Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Et flertall i Grorud bydelsutvalg gjorde et ulovlig vedtak om boikott av Israel. (Foto: Grorud Foto)
Et flertall i Grorud bydelsutvalg gjorde et ulovlig vedtak om boikott av Israel. (Foto: Grorud Foto)

Grorud gjorde vedtak i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen

Et flertall i Grorud bydelsutvalg har vedtatt boikott av Israel. Seks av åtte Ap-representanter, SV, Rødt og én uavhengig gjorde vedtak som ifølge Utenriksdepartementet "er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen".

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Lokalavisen Groruddalen melder i dag om boikottvedtaket som Grorud bydelsutvalg fattet i slutten av forrige uke. Det var partiet Rødt som fremmet forslag om boikott. I vedtaket gis det også oppfordring til Oslo-bydelens knapt 30.000 innbyggere om å unngå varer som er produsert i Israel.

Arbeiderpartiet har 8 av 15 representanter i bydelsutvalget. Partiet valgte å fristille sine representanter, og seks av representantene støttet Rødts boikott-forslag. Med støtte fra SV og én uavhengig representant ble Israel-boikott vedtatt med 9 mot 6 stemmer.

–  Det er som Gro Harlem Brundtland sa: Man må tenke globalt og handle lokalt. Hvis ikke alle bidrar, så kan vi ikke utøve press, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Marit Bjerke til lokalavisen.

 

Ulovlig vedtak

I 2005 gjorde Sør-Trøndelag fylkeskommune et vedtak om boikott av Israel. I ettertid fikk de reprimande fra Utenriksdepartementet. En slik lokal boikott av Israel «er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen», skrev UD i brev til fylkeskommunen.

Hvis et fylkesråd ikke får lov til å drive med utenrikspolitikk, er det grunn til å anta at det samme gjelder for et bydelsutvalg.

Men dette er tydeligvis ikke oppfattet på Grorud. I 2010 vedtok bydelsutvalget en lignende boikott. Den gang ble vedtaket senere opphevet av Oslo bystyre.

Motstanderne av boikotten prøvde å fortelle flertallet dette.

– Dette hører ingen sted hjemme. Sosialistene har forsøkt dette før, men den gang fikk vi en skikkelig reprimande. Å forsøke igjen er bare latterlig, sa Høyres Brigitte Chauvin.

–  Det blir helt feil å jobbe med denne typen spørsmål i et lokalt organ. Dessuten er det en rekke andre store konflikter i verden som fortjener minst like mye oppmerksomhet, sa Høyres gruppeleder Johnny Gran.

Det sosialistiske flertallet lot seg ikke overbevise. Kan de sverte Israel, er folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen ikke mer verdt enn papiret det er skrevet på.

I sin omtale av boikottvedtaket har lokalavisen Groruddalen  også intervjuet Conrad Myrland, daglig leder i MIFF. Les artikkelen her.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart