Boikott Israel», mens andre deltakerne under «Boikott Israel»-fanen hilste  muntert på oss, forteller Rune Henry Klevstad i MIFF Vestfold.

 

Israelhets skjemmet 1. mai-togene

– Ensidig Israelhets og ingen kritiske ord om det uforsonlige Hamas-regimet i Gaza gjorde at 1. mai-togene i landets største byer framstod som et angrep på Norges offisielle Midtøstenpolitikk, mener Dagfinn Høybråten, KrFs medlem av Utenriks- og forvarskomiteen.

Høybråten mener regjeringens representanter burde brukt sine taler til å understreke at boikott-krav ikke fremmer fredsarbeidet.

– Det er påfallende at kritikk av Israel så å si et det eneste internasjonale tema i en situasjon da mennesker drepes for fote i nabolandet Syria av landets egne myndigheter, sier Høybråten i en pressemelding onsdag.

Ensidig Israelhets og krav om boikott av Israel var i år godkjente paroler ved 1. mai-tog i fire av Norges fem største byer. I Trondheim hadde man godkjent en parole som både ville bryte med Israel og landets fagbevegelse, der lød teksten slik: ”Boikott Israel – Bryt med Histadrut”.

Høybråten er glad for at Landsorganisasjonen sentralt har avvist at LO vil støtte slike boikottaksjoner, men mener Arbeiderpartiet bør ta et oppgjør med de stadige boikott-kravene fra egne rekker.

– Det er på sin plass med kritiske innvendinger mot alle parter som vanskeliggjør framgang i arbeidet for fred i Midtøsten, men skal Norge spille en konstruktiv rolle har slik ensidighet ingen plass, sier Høybråten.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart