Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Stortingsrepresentantene Hans Olav Syversen (KrF) og Jørund Rytman (FrP) mener utenriksminister Espen Barth Eide ikke burde kritisert Israel for å stanse skip som forsøkte å bryte den lovlige sjøblokaden av Gaza-stripen. (Foto: Stortinget)
Stortingsrepresentantene Hans Olav Syversen (KrF) og Jørund Rytman (FrP) mener utenriksminister Espen Barth Eide ikke burde kritisert Israel for å stanse skip som forsøkte å bryte den lovlige sjøblokaden av Gaza-stripen. (Foto: Stortinget)

– Utenriksministeren rotet det til for seg

- Det er bra at MIFF sier i fra og strammer opp den nye utenriksministeren. Her rotet han det til for seg, sier stortingsrepresentant Jørund Rytman (FrP). Hans Olav Syversen fra KrF varsler oppfølging i Stortinget.

Mandag morgen sendte Med Israel for fred (MIFF) ut en protest mot utenriksminister Espen Barth Eides kritikk av Israel etter bordingen av Gaza-skipet Estelle. Eide mener Israels arrestasjon av skipet lørdag formiddag var «en kraftig overreaksjon». MIFFs hovedstyre mener det er utenriksministeren som overreagerer.

Det samme gjør deler av opposisjonen på Stortinget.

– Utenriksministerens uttalelse har et alt for ensidig fokus og burde inneholdt det faktum at Israels reaksjon har støtte i internasjonale konvensjoner, sier Hans Olav Syversen, parlamentarisk leder i KrF.

– Det er bra at MIFF sier i fra og strammer opp den nye utenriksministeren. Her rotet han det til for seg, sier stortingsrepresentant Jørund Rytman (FrP).

 

Får etterspill

Syversen varsler at han kommer til å følge opp saken.

– Det vil være naturlige å følge opp dette i Stortinget, for eksempel i forbindelse med neste utenrikspolitiske redegjørelse fra Bart Eide. Da vil det være en påfølgende debatt i stortingssalen, sier Syversen.

Fremskrittspartiets representant etterlyser en ny og tydelig presisering fra utenriksministeren.

– Barth Eide burde vært mer klar og tydelig på at våpenblokaden er lovlig anerkjent av FN, og at det vil få konsekvenser for de som forsøker å bryte den. Dette er ikke en lek, påpeker Rytman.

 

Israel har rett til å forsvare sine innbyggere

Hva tenker dere om provokatørene som prøvde å bryte sjøblokaden?

– Dette er ren og skjær politikk og jeg er sterkt uenig i deres politiske syn. Etter at Israel trakk seg ut av Gaza har tusenvis av raketter vært hilsenen tilbake. Det er årsaken til blokaden og Israels rett til å forsvare egne borgere kan ikke betviles, svarer Syversen.

– Dersom man er uenig i andre lands politikk, så finnes det andre og bedre måter å fortelle det på. I første omgang så vil jeg foreslå at de blir enige internt i regjeringen hva de egentlig mener. En slik oppførsel gjør at Norge blir satt på sidelinjen i utenrikspolitikken. Ønsker man å påvirke denne fredsprosessen i en positiv retning, så gjøres det på en mer ryddig og seriøs måte, sier Rytman.

I inneværende stortingsperiode har Syversen og Rytman delt ledervervet for parlamentsgruppen «Israels venner på Stortinget» i hver sin toårsperiode.

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart