Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Navarsete leverte fredsnøkkel

- Senterpartiet vil ikke anerkjenne Palestina før Palestina anerkjenne Israel, sier Liv Signe Navarsete. (Foto: Senterpartiet)
- Senterpartiet vil ikke anerkjenne Palestina før Palestina anerkjenne Israel, sier Liv Signe Navarsete. (Foto: Senterpartiet)
Senterpartiets utenrikspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete viser at hun forstår mer om veien til fred i Midtøsten enn den svenske regjeringen og venstresiden i det britiske parlamentet. Se hvorfor Navarsete fikk rekordmange "liker"-klikk på Facebook i helgen.

Fredag 31. oktober meldte nyhetsbyrået NTB at også opposisjonspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet avviser SVs forslag om å anerkjenne Palestina. Dermed har regjeringen støtte fra nesten hele Stortinget når de avviser forslaget. Dersom alle representanter fulgte sine partigrupper, og SVs forslag om å anerkjenne en palestinsk stat kom til votering i plenum i Stortinget, ville forslaget falle med 7 eller 8 (Miljøpartiet De Grønnes standpunkt er ukjent) mot 161 stemmer.

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talskvinne Anniken Huitfeldt sier hun ønsker å kunne være blant de første i rekken til å anerkjenne en palestinsk stat.

– Men det må være en realitet vi anerkjenner – ikke en visjon, sier hun. Ap er dermed ikke klar for å støtte SV nå. Arbeiderpartiet skal ha honnør for dette.

Senterpartiets utenrikspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete har en enda klarere og mer prinsipiell avvisning.

– Med forbehold om at partigruppa ikke har drøftet dette forslaget, er Senterpartiet sin holdning at vi ikke vil anerkjenne Palestina før Palestina anerkjenner Israel, sier Navarsete til NTB.

Nyhetsbyrået forsøker å innvende at Norge har samarbeid med flere av de over 30 land som ikke anerkjenner Israel. Dette er et argument som Navarsete avviser.

– Så vidt jeg vet har ingen av disse landene en organisasjon som Hamas, som stadig går til angrep, sier hun.

Tenk om andre europeiske politikere kunne være like klartenkte som Navarsete i denne saken! Helt siden 1947 og frem til i dag har palestinernes manglende anerkjennelse av Israel vært hovedhinderet for at de selv skulle få sin egen stat. Dersom Europa hadde fulgt Senterpartiets linje, kunne palestinerne muligens komme på bedre tanker. Dessverre får de andre signaler, og tror at de derfor er best tjent med ikke å løse konflikten i direkte forhandlinger med Israel.

Da MIFF delte Liv Signe Navarsetes uttalelse på Facebook i helgen, høstet hun en strøm av "liker"-klikk og mange delinger.

 

MIFFs forventning

I februar 2014 leverte MIFF et 16 siders notat med forventninger til regjeringen Erna Solberg. Her pekte vi nettopp på  behovet for å avvise alle forslag om å anerkjenne en palestinsk stat, så lenge palestinerne avviser å anerkjenne Israel som jødenes nasjonale hjemland.

Sitat fra notatet følger:

PAs Basic Law ble vedtatt av palestinernes lovgivende forsamling i 1997 og ratifisert av daværende PA-president Yasser Arafat i 2002. Siden har loven gjennomgått to endringer.

I lovens introduksjon leser vi om ”det nasjonale hjemland Palestina”, og ”retten til å etablere en uavhengig palestinsk stat, med Jerusalem som hovedstad, under lederskapet til Palestinernes Frigjøringsorganisasjon [PLO], den eneste legitime representanten til det arabisk palestinske folk hvor de enn måtte befinne seg”.

Loven har videre slike artikler:

Art. 1: ”Palestina er en del av den større arabiske verden, og det palestinske folk er en del av den arabiske nasjon. Arabisk enhet er et mål som det palestinske folk skal arbeide for å oppnå.”

Art. 4: ”1. Islam er den offisielle religion i Palestina. Respekt for helligheten til andre guddommelige religioner skal bli opprettholdt.

2. Prinsippene for islamsk sharia skal være den grunnleggende kilde for lovgivningen.

3. Arabisk skal være det offisielle språket.”

De palestinske lederne som har vedtatt denne Basic Law om Palestina som en arabisk og muslimsk stat, avviser samtidig bestemt at Israel skal kunne være en jødisk stat. De krever anerkjennelse av en arabisk stat nummer 23 og en muslimsk stat nummer 57 (”Staten Palestina” har vært medlem i Organization of the Islamic Conference siden 1969), men nekter Israel retten å kunne være et nasjonalt hjemland for jøder.

Senest 2. februar 2014 gjentok PA-president Mahmoud Abbas dette i intervju med New York Times. ”On recognition of Israel as a Jewish state, Mr. Abbas said, ’This is out of the question.’”

Vi tar for gitt at regjeringens støtte til opprettelse av Palestina ved en ”fremforhandlet løsning” er en støtte til Palestina som et nasjonalt hjemland for arabiske palestinere, slik PAs Basic Law slår fast.

En balansert holdning må derfor være å gi støtte til Israel som et nasjonalt hjemland for jøder.

”Palestinerne må anerkjenne at Israel vil forbli en jødisk stat,” sa president Barack Obama da han talte i Jerusalem 21. mars 2013. Palestinerne trenger også å høre dette fra sine europeiske venner.

Når vi ser hvordan ulike etnisk-religiøse grupper behandler hverandre i arabiske land i dag (Irak, Syria, Libya, Jemen, Libanon etc.), blir det enda klarere enn før at også jødene trenger en stat hvor de kan være i flertall og forsvare seg selv.

Å støtte Israel som et nasjonalt hjemland for jøder har tett sammenheng med å avvise ”rett til å vende tilbake” for millioner av 1948-flyktningenes etterkommere. Det innebærer en aksept for at demokratiet Israel selv kan bestemme sine innvandringregler og avvise palestinernes krav som vil gjøre slutt på Israel som en stat med jødisk flertall.

MIFF forventer at regjeringen

– gjør det tydelig overfor palestinsk og arabisk side at Norge krever anerkjennelse av Israel som et nasjonalt hjemland for jøder.

– stemmer imot alle forslag om å anerkjenne en palestinsk stat eller å ta opp Palestina som medlem av nye internasjonale organisasjoner så lenge palestinerne står fast på å avvise Israel som jødisk stat.

Alle ære til Senterpartiet, som ser ut til å ha forstått denne argumentasjonen.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart