Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Regjeringen avviser press fra Fagforbundet og Norsk Folkehjelp

Statssekretær Gry Larsen avviser de siste anti-israelske utspillene til Norsk Folkehjelp og Fagforbundet. (Foto: Sjøwall)
Statssekretær Gry Larsen avviser de siste anti-israelske utspillene til Norsk Folkehjelp og Fagforbundet. (Foto: Sjøwall)
Statssekretær Gry Larsen (Ap) i utenriksdepartementet har punktert den siste anti-israelske kampanjen til Norsk Folkehjelp og Fagforbundet. Norske våpendeler til Israel er uproblematisk, og generelt importforbud fra Israel, også når det gjelder forsvarsmateriell, er "ikke aktuell norsk politikk", sier hun.

I dag publiserte Norsk Folkehjelp og Fagforbundet rapporten «Norsk våpenhandel og militært samarbeid med Israel» [PDF fra folkehjelp.no]. De to organisasjonene mener Norge må stramme inn våpenpolitikken overfor Israel.

Statssekretær Gry Larsen i utenriksdepartementet var til stede under lanseringen. Overfor Nrk.no avviser hun de viktigste anbefalingene i rapporten.

– Det er ikke problematisk at norskproduserte våpenkomponenter havner i Israel, sier Larsen. Hun forklarer at norsk forsvarsindustri i stor grad selger deler og komponenter som andre land setter inn i større system. Derfor havner norske våpenkomponenter i Israel, selv om ikke Norge selger forsvarsmateriell direkte til «land der det er krig eller hvor krig truer». Norsk Folkehjelp og Fagforbundet mener regjeringen bør hindre dette videresalget med hjelp av sluttbrukererklæringer. Larsen mener dagens praksis kan fortsette.

Når systemer med norske deler er satt sammen i utlandet, er det ikke problematisk at dette blir solgt til Israel.

– Dette er ikke problematisk fordi dette da ikke regnes som et norsk våpen. Stortinget har enstemmig gått inn for at regelverket skal være slik, understreker Larsen.

Norsk Folkehjelp og Fagforbundet vil ha et forbud mot import av forsvarsmateriell fra Israel.

– Det er ikke aktuell norsk politikk å ha et generelt importforbud fra Israel. Heller ikke når det gjelder forsvarsmateriell, sier Larsen.

Norsk Folkehjelp og Fagforbundet vil at Norge skal arbeide for å redusere samarbeidet mellom Israel og NATO.  Også dette blir avvist av statssekretæren.

Da Gry Larsen var AUF-leder kjempet hun «en intens kamp mot Israel» og ga «kraftfull støtte til boikott av israelske varer», skrev VG i januar 2006. Etter at hun ble politisk rådgiver for utenriksministeren snudde hun i saken.

 

Relaterte saker:

  • Det er mindre enn seks måneder siden Norsk Folkehjelp og Fagforbundet kom med sin forrige anti-israelske rapport. Jøder som bor der de to organisasjonene ikke ønsker skal straffes økonomisk. MIFF gikk gjennom rapporten med et kritisk blikk.
  • I august problematiserte Aftenposten at en norsk-produsert rakettmotor kan inngå i israelske missiler, men nevnte bare i farten at missilene også brukes av Pakistan og Saudi-Arabia. De siste 25 månedene er det drept betydelig flere mennesker i væpnet konflikt i Pakistan enn det totale antallet palestinere som er drept i konflikt med Israel de siste 25 årene. – Så bra at Norge leverer deler slik at Israel kan forsvare seg mot angripende fly, skrev MIFF den gang.

 

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart