Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Skjermdump fra http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2517216.ece
Skjermdump fra http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2517216.ece

Dagens Næringsliv fjernet feilen NTB nekter å rette

Dagens Næringsliv gjentok at UD har frarådt norske selskaper å delta i oljeleting utenfor Israel. UD har avvist det og MIFF har dokumentert at det er feil. Pressens Faglige Utvalg har innrømmet at en spesifikk advarsel ikke er gitt. NTBs feil ble fjernet av Dagens Næringsliv etter MIFFs artikkel.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Dagens Næringsliv meldte onsdag fra TDN Finans at det norske selskapet AGR er oppnevnt som operatør for Shikma Yam-lisensen i Israel. I sin ingress skrev Dagens Næringsliv: «UD har frarådt norske selskaper å delta i oljeleting i dette området.» De lenket også til en sak fra NTB som ble publisert 15. mai 2012.

TDN Finans presiserte i en e-post til Miff.no onsdag ettermiddag at ingressen er lagt til av Dagens Næringsliv. Vi hadde reagert med e-post til dem, for påstanden i ingressen stemmer ganske enkelt ikke, det gjør heller ikke overskriften til NTB fra 15. mai.

Hva er fakta i saken?

Norge har generelle retningslinjer for aktivitet i omstridte havområder, men disse ble publisert på regjeringen.no 21. januar 2008, lenge før de store israelske gassfunnene ble gjort i 2009 og 2010. Det var også før den siste striden om maritim grense mellom Israel og Libanon blusset opp.

En liten sektor av israelsk økonomisk sone i Middelhavet er omstridt, fordi også Libanon gjør krav på den. Israel driver ikke letevirksomhet i denne omstridte sonen, og de store funnene ligger langt sør for disse områdene.

Utenriksdepartementet avviser at det er gitt noen advarsel om norsk engasjement i israelsk sone. – NTB har lagt til egne kommentarer og vurderinger, sa norsk ambassaderåd i Tel Aviv allerede 21. mai.

Styreleder Eivin Reisten i AGR opplyste allerede 15. mai at deres lisenser i israelsk offshoreindustri ikke ligger i omstridt område.

MIFF har lagt fram kopi av mailer som viser hvordan NTBs journalist konstruerte denne saken.

MIFF har forklart hele NTBs overtramp grundig i en klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Selv om PFUs sekretariat ikke mente at NTB brøt de presseetiske normene, skrev de i sin innstilling: «Slik sekretariatet ser det, kunne NTB, TV2.no, offshore.no, dn.no og Hegnar Online med fordel vært mer presis i sin beskrivelse av hva norske myndigheter har uttalt om norsk engasjement i omstridte havområder og tydeliggjort at det ikke var gitt en spesifikk advarsel angående Israel.»

MIFF påpekte at bruddet på de presseetiske normene ikke ligger i «manglende presisjon» (slik PFU mener NTB hadde), men NTBs ukorrekte framstilling. MIFF var selvsagt svært skuffet over at PFU ikke har høyere krav til presisjonsnivå hos landets største nyhetsbyrå.

MIFF mener NTBs artikkel fra 15. mai blant annet hadde til hensikt å skremme norske selskap fra å delta i en norsk-israelsk samarbeidskonferanse som ble avholdt i Stavanger 30. mai. Artikkelen skulle også skremme fra engasjement i israelsk offshore-satsning generelt.

NTB har kategorisk avvist å rette opp sin feil, til tross for UDs klare kommentarer.

Når Dagens Næringsliv nå repeterer de ukorrekte påstandene om advarsel og frarådning bidrar de til å dyrke en myte skapt av NTB. På det er det bare norsk næringsliv som kan tape.

PS! Kort tid etter MIFFs henvendelse var videresendt til DN av TDN Finans, og etter at MIFFs artikkel var publisert, ble den feilaktige ingressen fjernet fra dn.no. Lenken til den feilaktige NTB-artikkelen ligger der fortsatt.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart