Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Åpent brev til Arbeiderpartiet

Ap-leder Jonas Gahr Støre må ikke høre på fylkeslag som ønsker å anerkjenne en palestinsk stat før palestinerne har godtatt at Israel skal forbli nasjonalt hjemland for det jødiske folk. (Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet)
Statsminister Jonas Gahr Støre. (Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet)
Noen fylkeslag i Arbeiderpartiet har i høst vedtatt å støtte norsk anerkjennelse av en palestinsk stat uten at det foreligger noen forhandlingsløsning mellom palestinske selvstyremyndigheter og Israel. Andre fylkeslag og Arbeiderpartiets landsmøte må ikke gjøre den samme feilen.

Vi vil uttrykke glede over at Arbeiderpartiets stortingsgruppe har avvist SVs forslag om å gi anerkjennelse til en palestinsk stat i dagens situasjon. Dette er i tråd med Aps stolte tradisjon. De første tiårene av den moderne staten Israels historie stod Ap i første rekke i Norge med støtte til Israel som jødenes nasjonale hjemland. Det store problemet i dagens situasjon, er at Israels palestinske naboer fremdeles ikke er villige til å akseptere at Israel fortsetter å være et nasjonalt hjemland for jøder.

Palestinske selvstyremyndigheters Basic Law ble vedtatt av palestinernes lovgivende forsamling i 1997 og ratifisert av daværende PA-president Yasser Arafat i 2002. Siden har loven gjennomgått to endringer.

I lovens introduksjon leser vi om ”det nasjonale hjemland Palestina”, og ”retten til å etablere en uavhengig palestinsk stat, med Jerusalem som hovedstad, under lederskapet til Palestinernes Frigjøringsorganisasjon [PLO], den eneste legitime representanten til det arabisk palestinske folk hvor de enn måtte befinne seg”.

Loven har videre slike artikler:

Art. 1: ”Palestina er en del av den større arabiske verden, og det palestinske folk er en del av den arabiske nasjon. Arabisk enhet er et mål som det palestinske folk skal arbeide for å oppnå.”

Art. 4: ”1. Islam er den offisielle religion i Palestina. Respekt for helligheten til andre guddommelige religioner skal bli opprettholdt.
2. Prinsippene for islamsk sharia skal være den grunnleggende kilde for lovgivningen.
3. Arabisk skal være det offisielle språket.”

De palestinske lederne som gjennom denne Basic Law har vedtatt at Palestina skal være en arabisk og muslimsk stat, avviser samtidig bestemt at Israel skal kunne være en jødisk stat. De krever anerkjennelse av en arabisk stat nummer 23 og en muslimsk stat nummer 57 (”Staten Palestina” har vært medlem i Organization of the Islamic Conference siden 1969), men nekter Israel retten å kunne være et nasjonalt hjemland for jøder.

Senest 2. februar 2014 gjentok PA-president Mahmoud Abbas dette i intervju med New York Times. ”On recognition of Israel as a Jewish state, Mr. Abbas said, ’This is out of the question.’”

Når noen fylkeslag i Arbeiderpartiet vil anerkjenne en palestinsk stat nå, støtter de at Palestina skal være et nasjonalt hjemland for muslimske arabiske palestinere, slik PAs Basic Law slår fast. Så lenge palestinske ledere står fast på å avvise Israel som et nasjonalt hjemland for jøder, vil alle former for anerkjennelse fra Europa motvirke en løsning med to stater for to folk. Ensidig støtte til palestinerne vil gjøre dem enda mindre villige til å gjøre nødvendige kompromisser.

”Palestinerne må anerkjenne at Israel forblir en jødisk stat,” sa president Barack Obama da han talte i Jerusalem 21. mars 2013. Palestinerne trenger også å høre dette fra sine europeiske venner, ikke minst fra Arbeiderpartiet.

Når vi ser hvordan ulike etnisk-religiøse grupper behandler hverandre i arabiske land i dag (Irak, Syria, Libya, Jemen, Libanon etc.), blir det enda klarere enn før at også jødene trenger en stat hvor de kan være i flertall og forsvare seg selv.

Om flere millioner etterkommere av 1948-flyktningene skal få «rett til å vende tilbake», vil jødene komme i mindretall i Israel og Israel opphøre å være et nasjonalt hjemland for jøder. Derfor må kravet om slik «tilbakevendelse» avvises – demokratiet Israel må selv få bestemme sine innvandringsregler.

Med Israel for fred (MIFF) forventer at Arbeiderpartiet gjør det tydelig overfor palestinsk og arabisk side at partiet krever anerkjennelse av Israel som et nasjonalt hjemland for jøder. Vi forventer også at fylkeslag, landsstyret og landsmøtet stemmer imot alle forslag om å anerkjenne en palestinsk stat eller å ta opp Palestina som medlem av internasjonale organisasjoner så lenge palestinerne står fast på å avvise Israel som et nasjonalt hjemland for jøder.

Med vennlig hilsen,

Morten Fjell Rasmussen, styreleder MIFF

Conrad Myrland, daglig leder MIFF


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart