Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Utenriksministeren rotet det til for seg

Stortingsrepresentantene Hans Olav Syversen (KrF) og Jørund Rytman (FrP) mener utenriksminister Espen Barth Eide ikke burde kritisert Israel for å stanse skip som forsøkte å bryte den lovlige sjøblokaden av Gaza-stripen. (Foto: Stortinget)
Stortingsrepresentantene Hans Olav Syversen (KrF) og Jørund Rytman (FrP) mener utenriksminister Espen Barth Eide ikke burde kritisert Israel for å stanse skip som forsøkte å bryte den lovlige sjøblokaden av Gaza-stripen. (Foto: Stortinget)
- Det er bra at MIFF sier i fra og strammer opp den nye utenriksministeren. Her rotet han det til for seg, sier stortingsrepresentant Jørund Rytman (FrP). Hans Olav Syversen fra KrF varsler oppfølging i Stortinget.

Mandag morgen sendte Med Israel for fred (MIFF) ut en protest mot utenriksminister Espen Barth Eides kritikk av Israel etter bordingen av Gaza-skipet Estelle. Eide mener Israels arrestasjon av skipet lørdag formiddag var «en kraftig overreaksjon». MIFFs hovedstyre mener det er utenriksministeren som overreagerer.

Det samme gjør deler av opposisjonen på Stortinget.

– Utenriksministerens uttalelse har et alt for ensidig fokus og burde inneholdt det faktum at Israels reaksjon har støtte i internasjonale konvensjoner, sier Hans Olav Syversen, parlamentarisk leder i KrF.

– Det er bra at MIFF sier i fra og strammer opp den nye utenriksministeren. Her rotet han det til for seg, sier stortingsrepresentant Jørund Rytman (FrP).

 

Får etterspill

Syversen varsler at han kommer til å følge opp saken.

– Det vil være naturlige å følge opp dette i Stortinget, for eksempel i forbindelse med neste utenrikspolitiske redegjørelse fra Bart Eide. Da vil det være en påfølgende debatt i stortingssalen, sier Syversen.

Fremskrittspartiets representant etterlyser en ny og tydelig presisering fra utenriksministeren.

– Barth Eide burde vært mer klar og tydelig på at våpenblokaden er lovlig anerkjent av FN, og at det vil få konsekvenser for de som forsøker å bryte den. Dette er ikke en lek, påpeker Rytman.

 

Israel har rett til å forsvare sine innbyggere

Hva tenker dere om provokatørene som prøvde å bryte sjøblokaden?

– Dette er ren og skjær politikk og jeg er sterkt uenig i deres politiske syn. Etter at Israel trakk seg ut av Gaza har tusenvis av raketter vært hilsenen tilbake. Det er årsaken til blokaden og Israels rett til å forsvare egne borgere kan ikke betviles, svarer Syversen.

– Dersom man er uenig i andre lands politikk, så finnes det andre og bedre måter å fortelle det på. I første omgang så vil jeg foreslå at de blir enige internt i regjeringen hva de egentlig mener. En slik oppførsel gjør at Norge blir satt på sidelinjen i utenrikspolitikken. Ønsker man å påvirke denne fredsprosessen i en positiv retning, så gjøres det på en mer ryddig og seriøs måte, sier Rytman.

I inneværende stortingsperiode har Syversen og Rytman delt ledervervet for parlamentsgruppen «Israels venner på Stortinget» i hver sin toårsperiode.

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart