Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israelske sanger er ikke salmer

Fremskrittspartiets Ungdom var initiativtakere til støttemarkeringen i Stavanger mandag kveld. Her er Mats Danielsen (leder Rogaland FpU) og Anette Alnes (leder Stavanger FpU). MIFF Stavanger støttet opp om demonstrasjonen. (Foto: Privat)
Fremskrittspartiets Ungdom var initiativtakere til støttemarkeringen i Stavanger mandag kveld. Her er Mats Danielsen (leder Rogaland FpU) og Anette Alnes (leder Stavanger FpU). MIFF Stavanger støttet opp om demonstrasjonen. (Foto: Privat)
Stavanger Aftenblad og Rogalands Avis skrev minst to nettsaker hver om Israel Energy Conference i Stavanger, uten å nevne med et ord at tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) var hovedtaler. RA skal ha ros for å ta avstand fra boikott i dagens lederartikkel.

Rogalands Avis (RA) var først ute med nettsak søndag kveld, med artikkelen Reagerer på israelsk energikonferanse. Journalist Tore Bruland gjengir fra pressemeldingen som syv bystyrerepresentanter i Stavanger hadde sendt ut i protest mot konferansen: «Norske myndigheter har i lengre tid advart mot engasjement i israelsk petroleumsindustri, og viser til uavklarte havområder i forhold til for eksempel libanesisk sokkel.»

Her er første feil. Det norske utenriksdepartementet har ikke advart mot å engasjere seg i israelsk petroleumsindustri. Den generelle advarselen mot aktivitet i omstridte havområder, som nyhetsbyrået NTB feilaktig har konstruert sine advarselsartikler på, ble publisert på regjeringen.no 21. januar 2008, lenge før de store israelske gassfunnene ble gjort i 2009 og 2010. Det var også før den siste striden om maritim grense mellom Israel og Libanon blusset opp. «Norge har ikke gått ut med en spesifikk advarsel vedrørende Israel,» slår ambassaderåd Vebjørn Dysvik ved Norges ambassade i Tel Aviv fast. I tillegg kommer at de store israelske funnene ligger i områder som ikke er omstridt.

Stavanger Aftenblad (SA) kom også med sin første artikkel søndag kveld. Her får boikott-tilhengerne rikelig plass til å komme med sine anklager, men tenkte SA på Vær Varsom-plakatens paragraf 4.14: «De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger.» Ingenting tyder på det.

Mandag kveld holdt arrangørene av Israel Energy Conference en mottakelse på Atlantic Hotell i Stavanger sentrum. SAs journalist Ivar Vasstveit var på plass og rapporterte i sin ingress: «Mens Palestina-sympatisører demonstrerte mot norsk innblanding i israelsk olje- og gassektor, svarte Israel-venner med støttende salmesang til den pågående konferansen.»

Her er en ny feil. Israel-vennene utenfor Atlantic sang ingen salmer, men israelske sanger.

RA kan vanskelig klandres for at lokale politikere kommer med feilaktige påstander i en pressemelding, men kanskje man burde spurt seg selv hvorfor nylig avgåtte olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) deltok på konferansen dersom dette er noe norske myndigheter advarer mot?

I de fire første nettartiklene som Stavanger-avisene skrev om konferansen, er ikke Borten Moes deltakelse nevnt med et ord. I stedet for å finne det av stor nyhetsverdi at en rødgrønn politiker sier «Det er gode grunner til å øke samarbeidet mellom Israel og Norge på nesten alle felt av samfunnet«, valgte RA mandag å lage en sak på to ensomme aksjonister som hadde tatt oppstilling utenfor konferansen.

RA siterer den ene aksjonisten: «På den tiden vi har stått her har det nesten ikke gått inn noen i det hele tatt, så det er ganske åpenbart at det er lav oppslutning fra det lokale næringslivet.» Kanskje journalisten burde tatt noen skritt inn i lokalet, og sett at det var flere titalls representanter fra norsk oljeindustri til stede?

Både den nylig avgåtte og den nåværende olje- og energiminister støtter ivrig opp om norsk-israelsk energisamarbeid. Det bør oljenæringen i Stavanger merke seg.

Det er flott å se at også sjefsredaktør Bjørn G. Sæbø i Rogalands Avis har fått det med seg. I dagens papirutgave tar han avstand fra oljeboikott av Israel, og Ola Borten Moe er avbildet både i tilknytning til lederartikkel og reportasje inne i avisen.

Såvidt MIFF har kunnet se, er Ola Borten Moes deltakelse fortsatt ikke nevnt i Stavanger Aftenblads artikler om konferansen. Han ble heller ikke nevnt da Aftenbladet tirsdag 19.  november tok avstand fra boikott av Israel i sin lederartikkel.

De to ensomme Palestina-aktivistene utenfor konferanselokalet var mer interessante for de lokale Stavanger-mediene enn den nylig avgåtte olje- og energiministeren som talte inne i konferansesalen. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
De to ensomme Palestina-aktivistene utenfor konferanselokalet var mer interessante for de lokale Stavanger-mediene enn den nylig avgåtte olje- og energiministeren som talte inne i konferansesalen. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart