Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Norske folkehøgskoleelever mobber israelere

Skjermdump fra filmen publisert av Avihai Shorshan og StandWithUs.
Skjermdump fra filmen publisert av Avihai Shorshan og StandWithUs.
Video av en ung norsk jente som nekter å kjøpe frukt som er produsert i Israel går nå viralt. MIFF kan fortelle at mobberen er elev på en kristen folkehøgskole.

Israeleren Avihai Shorshan publiserte 18. februar en video av en samtale mellom en israelsk fruktselger og en ung norsk jente. Videoen er i ettermiddag videreformidlet av organisasjonen StandWithUs til deres 876.000 følgere på Facebook. Nå sprer den seg viralt.

 

Samtalen i videoen

– Hvorfor kan du ikke kjøpe produktene? spør israeleren Shorshan på videoen.

– Jeg støtter ikke Israel på noen måte, svarer den norske jenta.

– Og hvis denne frukten kom fra Palestina?

– Da kunne jeg kjøpt dem.

– Og du sjekker ikke? Du ser at jeg er israeler, og derfor kjøper du dem ikke?

– Nei, jeg har ingenting imot deg, men jeg kan ikke kjøpe produkter fra Israel.

– De er ikke fra Vestbredden. De er fra Golan, fra Sharon[-regionen] og fra Negev. Hva er problemet med frukt som kommer fra Negev og Sharon nær Tel Aviv?

– Ja, det er problemet. Ikke du. Du er ikke mitt problem, men Jaffa-produkter. Jeg kan ikke kjøpe dem. Sorry.

– Hvor er du fra?

– Norge, svarer jenta i det hun går bort fra stedet og videoen avsluttes.

 

Organisert boikott

Hvem er denne mobberen? Jenta er elev på en norsk folkehøgskole som skriver om seg selv at den har «en kristen verdiforankring». «Hos oss håper vi at du vil oppleve en inkluderende, raus og romslig kristendomspraksis. Vi er glad i en god diskusjon og ønsker oss undring og refleksjon rundt de viktige spørsmål i livet. Din tro er din privatsak, og du velger selv hvor mye du vil engasjere deg i vårt mer spesifikke kristelige aktivitetstilbud. Vårt verdisyn vil imidlertid også vises i vår undervisning, både i fellesfag og valgfag. Dette må du som elev vise respekt for uansett hva du tror på.»

Disse honnørordene blir borte når det gjelder israelere. Inkludering, raushet og romslighet bortfaller. Det gjør også respekt.

Tydelige bildebevis bekrefter at mobberen er elev på Rønningen folkehøgskole, som er eid av Norges KFUK-KFUM. Organisasjonen går inn for «bred økonomisk boikott av Israel». Deres linje T/R Verden er for øyeblikket på tur i Israel og på Vestbredden. På Facebook har reisegruppen blant annet publisert et bilde av de kvinnelige deltakerne kledd i store hettefrakker under besøk i moské. I den retningen ser romsligheten ut til å være rikelig.

 

Uvitenhet og hat i sammen

Avihai Shorshan forteller på Facebook om en del av samtalen som han ikke fikk tatt opp.

– Jeg spurte henne om hun vet hvorfor hun boikotter, eller om hun bare boikotter fordi noen har sagt at hun skal gjøre det. Hennes velbegrunnede svar var «Ha en fin dag». Eller underforstått: «Jeg har ikke noen idé om hva jeg boikotter eller hvorfor.» Når uvitenhet og hat går sammen, kommenterer Shorshan.

Elevene på Rønningen folkehøgskole bør vite hvordan deres avvisende smil og «raushet» oppleves av vanlige israelere.

 

Årlig besøk på Rønningen

Jeg blir årlig invitert til Rønningen folkehøgskole for å holde foredrag om Israel for T/R Verden-klassen. Jeg var der siste gang 21. januar. Eierne av skolen deres går inn for boikott av bare ett land i verden – verdens eneste jødiske stat, fortalte jeg elevene

Elevenes lærer skulle ønske seg at palestinere og jøder i Israel, Gaza og Vestbredden ble slått sammen i én stat.

– Jødene i Israel frykter mer enn noe annet å bli prøvekaniner for et slikt prosjekt. Mange av dem har bakgrunn som en undertrykt minoritet i muslimske og arabiske land. Kom tilbake til meg når de arabiske statene i Nord-Afrika og Midtøsten har fungert bra som multireligiøse og multietniske stater i 20 år. Så lenge de ikke ser noen spor av at dette fungerer, nekter jødene å bli med på dine drømmer, svarte jeg. (Fritt og forkortet gjengitt.)

 

Relaterte artikler:

Dersom Norges KFUM-KFUKs politikk ble gjennomført, ville jødene forlengst ha mistet det eneste lille stedet hvor de kan være frie og styre seg selv, skrev MIFF i 2012. Også den gang var det i anledning Rønningens besøk til Israel og Vestbredden.

 

Her er et eksempel på propagandaen som reisegruppen får servert fra sine kristne palestinske brødre, og som de tydeligvis ikke engster seg for å gjengi. Betydningen av ordet antisemitt er anti-jødisk, ikke anti alle de folkegrupper som snakker semittiske språk. En jøde kan selvsagt også være anti-jødisk, og det kan både en araber og en lutheraner være.
Her er et eksempel på propagandaen som reisegruppen får servert fra sine kristne palestinske brødre, og som de tydeligvis ikke engster seg for å gjengi. Betydningen av ordet antisemitt er anti-jødisk, ikke anti alle de folkegrupper som snakker semittiske språk. En jøde kan selvsagt også være anti-jødisk, og det kan både en araber og en lutheraner være.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart