Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Grorud gjorde vedtak i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen

Et flertall i Grorud bydelsutvalg gjorde et ulovlig vedtak om boikott av Israel. (Foto: Grorud Foto)
Et flertall i Grorud bydelsutvalg gjorde et ulovlig vedtak om boikott av Israel. (Foto: Grorud Foto)
Et flertall i Grorud bydelsutvalg har vedtatt boikott av Israel. Seks av åtte Ap-representanter, SV, Rødt og én uavhengig gjorde vedtak som ifølge Utenriksdepartementet "er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen".

Lokalavisen Groruddalen melder i dag om boikottvedtaket som Grorud bydelsutvalg fattet i slutten av forrige uke. Det var partiet Rødt som fremmet forslag om boikott. I vedtaket gis det også oppfordring til Oslo-bydelens knapt 30.000 innbyggere om å unngå varer som er produsert i Israel.

Arbeiderpartiet har 8 av 15 representanter i bydelsutvalget. Partiet valgte å fristille sine representanter, og seks av representantene støttet Rødts boikott-forslag. Med støtte fra SV og én uavhengig representant ble Israel-boikott vedtatt med 9 mot 6 stemmer.

–  Det er som Gro Harlem Brundtland sa: Man må tenke globalt og handle lokalt. Hvis ikke alle bidrar, så kan vi ikke utøve press, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Marit Bjerke til lokalavisen.

 

Ulovlig vedtak

I 2005 gjorde Sør-Trøndelag fylkeskommune et vedtak om boikott av Israel. I ettertid fikk de reprimande fra Utenriksdepartementet. En slik lokal boikott av Israel «er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen», skrev UD i brev til fylkeskommunen.

Hvis et fylkesråd ikke får lov til å drive med utenrikspolitikk, er det grunn til å anta at det samme gjelder for et bydelsutvalg.

Men dette er tydeligvis ikke oppfattet på Grorud. I 2010 vedtok bydelsutvalget en lignende boikott. Den gang ble vedtaket senere opphevet av Oslo bystyre.

Motstanderne av boikotten prøvde å fortelle flertallet dette.

– Dette hører ingen sted hjemme. Sosialistene har forsøkt dette før, men den gang fikk vi en skikkelig reprimande. Å forsøke igjen er bare latterlig, sa Høyres Brigitte Chauvin.

–  Det blir helt feil å jobbe med denne typen spørsmål i et lokalt organ. Dessuten er det en rekke andre store konflikter i verden som fortjener minst like mye oppmerksomhet, sa Høyres gruppeleder Johnny Gran.

Det sosialistiske flertallet lot seg ikke overbevise. Kan de sverte Israel, er folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen ikke mer verdt enn papiret det er skrevet på.

I sin omtale av boikottvedtaket har lokalavisen Groruddalen  også intervjuet Conrad Myrland, daglig leder i MIFF. Les artikkelen her.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart