Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Kåre Willoch under et foredrag i 2006. (Foto: Robert E. Haraldsen, Wikimedia Commons)
Kåre Willoch under et foredrag i 2006. (Foto: Robert E. Haraldsen, Wikimedia Commons)

Kåre Willoch ble rasende

Tidligere statsminister Kåre Willoch reagerte i kjent stil da hans ensidige Midtøsten-syn ble utfordret på LOs konferanse torsdag. -Unnskyld at jeg er opphisset, men jeg tror at det er sunt for kroppen, sa Willoch.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Det er nettstedet frifagbevegelse.no som gir et lite referat fra Willochs «historietime». For dem som har hørt Willoch før, er det lite nytt. Det er den gamle leksa som ensidig setter Israel i historiens og nåtidens skammekrok, demoniserer staten og israelske ledere, og ikke har en eneste kritisk kommentar til palestinerne og deres ledere. MIFF har tidligere gått Willochs foredrag grundig etter i sømmene og påvist en lang rekke fordreininger, faktafeil og anakronismer. Willoch har også flere tilfeller av historieforfalskning og demonisering av Israel og israelske ledere.

Den israelske historikeren Benny Morris, som Willoch omtaler som «fremragende», mener seg misbrukt av Willoch. I 2009 skrev han en artikkel i VG med overskriften Willochs løgner.

 

Kom med innvendinger

Willoch var neppe forberedt på å møte innvendinger etter sitt foredrag for LO, da de fleste lederne for de fagorganiserte jo deler synet til den tidligere statsministeren. Men forbundssekretær Eigil Jespersen i Norges Offisersforbund tok ordet og kritiserte Willoch for å ha et ensidig syn på konflikten. «Jespersen minnet om at fredsprisvinner Yassir Arafat var en terrorist og at det var to sider av denne konflikten,» skriver frifagbevegelse.no. Offiseren understreket også behovet for å se framover i stedet for å grave seg ned i historien.

 

Willoch «så rødt»

Da reagerte Willoch i kjent stil. Vitnesbyrdene er mange på hvordan Willoch reagerer når hans narrativ blir utfordret. Mange forteller om Willochs voldsomme følelsesmessige utbrudd. Her får vi beskrivelsen til LOs egen journalist.

Jespersen «fikk så ørene flagret», skriver Nina Hanssen. Hun skriver videre:

– Unnskyld at jeg er opphisset, men jeg tror at det er sunt for kroppen, startet Willoch før han satte Jespersen på plass fra talerstolen.

– Jeg har hørt slike holdninger før. Det er så typisk å gå ut fra at det er feil på begge sider. Da vil vi ikke oppnå noe som helst. Hva mener du er begrunnelsen for at det er feil på begge sider? Vi kan vise til konkrete massakre, brudd på folkeretten og se at Israel stadig vekk lager nye illegale bosettinger og nekter å høre på FN. Hvordan kan du klage på ensidighet da og si at noe må være feil på den palestinske siden? Jeg mener det blir overfladisk å forutsette at det er feil på begge sider slik du gjør, sa Willoch.

Han spurte også: Hvem er det som sier at Arafat var en terrorist?

Til slutt var Willoch «litt rødere i toppen enn vanlig».

Historikeren Benny Morris svarer på Kåre Willochs anklager om massakrer gjennomført av jødiske styrker i 1948 her.

Kåre Willoch hevder at hans kritikere ikke liker fakta, men hva med ham selv?

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart