Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– Norge er en av de største utenrikspolitiske utfordringene for Israel

Akiva Eldars artikkel er illustrert med et skip på en norsk fjord, med norsk og palestinsk flagg. Den israelske tegneren har forstått at det er politisk korrekt å holde det israelske flagget unna. (Skjermdump fra haaretz.com)
Akiva Eldars artikkel er illustrert med et skip på en norsk fjord, med norsk og palestinsk flagg. Den israelske tegneren har forstått at det er politisk korrekt å holde det israelske flagget unna. (Skjermdump fra haaretz.com)
- Araidi er sendt til et land som ikke er enkelt, en av de største utfordringene for staten Israels utenriksrelasjoner, skal utenriksminister Avigdor Lieberman ha sagt da han deltok på drusernes avskjedsfest før Araidi drar til Oslo.

I begynnelsen av juni ble det kjent at den drusiske professoren Naim Araidi blir Israels nye ambassadør i Oslo. I dag skriver Ha’aretz kommentatoren Akiva Eldar om utnevnelsen i en bakgrunnsartikkel.

 

Oslo = fiasko

– Det er en underdrivelse å si at folk i Oslo ikke liker det faktum at navnet på den norske hovedstaden er blitt et synonym på diplomatisk fiasko, om ikke en oppskrift på terror. Ansvaret for at kanalen mellom israelere og palestinere er blitt tilstoppet, er ikke rørleggerens ansvar, sier de i utenriksdepartementet i Oslo, innleder Eldar. Norsk utenrikspolitisk ledelse peker på alle andre når de skal fordele skyld for havariet, først og fremst bosetningene og Israels politikk. Sett fra Oslo, kommer Norge til slutt på listen over alle som har ansvar – tilretteleggeren som ikke hadde noe å si.

Journalisten Akiva Eldar er blant de fremste venstreorienterte kritikerne av Netanyahu-regjeringen og Israels bosetningspolitikk, og slik sett på linje med den norske regjeringen. Han er klinkende klar på hva han ser som Norges hovedmål i området for øyeblikket: «Oslo støtter å opprette Palestina nå, og arbeider for å moderere Hamas-ledelsen slik at det kan komme på plass en samlingsregjering som vil gjenforene Vestbredden og Gaza-stripen.»

Når utenriksminister Jonas Gahr Støre kommer på besøk til Israel i neste uke, vil han slippe å få kjeft fra Israels utenriksminister Avigdor Lieberman. Han er på reise annet sted, melder Eldar.

 

Druser og araber i Oslo

Hovedkanalen mellom Lieberman og Støre vil for framtiden bli en drusisk akademiker. Når Araidi er opptatt, vil han sende den nye nestlederen ved den israelske ambassaden i Oslo, den kristne araberen George Deek.

– La oss se om Norge vil våge å si at Lieberman er en rasist? Han er til og med villig til å sende to goyim [ikke-jøder] til dette vakre landet, de som er villig til å representere ham og den jødiske staten, skriver Eldar.

Det ble nylig avholdt en stor «avskjedsmiddag» for Araidi i den drusiske landsbyen Maghar. Ledere fra landsbyen ga Lieberman et diplom med takk for utnevnelsen. Lieberman sa det «ikke var noen tilfeldighet» at Araidi ble sendt til Oslo.

– Han er sendt til et land som ikke er lett, en av de største utfordringene for staten Israels utenriksrelasjoner, sa Lieberman, ifølge Eldars kilder.

 

Ingen vits

Eldar har også snakket med Ervin Kohn, lederen for Det mosaiske trossamfund i Oslo.

– Jeg er sikker på at dette vil styrke Israels status her, sier Kohn om Liebermans nye utnevnelser ved ambassaden.

– Jeg er veldig glad i Israel, men når jeg er her, i Oslo, er jeg en norsk jøde, i Israel er jeg en jødisk nordmann. Når Israel ikke oppfører seg skikkelig, nøler vi ikke med å fordømme landet. Jeg sier ikke Amen etter alt som Israel gjør, sier Kohn.

Hva vil skje når en druser og en kristen krangler med en jøde i Norge? Slik innledet Eldar sin artikkel. Men det er ikke begynnelsen på en vits, skriver han til slutt. Veteranjournalisten ser ut til å vente at det kommer.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart