Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Historien som skoleboken Kosmos ikke forteller

Hva forteller en side i en skolebok, og hva forteller den ikke?
Hva forteller en side i en skolebok, og hva forteller den ikke?
En ungdomsskolelærer har utfordret MIFF til å lage et alternativ til en skolebokside om Israels opprettelse i 1948. Se hva en 10. klassing lærer, og hva han ikke lærer om Israel.

En samfunnsfaglærer i Akershus har bedt MIFF og Palestinakomiteen om å lage en alternativ skolebokside. Her er oppgaven vi fikk:

«Mitt ønske er at hver organisasjon skriver teksten slik de mener den burde stå i forhold til det som dere mener er rett framstilling. Her er ikke nøytralitet noe mål, men det hadde vært fint om vi kunne beholde «skolebokstilen». Siden inneholder også et bilde som illustrasjon, og en tilhørende bildetekst. Det hadde vært spennende om dere kunne finne et bilde som dere mener illustrerer temaet, og lager en tilhørende bildetekst som passer. Send da bildet med.»

Vi ble bedt om å skrive alternativ til side 164 i boken Kosmos (1. utgave fra 2008). Her følger skoleboksiden, og deretter MIFFs forslag til alternativ tekst og bilde.

Faksmile av side 164 i boken Kosmos.
Faksmile av side 164 i boken Kosmos.

– Her følger MIFFs alternative tekst og bilde – 

Jødene sikrer seg en nødhavn

Til tross for at jøder hadde bodd i det geografiske området «Palestina» siden oldtiden, og at området den gang var «jødenes stat», deres historiske, kulturelle og religiøse kjerneland, avviste palestinerne FNs forslag om å dele mandatområdet. Et stort antall andre arabiske stater fikk selvstyre omtrent på samme tid, men palestinerne grep ikke sin sjanse fordi de nektet å være nabo til en stat med jødisk identitet. Det har aldri tidligere vært en lokalstyrt arabisk eller muslimsk stat i området.

Etter 1947 gikk ikke arabiske land bare til angrep på den nye staten Israel, de angrep også sin egen jødiske befolkning, jøder som hadde vært minoritet i Nord-Afrika og Midtøsten lenge før disse områdene ble erobret av arabere og muslimer fra 600-tallet. Intensivert diskriminering og forfølgelse fulgte. Jødene ble presset ut. Rundt 1947 bodde det omlag 1 million jøder i den arabiske verden, i dag er mindre enn 10.000 igjen.

De første få årene etter at den moderne staten Israel ble opprettet tok den jødiske staten imot hundretusenvis av jødiske flyktninger fra Europa og arabiske land. Erfaringene på 1940- og 50-tallet viste jødene at de ikke kunne stole på stormakters garantier eller FN, men i et fiendtlig område – med naboer motivert av islamistisk og arabisk nasjonalistisk motstand mot en jødisk stat – følte de seg tvunget til å forsvare sin lille nødhavn – verdens eneste jødiske stat – med våpen i hånd. Jødene ble jaget omtrent på samme måte som kristne og andre minoriteter er blitt drevet på flukt fra arabiske land på 2000-tallet.

Fra 1948 til 1967 var Vestbredden okkupert (og annektert) av Jordan, Gaza okkupert av Egypt. Den gang hadde palestinerne ingen utsikter til å få sin egen stat. I dag er palestinerne nærmere enn noen gang å få sin egen stat, men de nekter fortsatt å akseptere at Israel skal forbli jødenes nasjonale hjemland.

Etter at Israel ble opprettet ble hundretusenvis av jøder jaget ut av den arabiske verden. Bildet viser jødiske flyktninger fra Jemen i 1949. 
Etter at Israel ble opprettet, ble hundretusenvis av jøder jaget ut av den arabiske verden. Bildet viser jødiske flyktninger fra Jemen i 1949.

MIFF føyde til i melding til læreren:

«Det er jo mye kritikkverdig og mangelfull tekst ellers i bokverket dere bruker, så jeg har spisset denne teksten til å få med noen av Israels viktigste argumenter, mer enn jeg ville gjort i en mer begrenset framstilling av bare 1948.

Håper øvelsen blir nyttig. Hører gjerne fra deg hvordan det går.

Gi gjerne elevene tilgang til miff.no/innføringsartikler og miff.no/kort for mer bakgrunn.»

MIFF oppmuntret også læreren til å gjøre elevene kjent med denne tabellen. Les mer om jødenes flukt fra arabiske land her.

Tabellen viser hvordan jødene er blitt presset ut av arabiske land etter 1948.
Tabellen viser hvordan jødene er blitt presset ut av arabiske land etter 1948.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart