Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

En mattebok kan også brukes i svertekampanjen

Utsnitt fra side 116 i matteboken Mega 8A. Se hele illustrasjonen nede i artikkelen.
Utsnitt fra side 116 i matteboken Mega 8A. Se hele illustrasjonen nede i artikkelen.
I norsk skole kan avsluttende eksamener og alle typer fag tas i bruk for å sverte Israel. Når du ser hele illustrasjonen til denne matteoppgaven for åttendeklassinger ser du et nytt eksempel, og går du forfatterne nærmere i sømmene, forstår du at det nok ikke er tilfeldig.

Ifølge forlaget Cappelen Damm er Mega det mestselgende matematikkverket for ungdomstrinnet. Mega 8A er boken for åttendeklassinger. Forfattere er Jan Erik Gulbrandsen, Arve Melhus og Randi Løchsen.

På side 116 i boken har forfatterne laget en oppgave hvor de nevner Israel, Oppgave B 60:

«Hare Meron, det høyeste fjellet i Israel, er 1 208 m over havet. Dødehavet ligger 411 m under havet. Hvor stor er høydeforskjellen?»

At vanlig skrivemåte er Har Meron, skal vi ikke henge oss opp i.

Men det er verdt å se nærmere på illustrasjonen til oppgaven.

Illustrasjonen til Israel-oppgaven viser et militært kampfly i angrepsposisjon mot en uskyldig araber (?) på tur med kamelen og riflen sin.
Illustrasjonen til Israel-oppgaven viser et militært kampfly i angrepsposisjon mot en uskyldig araber (?) på tur med kamelen og riflen sin.

Det er Karl Magnus Knævelsrud som jobber i Oslo-skolen har tipset MIFF om denne illustrasjonen. Han forteller at det også er oppgaver hvor andre stater er nevnt i boken, blant annet Storbritannia, Belgia og Danmark. Alle tre land har luftstyrker som har deltatt i bombing i land som Libya og Afghanistan de senere år. Det er bare 15 år siden NATO-landene bombet i Europa, under Kosovo-krigen i 1999.

Ingen av disse landene er illustrert med kampfly. Det er også selvsagt flere oppgaver relatert til Norge, uten at våre mange bombetokter over Libya eller støtteflyvninger for bombing av Serbia er illustrert. Ingen av episodene hvor norske soldater har pekt ut bombemål for allierte fly i Afghanistan eller på Balkan er tatt med.

Knævelsrud finner totalt seks andre oppgaver illustrert med våpen i oppgaven, to relatert til jakt, et skytterstevne, en bueskytter, en pirat med kniv i munnen og et to tusen år gammelt politisk mord (knivdrapet av den romerske keiseren Julius Cæsar).

Våpen blir i det hele tatt ikke nevnt eller illustrert i forhold til andre stater, kun Israel.

Illustrasjonen til Israel-oppgaven viser et militært kampfly i angrepsposisjon mot en uskyldig araber (?) på tur med kamelen og riflen sin.

Kan det være tilfeldig at denne illustrasjonen har kommet med i matteboken, eller kan forfatterne ha et spesielt ønske om å fremstille Israel som mer militaristisk og aggressivt enn andre land?

Facebook kan gi en pekepinn på svaret. En mann med samme navn som forfatter Jan Erik Gulbrandsen er lagt til av en annen person for to måneder siden til Facebook-gruppen Rødt Hadeland, men vi kan ikke i farten se at han har vært aktiv der. Han oppgir at han er lærer på Harestua skole og har hovedfag i fysikk. Gulbrandsen har klikket liker på jøde konspiratorikeren Johan Galtung og siden «Save Palestine from Israeli occupation». Om ikke alt dette til sammen skulle bekrefte at vi har funnet forfatteren av boken, oppgir han å være gift med Randi Løchsen, navnet på en av medforfatterne.

Spørsmålet henger igjen: Er det Gulbrandsens eller de andre forfatternes politiske preferanser som har styrt valget av illustrasjon til denne oppgaven? Hva tror du?

Hvordan kan en slik illustrasjon påvirke elever i norsk skole? Skriv din mening i kommentarfeltet!

Israel bruker ikke kampfly mot soldater med håndvåpen, men mot terrorgrupper med store rakettarsenaler som gjentatte ganger er blitt brukt mot sivile bolig- og forretningsområder i Israel.

Illustrasjonen føyer seg inn i et gjennomført mønster i Norge, hvor Israels krigføring får en helt annen oppmerksomhet enn all annen krigføring. Norske myndigheter bruker titalls millioner av kroner på å henge israelske soldater ut som krigsforbrytere. Norske medier følger villig opp med enorm overdekning. På den annen side blir norske soldaters krigsinnsats møtt med øredøvende stillhet. På ti år kan norske styrker ha drept flere afghanere enn antall palestinere drept av israelske soldater under den første og andre intifadaen til sammen!

Bildet av Israel fortegnes også fordi israelernes beste argumenter blir fortiet og historien om jødiske flyktninger fra arabiske land ikke blir fortalt.

6. juni meldte MIFF om en RLE-bok for fjerdeklassinger hvor et satellittfoto av Israel og deler av nabolandene blir presentert som et «Satellittfoto av Palestina».


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart